beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Що таке “дозволи” ? Які дозволи потрібні для міжнародних вантажоперевезень

Міжнародні вантажоперевезення це та сфера послуг, яка залежить від багатьох бюрократичних процесів. Для ведення такого бізнесу потрібно бути компетентним у різних документах, дозволах і сертифікатах та орієнтуватися де і за яких умов їх можна отримати.

Основи транспортної політики країн Європи

Для здійснення будь-якого міжнародного перевезення транспортна компанія має отримати двосторонній дозвіл. Для цього потрібно звернутись у Міністерство транспорту країни, в яку планується доставка. В такому дозволі вказується інформація про компанію, яка здійснює перевезення та про транспортний засіб (тягач і напівпричіп).

Але потрібно звернути увагу на те, що у кожна країна має свої нюанси і особливості надання та використання таких дозволів.Наприклад:

  • Німеччина, Польща і Нідерланди надають один спільний дозвіл для проведення завантажувально-розвантажувальних робіт і транзиту.

  • Чехія та Угорщина видають один дозвіл на завантаження і розвантаження і ще один на транзит.

  • Австрія надає окремий дозвіл на розвантаження, окремо на завантаження й окремий дозвіл на транзит.

Види дозволів

Виділяють декілька видів дозволів, відповідно до можливостей, які вони надають

Двосторонній дозвіл. Маючи такий дозвіл можна здійснювати двостороннє транспортування, при умові що АТЗ буде виїжджати завантаженим з країни його реєстрації.

Транзитний дозвіл. Надає можливість транспортному засобу рухатись через територію країни, як завантаженім, так і порожнім.

Транзитний дозвіл Євро-1. Цей дозвіл дає можливість транзитних перевезень для завантаженого і пустого транспорту, який має екологічний сертифікат відповідності не нижче Євро-1.

В/з 3 країн. Дозволяється здійснювати такі вантажоперевезення:

  • в’їзд в другу країну порожнього автомобіля та завантаження його в третю країну;

  • в’їзд завантаженого автомобіля на територію другої країни з третьої країни та виїзд порожнього транспортного засобу;

  • в’їзд в другу країну транспорту з вантажем з третьої країни та завантаження в іншу третю державу.

Для порожніх транспортних засобів. Дозволяється в'їзд транспортного засобу та його завантаження і транспортування вантажу до країн реєстрації АТЗ.

В Україні починаючи з січня 2020 року запрацював портал електронних послуг e-transport.gov.ua. Завдяки цьому ресурсу є змога зробити попереднє бронювання 60% всіх дозволів. 40% бланків передбачено для замовників, які звертаються в усному порядку на ПВД.

Вартість такого дозволу не велика і становить від 10 до 30 євро, і для транспортної компанії ця сумма є несуттєвими витратами. Але основна проблема дозволів це те, що певна країна видає їх обмежену кількість. І цей ліміт значно ускладнює роботу перевізників. Щоб уникнути багатьох незручностей з дозволами і розвивати свій транспортний бізнес варто отримати сертифікат ЄКМТ.

Що таке ЄКМТ

ЄКМТ - це спеціалізований багатосторонній дозвіл, який дає можливість компанії-перевізнику здійснювати прямі доставки та транзит на території держав, що ратифікували Європейську конвенцію міністрів транспорту. На теперішній час членство в організації CEMT мають 54 країни, з Україною включно. Ця організація створювалась для регуляції потоків вантажного транспорту, створення безпеки вантажоперевезень, дотримання стандартів екологічних норм і економічної ефективності.

Тобто ЄКМТ - це багаторазовий дозвіл який видається для певної транспортної компанії на певний транспортний засіб з причепом, і є альтернативним документом відносно стандартного дозволу.

ЄКМТ передбачає значно суворіші вимоги до транспортного засобу і до перевізника, але і має біль ширшу сферу дії та дійсний протягом року.

Для отримання дозволу ЄКМТ потрібно подати заяву та інформацію про наявні транспортні засоби. Отримати такий дозвіл можуть тільки ті вантажівки, що відповідають стандарту Євро-3 і вище. Але, як показує практика, перевага в отриманні дозволу надається більш екологічному транспорту. Щоб без проблем отримати такий дозвіл потрібно мати тягач стандарту Євро-5.

Перед тим як видати дозвіл транспортну компанію ретельно перевірятимуть щодо виявлення порушень транспортного законодавства. І якщо виявлено певні порушення це може суттєво вплинути на отримання дозволу.

Кількість дозволів ЄКМТ, як і звичайних також обмежена, а кожна окрема країна встановлює їх ліміт самостійно.

Значення книжки TIR

Книжка МДП - це ще один різновид дозволу, який має юридичну силу на території 76 країн. Так званий сертифікат TIR - це документ, що підтверджує членство в системі міжнародного митного транзиту.

Цей документ дає можливість швидше пройти процедуру митного огляду та виступає гарантією про сплату усіх митних зборів.

Працівник митниці відриває з книги свій бланк і вантаж може рухатися далі. Отримати такий документ можна у МСАТі у Женеві, а в Україні можна звернутись до АсМАП.

Висновок


Для того, щоб компанія-перевізник могла легко і безперешкодно отримати будь-який дозвіл на міжнародні перевезення вантажів, потрібно мати надійний екологічний автопарк, бажано не нижче стандарту Євро-5, та не вчиняти значних порушень транспортного законодавства у минулому. 

Поділитися: