beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Автострахування у воєнний час

З початком повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану життя всіх українців різко змінилось і деякі обов'язкові речі стали другорядними. На початку війни ситуація була дуже не стабільною і багато установ, в тому числі і страхові компанії. Також при перевірці документів поліція не зважала на відсутність страхового поліса. Саме через ці обставини багато водії хибно вважали, що автоцивілка тепер не є обов'язковою. Проте це не так, не існує жодного законного документа, який скасовує обов'язковий поліс автострахування ОСЦПВ.

Як діє автоцивілка під час воєнного стану

Згідно з чинним законодавством під час воєнного стану страхування цивільноправової відповідальності автовласників за збитки, заподіяні третім сторонам є обов'язковим для всіх автовласників, виключення становлять такі категорії громадян:

  • учасники війни і УБД;

  • інваліди 1 групи, які самостійно керують власним транспортом;

  • осіб, які керують автомобілем у присутності особи з інвалідності.

У випадку ДТП за участі цих осіб компенсація здійснюється коштом МТСБ України.

Штраф за відсутність автоцивілки

Штраф за відсутність у водія страхування відповідальності власника автомобільного транспорту є обов'язковим і не змінився від початку війни, наразі сума стягнення становить від 425 до 850 грн, в залежності від обставин при яких виявилась відсутність автоцивілки.

Проте поліція рідко перевіряє наявність страхування, оскільки зараз навантаження на працівників поліції збільшилось в декілька разів. Також більшість поліцейських з розумінням ставляться до непередбачуваних обставин, які унеможливили придбання автострахування. Тому в воєнний час штраф за відсутність страхування водії отримують вкрай рідко. Але варто зауважити, що у придбанні автоцивілки зацікавлений сам водій. Адже страховий поліс забезпечує відшкодування збитків потерпілій стороні під час ДТП, яке сталось по вині водія.

За теперішніх умов, коли в населених пунктах вимкнене вуличне освітлення, світлофори не працюють ДТП трапляються значно частіше. За умов підвищених ризиків краще мати дійсний страховий поліс.

Відшкодування за полісом ОСЦПВ

Умови відшкодування за полісом ОСЦПВ під час дії воєнного стану також змінились, починаючи з липня 2022 року НБУ підвищив розмір відшкодувань. У випадку пошкодження майна внаслідок ДТП то потерпілий отримує відшкодування матеріальних збитків у розмірі до 160 000 грн, якщо постраждалих декілька, то сумарна компенсація їм не може перевищувати 650 000 грн. Якщо під час пригоди на дорозі постраждали люди і вони потребують лікування, то для них передбачена компенсація у розмірі до 320 000 грн на кожного потерпілого (незалежно від кількості людей).

Умови цього договору можна змінити на такі, які передбачають більший розмір відшкодувань. Залежно від обраної програми страхові виплати можуть сягати до 1 000 000 грн. За умовами даного договору власник поліса має сплатити франшизу, вартість якої може становити від 1 до 2 000 грн.

Як придбати страховий поліс у воєнний час?

Попри складну ситуацію в країні страхові компанії відновили свою роботу по всій підконтрольній території. Ви можете звернутись в офіс страхової компанії та придбати страховий поліс.

Також можна оформити поліс ОСЦПВ онлайн. Зараз це досить актуально, ви можете придбати страховку не виходячи з дому у зручний для вас час.

Нагадаємо, що електронний договір автоцивілки рівноцінний паперовому і ви можете надавати електронний документ правоохоронним органам при перевірці.

Термін дії і оригінальність документа можна перевірити на сайті МТСБ. Для цього потрібно перейти в розділ “Перевірка Автоцивілки” та ввести реєстраційний або електронний номер страхового поліса.

крім цього поліс ОСЦПВ є доступним у державному сервісі послуг “Дія”

Стосовно вартості поліса, то вона збільшилась з початком війни, бо в таких жорстких умовах змогли залишитись на плаву тільки потужні й надійні страхові компанії. Проте основним фактором, який спричинив зростання тарифів є рішення НБУ від 1.07.2022 про збільшення максимального розміру виплат. Вартість залежить від обраного вами програми страхування. Але головними факторами, які впливають на формування ціни залишаються: 

  • об'єм двигуна автомобіля;

  • місце реєстрації автовласника;

  • вік власника транспортного засобу.

Важливі зміни в автострахуванні у воєнний час

Перше, що варто відзначити - це збільшення суми відшкодувань. Цей факт значно вплинув на ціну страхового поліса.

Друге: великий попит саме на електронний договір страхування, це пов'язано з тим, що дуже багато осіб змінили свої місця проживання і не мають змоги особисто прийти до офісу страхової компанії.

Третє: кількість випадків коли поліція не має змоги приїхати на місце ДТП зросла в рази. А кількість самих аварій через неробочі світлофори і відсутність вуличного освітлення теж значно збільшилась. Тому кожен водій повинен вміти застосовувати європротокол і правильно його заповнювати.


Поділитися: