beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Особливості транспортування вантажів у Європі

Функціонування будь-якої економіки базується на ефективному транспортуванні товарів та сировини. Швидке перевезення вантажів дає можливість налагодити безперебійні виробничі процеси та забезпечити асортимент товарів для споживачів.

Транспортування зазвичай відбувається трьома шляхами: повітряним, водним та автомобільним шляхом. Кожен вид транспорту має свою специфіку та особливості використання.

Найбільш затребуваним видом транспорту є автомобільний транспорт, адже для його функціонування потрібно тільки розгалужена мережа автомобільних доріг. За допомогою вантажних автомобілів можна доставити товари навіть у найвіддаленіші куточки.

Переваги і недоліки використання вантажного автотранспорту

Ідеальних способів транспортування не існує, кожен має свої переваги і недоліки, та залежить від характеру вантажу.

Переваги:

  • доставка без перевантажень “від дверей до дверей”;

  • можна транспортувати вантажі різного типу;

  • автомобільні перевезення досить гнучкі в плані часу, вони не залежать від розкладу руху та маршруту;

  • найдешевший спосіб транспортування на короткі відстані;

  • доступний для фізичних осіб, що перевозять невеликі вантажі;

  • можна легко підлаштовуватись під різні зміни;

  • відносно швидке перевезення.

Але наряду з усіма цими перевагами є і ряд недоліків. Основні недоліки:

  • невисока вантажомісткість;

  • дороговартісне утримання і будівництво інфраструктури;

  • висока вартість палива;

  • шкода навколишньому середовищу;

  • високе шумове забруднення;

  • транспорт має високий ризик небезпеки;

  • повільне пересування в населених пунктах;

  • трудозатратне обслуговування;

  • для автомобільного транспорту існує цілий перелік певних обмежень.

Особливості автомобільних перевезень в Євросоюзі

Всі перевезення автомобільним транспортом можна розділити на дві категорії:

  1. Внутрішні

  2. Міжнародні

Зважаючи на теперішні обставини та воєнний стан в Україні заблоковані морські шляхи та аеропорти. Це призвело до високого попиту на автомобільні перевезення.

Внутрішні перевезення здійснювати значно легше, оскільки організація та документальний супровід не є складними.

А для міжнародних доставок потрібно здійснювати митне оформлення для самого вантажу, та цілий ряд вимог до самого транспорту. Тому для здійснення вантажного перевезення автомобіль має відповідати Європейським екологічним нормам, а водій повинен дотримуватись транспортного законодавства Євросоюзу. Для здійснення транспортування перевізник повинен мати спеціальну ліцензію для перевезень по Європі, вона надає право здійснювати перевезення по всіх країнах Євросоюзу. Ця ліцензія видається та регламентується згідно з Регламентом (ЄС) No 1072/2009 Європейського Парламенту та Ради від 21 жовтня 2009 р. про загальні правила доступу на ринок міжнародних автомобільних перевезень (« Регламент No 1072/2009»).

Ця ліцензія дає змогу здійснювати не тільки двосторонні міжнародні перевезення, а і транзитні також.

Проте Отримати такий документ не так вже й просто, кожен претендент на отримання євро ліцензії проходить прискіпливо перевірку. Ті, хто мають значні порушення законодавства, або мають хоча б найменші відмінності від вимог, зазвичай отримують відмову.

Євроліцензія, це один з основних документів який повинен бути у водія під час здійснення міжнародного рейсу. Якщо автопарк перевізника складається з декількох транспортних засобів, то йому видається ліцензія і кількість копій, що дорівнює кількості вантажних автомобілів, які здійснюватимуть міжнародні перевезення.

Другим важливим документом є накладна міжнародного формату CMR. Це основний документ, який підтверджує законність перевезення вантажу. Не існує жодного правовстановлюючого документа який би встановлював єдиний формат міжнародної автомобільної накладної CMR, проте за роки здійснення міжнародних автоперевезень вантажу, її формат став єдиним для всіх перевізників та відповідає схемі IRU після набуття чинності Конвенцією CMR.

Штрафи за порушення правил на території Європи

Санкції до водіїв вантажного автотранспорту, які порушили правила дорожнього руху досить жорсткі. Кожна країна встановлює розмір штрафів на власний розсуд. Штрафні санкції для перевізників вантажу є досить високими. Наприклад у франції водій повинен сплатити 1500 євро, якщо у нього не все в порядку з документами, або вони відсутні. А найбільша сума штрафу сягає 15 000 євро. При наявності у перевізника багаторазових порушень ліцензію можуть відібрати.


Поділитися: