beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Особливості розрахунку ПДВ для міжнародних перевезень вантажів

Здійсненні міжнародних перевезень регулюється особливими правилами нарахування ПДВ. Це стосується не тільки самих вантажів та транспортних послуг, а і надання транспортно-допоміжних і транспортно-експедиторських послуг.

Здійснення міжнародних перевезень та їх оподаткування

Надання послуг з міжнародних вантажоперевезень автомобільним транспортом згідно з п.п. «е» п. 185.1 ПКУ, це особливий об'єкт оподаткування. Відповідно до п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ для міжнародних вантажоперевезень нараховується ПДВ за ставкою 0 %. Але для того, щоб оподаткування ваших послуг мало таку ставку, то потрібно дотримуватись ряду вимог.

Перевізник - резидент

У випадку коли постачальник послуг є резидентом України, тоді вважається що послуга надається на території України. В даній ситуації послуги міжнародного автоперевезення вантажів будуть мати ПДВ з нульовою ставкою не зважаючи на те, хто замовив послугу (резидент чи нерезидент)

Перевізник - нерезидент

При умові, що надавач послуг з автоперевезення вантажів не є резидентом України, вважається що послуга надається поза межами країни. В такому випадку послуга з автоперевезень вантажів взагалі не може бути обкладена ПДВ.

Документи та особливості організації перевезення

Для того, щоб ви могли отримати нульову ставку ПДВ при наданні послуг з міжнародного транспортування вантажів автомобільним транспортом, перевезення має супроводжуватись єдиним міжнародним перевізним документом. В якості такого документа може використовуватись:

  • накладна міжнародного формату (CMR);

  • залізнична накладна УМВС і накладна ЦІМ;

  • накладна на вантаж для авіаційного транспорту(Air Waybill);

  • коносамент (Bill of Lading);

  • вантажна відомість (Cargo Manifest);

  • та інші подібні законні документи.

Важливо зазначити що для переміщення товарів обов'язково має використовуватись якийсь вид транспорту:

  • водний;

  • наземний;

  • повітряний.

Наприклад: якщо ви придбали за кордоном автомобіль чи причіп і переганяєте його “своїм ходом” то ви будете зобов'язані платити ПДВ у розмірі 20%.

Також не варто ділити маршрут на частини відповідно до країни перебування. Тобто не потрібно окремо виділяти шлях за кордоном, та рух по території України.

Оподаткування супутніх послуг пов'язаних з автомобільними перевезеннями

Послуги, які дотичні до безпосередньо міжнародних перевезень вважаються супутніми. До таких послуг відносять наступні види діяльності:

  • навантаження та розвантаження;

  • складська обробка товарів;

  • інші аналогічні послуги.

Якщо ці послуги надаються на території України, то ставка на їх ПДВ буде становити 20%, а якщо послуги були надані за кордоном, то вони не є об'єктом оподаткування.

Що стосується експедиторських послуг, то оподаткування такого виду діяльності залежить від місця реєстрації замовника послуги.

Тобто, якщо замовником є резидент України, то такі послуги обкладаються ПДВ у розмірі 20%, в інших випадках така діяльність не є предметом оподаткування.

Висновки

При нарахуванні ПДВ для послуги міжнародних перевезень водіїв автомобільним транспортом визначальним є місце реєстрації надавача послуг, місце реєстрації замовника ніяк не впливає на даний процес. Ставка ПДВ для міжнародних перевізників резидентів України становить 0%.

Нарахування ПДВ для допоміжних транспортних послуг відбувається в залежності від місця надання послуги, незалежно від резидентства постачальника. На території України ставка ПДВ для таких послуг становить 20%

Оподаткування експедиторських послуг, то нарахування ПДВ в Україні проводиться для тих послуг, замовниками яких є резиденти України.

Поділитися: