beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Які документи потрібні для роботи далекобійником у Європі

Кожен професійний водій хоче, щоб його праця гідно оплачувалася. Але не кожен роботодавець може забезпечити рівень заробітної плати, який пропонують компанії в Європі. Тому багато далекобійників шукають роботу в Євросоюзі. Для того, щоб далекобійник отримав таку роботу бути фахівцем недостатньо, необхідно ще зібрати цілий пакет документів і дозволів.

Обов'язковий пакет документів для роботи водієм-дальнобійником у Європі

Європейські транспортні компанії охоче наймають водіїв з України та сприяють їхньому швидкому працевлаштуванню. На території ЄС діють загальні вимоги до списку документації на працевлаштування, але в деяких країнах можуть вимагати додаткові документи.

Для роботи в Європі далекобійник має зібрати обов'язковий пакет документів.

Чіп-карта для тахографа - це перше, що вам знадобиться для працевлаштування у сфері автомобільних перевезень. Найкраще зробити її в Україні, тому що наша країна видає їх на 5 років, а наприклад, Польща видає такі карти тільки на час перебування в країні і чекати її виготовлення потрібно місяць і більше. Карта тахографа на 5 років видається лише за зміни прав на європейські.

Карта код 95 її можна одержати як окремий документ або при зміні посвідчення водія в країнах ЄС. Таке свідоцтво про кваліфікацію видається після невеликого навчального курсу. Водій навчається основам безпечних вантажоперевезень, як правильно закріпити вантаж та іншим корисним речам. Це посвідчення видається терміном 5 років, потім його потрібно оновлювати і проходити короткий курс навчання. Для початку навчання потрібно надати медичну довідку про стан здоров'я та психотести.

Тест із психотехніки мають бути зроблені в одній із країн Європи та мають термін дії яких обмежений п'ятьма роками.

Не всі кандидати можуть пройти тест, який оцінює швидкість реакції, здатність правильно реагувати у різних складних ситуаціях, здатність до навчання та інші критерії.

Тільки після проходження психотесту ви зможете пройти медогляд та отримати документ про відсутність протипоказань для роботи водієм вантажного автомобіля в країнах Євросоюзу.

Медична довідка про задовільний стан здоров'я, що дозволяє займатися вантажоперевезеннями. Зазвичай медичне обстеження оплачує роботодавець. Термін дії медичної довідки також 5 років.

Довідка про несудимість у Польщі, Литві чи іншій європейській країні при прийомі на роботу є обов'язковою. Її легко отримати при особистому зверненні до будь-якого окружного суду, це займе лише кілька годин.

Документ ADR - це дозвіл на перевезення небезпечних вантажів, заснований на міжнародній конвенції. Щоб отримати такий сертифікат, необхідно пройти відповідне навчання та скласти іспит. Робота з перевезення небезпечних вантажів оплачується значно краще, ніж звичайні вантажоперевезення. Такий сертифікат дає можливість отримати більш оплачувану вакансію.

Віза та дозвіл на роботу. Для того, щоб отримати робочу візу на рік, потрібен дозвіл тієї країни, в якій ви плануєте працювати. Зазвичай, такий документ має забезпечити роботодавець, і надати запрошення працювати. Робоча віза не потрібна перші 3 місяці для громадян тих країн, які мають безвізовий режим із ЄС.

Також існує низка необов'язкових документів, які можуть знадобитися:

  • трудова книжка, що підтверджує робочий стаж;

  • рекомендації від попередніх працедавців;

  • кольорові фотокартки для документів 3.5х4.5 см.

Європа дає широкі перспективи та гарний заробіток у сфері автомобільних перевезень, а умови праці значно комфортніші. У ЄС усі вантажоперевізники повинні дотримуватися правил режиму праці та відпочинку водіїв, що береже далекобійників від перевтоми. Інфраструктура, дороги та обладнані стоянки сприяють швидкому переміщенню та виконанню рейсів.

Але перш ніж підписати контракт на роботу в тій чи іншій компанії з перевезення вантажів, потрібно вивчити відгуки працівників та зважити всі за та проти.

Щоб уникнути неприємностей, працюйте лише легально і перед підписанням контракту уважно вивчіть всі його пункті.


Поділитися: