beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Новий порядок отримання “Код 95” у Польщі

Після прийняття закону, який змінює правила видачі код 95, отримати його стало значно складніше. Це закон (Dz. Ustaw 2021 poz. 1997) було прийнято ще 4.11.2021, але працювати на повну він почав з квітня 2022 року. Зміни торкнулися термінів навчання та його вартості.

Кому видаватимуть пластикову карту кваліфікації водія

Підтвердження кваліфікації водія у Польщі у форматі пластикової картки буде видаватися тим, у чиї водійські посвідчення неможливо вписати неможливо. також пластикову картку код 95 будуть видавати водіям початківцям, які пройдуть довгий курс. За новими правилами для отримання код 95 у Польщі всі водії початківці мають пройти повний курс навчання незалежно від дати відкриття категорії.

Нагадуємо, що кожен водій що перебуває на території Польщі більш як 185 зобов'язаний замінити свої права на польські, у таке посвідчення зазвичай записують код 95.

Для того, щоб отримати польське водійське посвідчення вам необхідно надати пластикову карту “код 95” або права європейського зразка з вписаним кодом 95. Це потрібно зробити при зміні роботи, або по закінченню терміну перебування, що становить 185 днів.

Формальні зміни перед початком навчання у Польщі

Варто зазначити, що перелік навчальних закладів що можуть проводити курси для отримання код 95 значно розширився.

Зміни, які торкнулись “Довгого курсу”

Для цього курсу було встановлено ряд нових правил:

  • щоб розпочати навчання ви маєте отримати у компетентній державній установі Профіль Професійного Водія (PKZ);

  • у кандидата на навчання не має бути медичних чи психологічних протипоказань для даної професії;

  • кандидат має знаходитись на території Польщі не менше 185 днів в рік або займатись навчанням протягом 6 місяців, також пройти навчання для отримання код 95 може будь-який іноземний громадянин, який бажає працювати у польського роботодавця.

Тепер іспит по закінченню “Довгого курсу” буде платним і скласти його можна буде тільки у WORD, а не в автошколі як раніше. А за допуск до іспиту вам потрібно буде заплатити 30 злотих

Що змінилось у “Короткому курсі”?

Термін навчання за коротким курсом продовжено, також до нього включені практичні заняття. Відомо, що до навчального курсу, в якості обов'язкового блоку, будуть входити навчання присвячені техніці безпеки та практичний модуль, решта занять можуть обиратись в залежності від курсу. Навчання повинно тривати не менше 35 годин, та обов'язкова одноденна перерва після 2-х днів навчання.

Зменшення терміну навчання

Одне із нововведень дозволяє скоротити термін навчання для кандидатів, які володіють актуальним посвідченням ADR або мають кваліфікацію, яка дозволяє перевозити тварин. Передбачено наступні скорочення:

  • повний “Довгий курс” (для кандидатів віком 19-21 рік) - 28 годин;

  • повний “Довгий курс” для решти кандидатів - 14 год;

  • “Довгий курс” для кандидатів що вже мають код 95 по іншій категорії;

  • “Короткий курс” - 14 год.

Онлайн навчання для отримання “Код 95”

Основним нововведенням є те, що тепер частину навчання можна проходити дистанційно. Проте не всі навчальні заклади можуть запропонувати такий формат навчання. Така форма навчання буде доступна лише у закладах, які відповідають певним вимогам, а саме:

  • навчальний заклад має досвід у сфері проведення курсів отримання “Код 95” не менше трьох років, та працює за програмним блоком C1, C1+E, C, C+E або D1, D1+E, D, D+E;

  • навчальний центр має власний автопарк, де автомобілі категорії С не старше 10 років, а вік транспортних засобів категорії D не має перевищувати 15 років;

  • центр повинен найняти по трудовому договору щонайменше одного лектора і одного інструктора;

  • навчальний заклад повинен отримати спеціальну ліцензію у своєму воєводстві та сплатити податок що становить 600 злотих.

Основні зміни не дуже добре відіб'ються на вартості навчання. прогнозується, що вартість навчання зросте на 20%. Але ці зміни призведуть і до інших прихованих витрат. Вам знадобляться додаткові кошти на перебування в Польщі, бо термін навчання збільшився. Також можливі непередбачувані витрати ще на стадії підготовки до навчання, а саме при підготовці документів (PKZ).

Поділитися: