beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Які документи необхідні для перевезення вантажу приватній особі: правила вантажоперевезень в Україні

Кожен досвідчений водій знає, що без супроводжуючого пакету документів перевозити вантаж не можливо. Для транспортування вантажу в обов'язковому порядку у водія повинні бути документи, що надають дозвіл рухатись даним маршрутом та підтверджують законність транспортування тих чи інших товарів.

Комплект документів для внутрішніх перевезень по Україні дещо відрізняється від пакета, який потрібен для транспортування за кордон.

Також варто зазначити, що є різниця між документальним оформленням перевезення товарів для власних потреб підприємства та документальним супроводом вантажу який перевозиться транспортною компанією.

Обов'язкові документи для перевезень по Україні

Усі договірні транспортні перевезення в середині країни регламентуються статтею 909 Цивільного Кодексу України. Згідно з якою, перевізник зобов'язаний укласти договір з замовником перевезення, доставити вантаж у місце призначення та видати його особі, яка має право на отримання цього перевезення (одержувачу).

Договір на перевезення та рахунок на оплату послуг перевізника, не є обов'язковими документами, які мають перебувати у водія. Але більшість перевізників додають ці папери до пакета документів транспортування вантажу, щоб уникнути зайвих питань при перевірці контролюючими органами.

Перелік документів, які можуть вимагати контролюючі органи регламентовано Законом України про автотранспорт в статті №48 та постанові №207. Ось основні пункти цього переліку:

  • Посвідчення водія відповідної категорії.

  • Талон технічного огляду. Не зважаючи на деякі публікації в ЗМІ про скасування цієї норми, наявність такого талона ніхто не скасовував.

  • Документи що підтверджують реєстрацію транспортного засобу, причепа чи напівпричепа.

  • Якщо водій не є власником транспортного засобу, йому потрібно мати при собі документи, що надають право керування, використання або розпорядження даним транспортним засобом. Таким документом може бути договір про трудові відносини. При цьому нотаріальне підтвердження такого договору не потрібне.

  • Дорожній лист. За допомогою таких листів легко вести облік обсягу проведених перевезень та розрахунків між замовником і перевізником. Більшість транспортних компаній використовують дорожній лист форми №2. В такому документі зазначаються відомості про технічний стан автомобіля та стан здоров'я водія. Дорожній лист оформляється тільки на один день(одну зміну), після здачі попереднього. Виключення становлять випадки, коли рейс триває декілька днів.

  • Талон замовника. Це додаток до дорожнього листа, який заповнюється за формою ф. № 1-ТЗ. такий додаток використовується при погодинній формі оплати.

  • Товарно-транспортна накладна. Це основний документ, що підтверджує законність вантажу. Накладна не є бланком суворої звітності, та може заповнюватись у довільній формі. Зазвичай накладну оформляють у чотирьох екземплярах. Один примірник залишається у відправника, другий примірник надається отримувачу та є підставою для обліку товарно-матеріальних цінностей, третій і четвертий залишаються у перевізника, один із них з усіма підписами, втому числі із підписом отримувача передається відправнику та є підставою для проведення розрахунків. В накладні має бути зазначено: час і місце складання; реквізити замовника, перевізника та отримувача; номер реєстрації автотранспорту, причепа, напівпричепа їх марка та модель; детальна адреса місць завантаження та вивантаження товарів; ПІБ всіх відповідальних осіб та їх підписи. На даний час перевізники активно використовують електронний варіант накладних.

  • Обов'язковий поліс страхування цивільно-правової відповідальності власника автотранспорту.

  • Санітарна книжка водія, необхідна у разі перевезення харчових продуктів.

  • Довіреність на отримання цінностей, не є обов'язковою та надається водію у випадку, коли товари для перевезення надаються третіми особами.

  • Ліцензійна картка. На даний час така картка потрібна тільки для перевезення вантажів підвищеної небезпеки. Для звичайних перевезень ліцензування не потрібне.

  • Свідоцтво про допуск автотранспортного засобу до здійснення транспортування небезпечних вантажів.

  • Дозволи на встановлення проблискових маячків та інших сигнальних пристроїв, при наявності таких.

  • Інші передбачені законом необхідні документи. Наприклад різні сертифікати та паспорти, які підтверджують якість продукції, ветеринарні та санітарні дозволи, що надаються для перевезення продуктів.

Документи для перевезення вантажу за кордон

Для здійснення закордонних автоперевезень пакет документів для транспортування вантажу має бути значно ширший. Крім стандартних документів додаються й інші дозволи та ліцензії.

Зокрема водії-далекобійники, що здійснюють імпорт чи експорт мають отримати спеціалізовану ліцензію.

Отримання ліцензії

В Україні таку ліцензію можна отримати звернувшись із відповідною заявою до «Укртрансбезпеки».

Для юридичних осіб до заяви потрібно додати:

  • технічний паспорт автомобіля,

  • витяг з ЄДРПОУ,

  • копію свідоцтва про реєстрацію завірену нотаріально,

  • документи, що посвідчують кваліфікацію особи, яка здійснює перевезення (відповідний диплом).

Приватні особи до заяви додають підтвердження кваліфікації для здійснення такої діяльності та копію паспорта.

Міжнародна транспортна накладна CMR

Для ввезення товарів до Євросоюзу товарно-транспортна накладна має бути оформлена в CMR форматі. Вона теж може бути заповнена в довільному форматі, проте з часом уже був сформований стандарт, якого дотримуються всі перевізники. Відмітки про перетин кордону ставляться у всіх примірниках накладної.

Документи на вантаж має оформити та передати водію безпосередньо сам відправник. Зокрема заповнити декларацію Т1 яка є підставою для перетину кордону з європейським союзом для товарів, що виготовлені в Україні.

Зазвичай оформлення документів на вантаж займаються не безпосередньо відправники, а митні брокери.

Корисним, але не обов'язковим документом для міжнародних перевізників є книга МДП (Carnet TIR). Ця книга є підтвердженням участі перевізника у міжнародній організації дорожніх перевезень (Асоціація автомобільних перевізників). Це дає змогу пришвидшити перетин кордонів. Опломбований вантаж або контейнер проходить контроль без огляду на митниці.
Звісно усі документи, що стосуються митного оформлення вантажу не повинні стосуватися перевізника безпосередньо, але їх належне оформлення значно пришвидшить перетин кордону вантажівкою, та полегшить роботу водія.

Поділитися: