beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Види перевезень: які бувають перевезення, види вантажних перевезень їх класифікація та особливості

Перевезення вантажів як на міжнародному рівні ,так і на короткі дистанції є основним двигуном економіки. Розвиток міжнародних торгово-економічних відносин залежить від розвитку транспортної сфери у тій чи іншій країні. Сучасна логістика та вантажоперевезення може реалізуватися різними способами та видами транспорту.

Що таке перевезення вантажів

Вантажоперевезення - це транспортування товарів, сировини та інших об'єктів за допомогою транспортного засобу з одного місця в інше. Точніше - це комплексний процес, який складається не тільки з переміщення вантажу, а також завантаження, розвантаження та інших супутніх робіт.

Ця галузь стрімко зростає, а починає свою історію ще з винаходу колеса і з кожним кроком технічного прогресу, можливості транспорту зростали в геометричній прогресії.

Зараз можливе транспортування будь-якого вантажу в будь-яких обсягах у будь-яку точку світу.

Види вантажоперевезень

Існує кілька способів транспортувати товар та сировину. Класифікація за якою поділяють транспорт залежить від шляху переміщення:

  • водний;

  • повітряний;

  • автомобільний;

  • залізничний.

Правильний вибір того чи іншого виду транспорту або їх комбінації дозволяє швидко, ефективно та за прийнятну ціну доставити ваш товар у потрібне місто чи країну.

Але у кожного виду транспорту є своя особливість, переваги та недоліки.

Автомобільні вантажоперевезення

Використовувати автомобільний транспорт можна не тільки для перевезень всередині країни, але й для міжміських рейсів. Доставка товарів автотранспортом є найбільш популярною та затребуваною у всьому світі.

Виконують перевезення як великі компанії, так і приватні особи, це може бути одноразова послуга або довгострокове співробітництво.

Цей основний вид транспорту має ряд переваг:

  • Відносно недорога вартість послуг, особливо на невеликі відстані.

  • Вантажний автомобільний транспорт можна використовувати для доставки в будь-яку точку материка, навіть у найвіддаленіші маленькі села.

  • Найчастіше не потрібно перевантаження товарів, це зменшує ризик псування чи втрати вантажу.

  • Легко підібрати необхідний автомобіль під наявний обсяг вантажу.

  • Можливість контролювати рух своїх матеріальних цінностей. Більшість вантажівок обладнані тахографами, інформація з яких надходить цілодобово у реальному часі.

Попри низку переваг, є й недоліки. Ось основні з них:

  • Обмеження у вазі, обсязі, та габаритах вантажу.

  • Зі збільшенням відстані, на яку транспортується вантаж, зростає і вартість перевезення для одиниці товару.

  • Залежність стану доріг від погодних умов, наприклад затоплення доріг навесні.

Транспортування залізничним транспортом

Перевезення вантажів залізницею – це основний оптимальний вид транспорту за співвідношенням ціни та терміну доставки. Для переміщення залізницею використовують криті вагони або напіввагони, транспортувальні платформи для транспорту та контейнерів, а також інші різновиди. Такий тип вантажоперевезень другий за популярністю, тому що відрізняється високою мобільністю та безпечністю, при перевезенні ризик пошкодження вантажу мінімальний.

Але є й низка своїх недоліків:

  • складна та тривала процедура оформлення документів для транспортування;

  • наявність великої кількості обмежень та правил використання залізничного транспорту;

  • залежність пункту доставки від наявності залізничних колій.

Авіа доставка

Найшвидший спосіб доставки товарів на далекі відстані – це авіаперевезення. Бо це досить дорогий спосіб, то використовують його в основному для переміщення невеликих партій або товарів, що швидко псуються на великі відстані.

Основним недоліком такого транспорту є залежність від розташування аеропортів, яких не так багато. Тому найчастіше потрібне додаткове вантажоперевезення автомобілем або поїздом.

Застосування водного транспорту

Водний транспорт поділяється на два види:

  • річковий

  • морський

Оскільки річковий транспорт дуже розвинений, то основну частину водних транспортувань займають морські.

Транспортний корабель або контейнеровоз - це найбільш місткий та вантажопідйомний засіб перевезення товарів, сировини та інших об'єктів. Переміщуючи товари морем, можна мінімізувати витрати транспортування на одиницю товару.

Проте це дуже повільний спосіб і є безліч ризиків пов'язаних з псуванням та втратою товару.

Підсумки

Вибирати транспорт потрібно виходячи з відстані та терміновості доставки.

Якщо вантаж потрібно доставити терміново і далеко, краще скористатися авіатранспортом. Якщо потрібно транспортувати вантаж на великі відстані за мінімальну ціну, краще відправити його по морю або залізницею.

На території нашої країни найбільш затребувані перевезення вантажів автомобільним транспортом. Такий вид доставки дозволяє переміщати не лише великі партії товарів, а й невеликі у складі збірних вантажів.

Поділитися: