beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Що таке гальмівна система і як її обслуговувати?

Основою безпечної експлуатації будь-якого автомобільного транспортного засобу є справна гальмівна система. Тому для автомобілів з пробігом так важливе вчасне обслуговування. Проте мало хто робить це вчасно і правильно. Це в першу чергу стосується автомобілів у яких уже закінчився термін заводської гарантії і власники не дотримуються регламентного обслуговування в офіційних сервісних центрах.

Правила обслуговування гальмівної системи автомобільного транспорту

Гальмівна система одна з найдовговічніших у конструкції автомобіля, оскільки сконструйована максимально надійно. Тому більшість автовласників ігнорують рекомендоване ТО гальмівної системи аж до виникнення певних проблем. Але такий підхід може привести не просто до поломки, а й призвести до трагічних наслідків.

Наприклад, якщо виникає протікання в системі, то ефективність гальм падає до 90%, а надіятись на спрацювання другого контуру - це також помилка. Другий контур не дає змоги екстреного гальмування.

Щоб уникнути неприємностей в дорозі потрібно дотримуватись простих правил:

  • Прочитайте у сервісній книзі все, що стосується гальмівної системи вашого автомобіля та переконайтесь що всі рекомендації були виконані.

  • Не варто чекати, щоб з гальмами щось трапилось, а зверніться до професіоналів, які ретельно перевірять транспортний засіб та усунуть неполадки.

  • Замінюйте рідину в гальмівній системі кожні 3-4 роки. Це потрібно робити, щоб уникнути корозії на дзеркалах циліндрів гідроприводу, яка може виникати внаслідок накопичення зайвої вологи в гальмівній рідині.

  • Потрібно робити огляд металевих труб гальмівної системи кожні півроку. Зазвичай автомеханіки оглядають тільки гумові шланги. У автомобілів старше 10 років корозія труб дуже поширена, тому будьте уважні.

  • Вчасно змінюйте гумові шланги, навіть якщо зовні вони виглядають неушкодженими, але можуть мати внутрішні тріщини. Шланги потрібно змінювати кожні 5 років.

  • Контроль стану направляючих гальмівних колодок повинен бути систематичним.Також потрібно контролювати та вчасно усувати виникнення корозії.

  • Не варто ігнорувати проблеми з стоянковими гальмами. Цей механізм повинен бути справним і надійним, адже він може врятувати вас у критичній ситуації при відмовы основної гальмівної системи.

Огляд основних проблем з гальмівною системою

Не зважаючи на свою надійну конструкцію, гальмівна система має свої слабкі місця та часто виникаючі проблеми. Проаналізувавши сотні випадків можна виділити ось такий основний перелік проблем.

Скрип у гальмах

Існує припущення, що шум під час гальмування створюють гальмівні колодки. Але це не зовсім так. Насправді шум під час гальмування спричинений вібраціями і резонансу у різних частинах гальмівної системи, підвіски і рульового управління. Якщо ці звуки з'явилися після довготривалої експлуатації, то це можуть спрацьовувати індикатори зношування гальмівних колодок. У такому випадку потрібно негайно провести заміну гальмівних колодок.

Виникнення нехарактерних звуків після заміни гальмівних колодок

У випадку виникнення звуків у гальмівних колодках після її заміни, ні в якому разі не може свідчити про їх погану якість. Адже гальмівна система це одне ціле і вібрації в одній деталі спричиняє резонанс і вібрації в інших частинах системи. Тому після заміни колодок може проявитись зношення в інших деталях і варто зробити повний технічний огляд гальмівної системи.

Частою причиною виникнення шуму є перетягнуті колісні гайки, від чого колесо може повести.

Обслуговування та профілактика гальмівної системи

Проводити огляд гальмівної системи рекомендується хоча б два рази на рік. зручно проводити такий огляд під час сезонної заміни коліс. контролювати рівень гальмівної рідини потрібно постійно. Зниження рівня гальмівної рідини в бачку може свідчити про те що колодки або диски зносились та потребують заміни. Навіть якщо рівень рідини стабільний, її все одно потрібно замінювати згідно з рекомендаціями виробника, як правило це раз на 1-3 роки.

Якщо гальмівна система не потребує заміни компонентів, варто провести профілактику. В якості профілактичних засобів проводять змащування всіх необхідних деталей та видалення бруду. Не зайвою буде й перевірка підвіски і рульового керування.

Для уникнення неприємностей в дорозі потрібно вчасно обслуговувати гальмівну систему та використовувати якісні запчастини.


Поділитися: