beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Дозвіл (книжка) ЄКМТ. Що це таке?

На даний час міжнародні вантажоперевезення відіграють ключову роль у товарообігу між Україною та сусідніми країнами. Внаслідок блокування портів та відмову деяких європейських перевізників доставляти вантажі в Україну, все логістичне навантаження лягло українських перевізників.

Ця ситуація може привести до того що звичайні дозволи що видаються перевізникам, можуть передчасно закінчитись,тому гарною альтернативою для дозволів є ЄКМТ.

Для того, щоб здійснювати необмежену кількість перетинів кордону з європейськими країнами, здійснюючи доставку вантажу, транспортна компанія чи власник вантажівки має отримати дозвіл ЄКМТ (CEMT, ЦЕМТ). Згідно з цим документу вантажний транспортний засіб може в'їжджати на територію чи здійснювати транзит через країни учасниці Європейської Конференції Міністрів Транспорту.

ЄКМТ - це організація діяльність якої спрямована на екологічну безпеку, покращення регуляції та створення економічної ефективності вантажоперевезень на території країн, що ратифікували цю домовленість. Учасниками організації є понад 50 країн серед яких і Україна.

Як отримати дозвіл на міжнародні перевезення вантажів

Подати заявку на отримання книжки ЄКМТ може тільки та транспортна компанія яка має актуальний дозвіл на здійснення міжнародних автомобільних перевезень вантажу. Оскільки дана книга оформляється безпосередньо на транспортну компанію, або на фізичну особу, то автопарк компанії, або автомобілі що будуть задіяні в міжнародних перевезеннях повинні відповідати певним екологічним критеріям та не перевищувати норми шумового забруднення. Також вантажівки мають пройти спеціальний технічний огляд.

Існує два види дозволів ЄКМТ:

  • зелений, термін дії якого один рік;

  • жовтий, який дійсний 30 днів.

Обидва дозволи не обмежують кількість перетинів кордону та час перебування на території країн учасників домовленості.

Для безперешкодного здійснення міжнародних перевезень вантажів потрібно сформувати певний пакет документів, до якого входять:

  • протокол перевірки технічного стану колісного транспортного засобу;

  • сертифікат технічного огляду міжнародного зразка МСТО;

  • сертифікат що підтверджує відповідність резолюція ЄКМТ.

Кожна країна учасниця забезпечує можливість проходження відповідного технічного огляду, за реалізацію цієї можливості відповідає певний орган або Атестаційна служба.

Покрокова інструкція для отримання дозволу ЄКМТ

Процес отримання дозволу ЄКМТ тривала і прискіплива процедура. Комісія розглядає заяву та вивчає перевізника та його діяльність. Якщо у заявника виявляють порушення транспортного законодавства, то у дозволі може бути відмовлено.

Процедура оформлення проходить у декілька етапів.

Перший етап. Подання заяви до Конкурсної комісії Мінінфраструктури. Разом із заявою надаються наступні документи:

  • виписка з ЄДРПОУ.

  • паспорт та ІПН керівника транспортної компанії або ФОП;

  • свідоцтво, що підтверджує державну реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт);

  • ліцензія на право здійснення міжнародних перевезень;

  • документ що підтверджує вартість транспортного засобу;

  • інформація про менеджера з міжнародних перевезень;

  • ЄКМТ-сертифікат виробника транспортного засобу та ЄКМТ-сертифікат придатності до експлуатації (тільки «ЄВРО-5» та вище).

Транспортний засіб має бути власністю або перебувати в лізингу.

Другий етап. Заповнення анкети для участі у конкурсі. Вносити відомості в анкету треба дуже уважно, адже найменша помилка може призвести до відхилення анкети.

Третій етап.Оприлюднення рішення про розподіл дозволів ЄКМТ.

На рішення комісії впливає певний ряд критеріїв:

  • базова квота, що встановлюються щороку для України іншими державами;

  • кількість транспортних засобів перевізника;

  • кількість виконаних рейсів перевізником у попередньому році;

  • кількість порушень вчинених перевізником.

За кожен із цих пунктів перевізник отримує певну кількість балів І від їх кількості відбувається ранжування перевізників та видача дозволів.

Результати роботи комісії висвітлюють на сайті Міністерства інфраструктури.

Четвертий етап. Отримання дозволу та бортового журналу.

Отримати готовий дозвіл можна упродовж 10 днів з моменту оприлюднення результатів.

Видача дозволів є безоплатною процедурою, без усіляких членських внесків. Бортовий журнал можна замовити у будь-які друкарні.

Переваги використання дозволу ЄКМТ («книжки ЄКМТ»)

Дозволом ЄКМТ може скористатися будь-який транспортний засіб із автопарку перевізника, при умові що він відповідає всім необхідним стандартам. термін дії такого документа становить один рік, протягом якого перевізник може зробити необмежену кількість рейсів, та маючи один дозвіл змінювати транспортні засоби.


Поділитися: