beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Особливості роботи з дозволами під час воєнного стану

Після довготривалих перемовин України і Європейського союзу, 29.06.2022 було підписано безвіз для автомобільних перевезень. Це значно покращить роботу компаній, які займаються міжнародними автоперевезеннями вантажів. Тепер не потрібно проходити купу бюрократичних процедур та отримувати дозволи, які видавались в обмеженій кількості.

Про що йдеться в домовленостях з ЕС

Підписання транспортного “безвізу” дає можливість перевізникам заїзжати на територію Євросоюзу без отримання спеціальних дозволів протягом наступного року. Водії вантажних автомобілів можуть перетинати кордон ЄС будь-яку кількість разів та перебувати на території Європейського союзу необмежений час.

Крім того, українські водійські посвідчення будуть визнаватись на рівні з європейськими, а водіям не потрібно буде складати ніяких додаткових тестів чи отримувати будь-яких допоміжних документів.

Дана угода набрала чинності відразу після підписання і діятиме протягом року. Також зберігається можливість пролонгації даної угоди.

Проте такий безвіз стосується лише 27 країн, що входять до Європейського союзу. Для вантажоперевезень до Туреччини Молдови та інших країн, з якими проводиться активний товарообіг, наразі потрібно отримувати дозволи, але, як стверджує Мінінфраструктури, дозволів від цих країн достатньо.

Для чого Україні транспортний безвіз

До початку повномасштабного вторгнення значна частина міжнародного товарообігу, а саме близько 75%, проходило через морські порти. Проте після блокування портів виникла гостра потреба у збільшенні вантажоперевезень автомобільним транспортом. При такій інтенсивності товарообігу, дозволи швидко закінчилися б ще до осені і очікувався транспортний колапс. При таких умовах вартість транспортних послуг виросла б в рази.

В умовах воєнного стану вкрай необхідно було ліквідувати систему дозволів, оскільки багато європейських перевізників відмовляються доставляти вантажі в Україну, через велику загрозу.

Все логістичне навантаження лягло саме на українські транспортні компанії.

Транспортний безвіз внесе багато позитивних змін для українських вантажоперевізників, а саме:

  • підвищить конкурентоспроможність;

  • сприятиме оновленню автопарків;

  • зниження відтоку професійних водіїв з країни;

  • покращення автотранспортної інфраструктури у прикордонних регіонах.

Проте очікуються і негативні наслідки для компаній, що надають послуги міжнародних автомобільних перевезень. З часом ціна на такі послуги буде знижуватись. Також не всі зможуть збільшити свої обсяги перевезень, бо війна сприяла дефіциту професійних кадрів.

Незалежно від транспортного безвізу, бюрократична процедура на митниці ніяк не змінилась. Наразі водії змушені чекати черги на проходження митниці добу, а то й більше. Проте влада України обіцяє цифровізацію цього процесу найближчим часом, що зменшить час на митні процедури.


Поділитися: