beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Які документи потрібні для виїзду закордон на машині?

Перетин кордону ніколи не був легкою справою, а тим більше на автомобілі. А у воєнний час ця процедура ускладнилася тим, що чоловіки призовного віку повинні отримати спеціальний дозвіл в уповноважених органах або мати вагомі причини, які дозволяють покинути країну.

Якщо ви вирішили перетнути кордон на автомобілі, то покинути межі країни можуть тільки наступні транспортні засоби:

  • автомобіль, який має реєстраційні документи, що відповідають Конвенції про дорожній рух;

  • автомобіль із номерними знаками, на яких зображені латинські літери.

Якщо водій не є власником транспортного засобу та хоче виїхати за кордон на транспорті підприємства, то для цього потрібна:

  • заява власника колісного транспортного засобу;

  • підтвердження права на користування даним автомобілем.

Для того, щоб перетнути кордон на автомобільному транспорті, водій при собі повинен мати такий комплект документів:

  • водійське посвідчення, міжнародного зразка;

  • свідоцтво, що підтверджує державну реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), де вказані персональні дані, які продубльовані латинською мовою;

  • актуальний договір міжнародного страхування “Зелена карта” відповідно до статті 16 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Якщо ви не є власником колісного транспортного засобу, на якому зібрались перетинати кордон, потрібно мати з собою один з наступних документів:

  • довіреність на право користування даним автомобілем, в якій має бути прописаний дозвіл від власника на виїзд за кордон;

  • талон тимчасової реєстрації, що дає право управляти даним автомобілем.

Якщо автомобільний транспорт був переданий у користування третій особі, то у неї в обов'язковому порядку повинен бути техпаспорт.

Для осіб які перебувають за кордоном передбачене оформлення довіреностей на користування транспортним засобом у посольстві/консульстві України. Також таку довіреність можна отримати в будь-якій нотаріальній конторі країни перебування. Але оформлена у закордонного нотаріуса довіреність повинна бути апостильована, перекладена на українську та підтверджена українським нотаріусом.

Важливо, якщо транспорт виїжджає за кордон для постійного там перебування, то його потрібно зняти з обліку.


Поділитися: