beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Все, що потрібно знати про код 95

Код 95 - свідоцтво для водіїв вантажного автомобільного транспорту, яке було додатково прийняте в країнах Європи. Воно підтверджує відповідну кваліфікацію водія, необхідну для транспортування вантажів на великі відстані.
Служби дорожнього контролю ретельно стежать за дотриманням правил водіями-далекобійного транспорту, які мають водійські посвідчення категорії С», «D» і «Е». Зокрема перевіряють наявність медичної довідки. Проте наявність пластикової картки “Код 95” допоможе уникнути зайвих трудностей у дорозі.

Як отримати документ код 95

Цей документ не проста формальність, а можливість підтвердити свою категорію, якщо водійське посвідчення було отримане досить давно, або було втрачено.
Щоб отримати даний сертифікат потрібно скласти тест європейського формату та підтвердити свою відповідність знань і навиків заявленій категорії. Такий документ знадобиться не тільки для роботи В Євросоюзі, а й для того, щоб працювати на території України, Грузії, білорусії і росії.

Щоб отримати сертифікат європейської відповідності потрібно пройти додатковий навчальний курс і медичне обстеження, яке може засвідчити, що стан здоров'я дозволяє керувати вантажним автомобільним транспортом.

Для громадян Євросоюзу код 95 - це відмітка у 12 рядку водійського посвідчення, в якому вказана дата наступної перездачі. У деяких країнах для отримання прав категорії «С» і «С + Е» має виповнитись 21 рік, а для категорії «D» і «D + Е» кандидат має досягти 24 років.

Особливості застосування документа код 95

Термін дії такого європейського сертифіката обмежений і становить 5 років, але важливо враховувати той факт, що медичні обстеження потрібно проходити значно частіше.
Для того, щоб розпочати навчальний курс для отримання сертифіката, потрібно надати атестат чи документ, що підтверджує отримання повної середньої освіти.

Також потрібно враховувати наступний фактор: водії, які не є громадянами Європейського союзу повинні отримати новий код 95 при влаштуванні на нову роботу навіть у випадках, коли термін придатності попереднього ще не закінчився.

Навчання на професійних курсах

Програма навчання складається з теоретичних і практичних занять. Для навчання кожному водієві надають персональні комп'ютерні дані для роботи: логін і пароль.

У навчальній програмі зосереджені такі розділи:

  • загальна частина однакова для всіх типів перевезень;

  • розділ про специфіку міжнародних перевезень;

  • вивчення специфіки пасажирських перевезень для категорій «D1», «D + Е» і «D1 + Е»;

  • проходження тесту по закінченню навчальної частини.

 Українська спілка працівників автомобільного транспорту допомагає працювати великим і малим компаніям здійснювати вантажні перевезення  на території ЄС. Також спілка має право проводити навчання для водіїв які працюватимуть за кордоном.

У цій організації працюють інструктори з багаторічним стажем, а практика проходить як на майданчиках, так  і на звичайних трасах.

Для початку навчання потрібно надати наступний перелік документів:

  • копію паспорта, та документи про місце реєстрації;

  • копію закордонного паспорта на одному листі;

  • копію водійського посвідчення з обох сторін;

  • копію ідентифікаційного коду;

  • фото для документів у розмірі 3,5Х4,5.

Для того, щоб отримати сертифікат європейського зразка потрібно, пройти навчальний курс та медогляд, а також пройти психологічний тест. Незважаючи на всі труднощі на шляху утримання коду 95, від дає ряд переваг, які значно полегшують роботу водія за кордоном.





Поділитися: