beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Від чого залежить вартість страхування під час страхування вантажів: як розрахувати страхування вантажу?

Якщо основою вашого бізнесу є перевезення вантажів, вам необхідно розібратися у всіх аспектах страхування автоперевезень. Страхування вантажу це один зі способів убезпечити транспортування ваших товарів.

Також важливо зазначити, що страхування відповідальності перевізника та страхування вантажу безпосередньо - це різні види страховок. На відміну від страхування відповідальності перевізника, яке має обмеження і не покриває всіх збитків, страховка самого вантажу включає більш розгорнутий комплекс страхових послуг, який убезпечить вас у разі втрати або пошкодження ваших товарів.

Страхування вантажів: що це таке

Страхування вантажів це той інструмент, який дозволяє бізнесу компенсувати всі ризики, пов'язані з транспортуванням товарів та сировини. На шляху перевезення товарів від відправника до одержувача, може виникнути будь-яка непередбачена ситуація, яка призведе до втрати або псування вантажу, особливо на далеких маршрутах або міжнародних перевезеннях. При затримці на митниці або в дорозі через поломку, вантаж може зіпсуватися і втратити свої початкові якості. Щоб уникнути фінансових втрат та мінімізації ризику, важливо приділити належну увагу страхуванню вантажу.

Переваги страхування вантажів

Основні переваги страхування вантажу:

  • ви можете отримати більше покриття страхових випадків;

  • можна вибрати поліс, який найбільше відповідає вашим вимогам;

  • ваш спокій і впевненість у запобіганні збиткам.

Страхування вантажів під час перевезення автомобільним транспортом передбачає ширший спектр страхових випадків, на відміну від громадянської відповідальності транспортної компанії. Наприклад, якщо партія ваших товарів яка перевозилася транспортною компанією постраждала від якогось стихійного лиха, то сам перевізник не несе відповідальності. У цьому випадку всі фінансові збитки ляжуть на ваші плечі. Тобто при страхуванні вантажу ви можете отримати повну компенсацію у всіх випадках за умови, що він не був пошкоджений з вашої вини.

Існують різні види страхових полісів і вам потрібно вибрати оптимальніший для вас. Потрібно врахувати який вид товарів ви транспортуватимете, чи то побутова техніка чи харчові продукти та вибрати необхідний ступінь захисту. Вибравши перевірену надійну страхову компанію, яка підбере найбільш підходящий поліс, ви значно убезпечите доставку своїх товарів.

Впевненість у тому, що у разі втрати або псування ваших товарів ви уникнете фінансових втрат позитивно впливає на ваш бізнес. Адже як тільки ви передаєте вантаж водієві, ви фактично вже не можете впливати на його безпеку, що своєю чергою, призводить до зайвих хвилювань. Тому так важливо страхувати свій вантаж.

Тарифи на страхування та розміри виплат

Сума страхової виплати залежить від реальної вартості майна, що страхується. Обсяг компенсації визначається обраним страховим тарифом, який підбирається індивідуально для кожного вантажу. В основу тарифу закладено статистику страхових випадків. А розмір виплат за конкретним полісом прописується в контракті за домовленістю сторін.

Основні форми страхових полісів щодо транспортування вантажів України:

  • з повним охопленням усіх страхових випадків (від 1,0% від страхової суми)

  • з компенсацією лише в окремих випадках (від 0,7% від страхової суми)

  • без відповідальності за псування чи втрату, крім стихійних лих та катастроф (від 0,4% від страхової суми)

Основні 7 факторів, що впливають на страхування вантажів

Щоб конкретніше визначити вартість того чи іншого страхового випадку, потрібно врахувати сім основних факторів, які можуть впливати на формування тарифу.

1. Характеристики вантажу

Скільки коштує страхування безпосередньо залежить від типу вантажу. Наприклад, якщо вартість вантажу не значна, але він швидко псується або вимагає спеціальних умов транспортування то страхова ставка буде вищою. Тому, що ймовірність настання страхового випадку збільшується. І навпаки, якщо товари чи сировина немає особливих ризиків. Наприклад, як будматеріали. Транспортування небезпечних видів вантажів оцінюється класу небезпеки.

2. Характеристики транспортного засобу

Якщо розглядати автомобільне транспортування товарів та сировини, то при розрахунках вартості беруть до уваги не тільки тип транспортного засобу (вантажний бус, невелика вантажівка або фура з причепом), а й технічний стан автомобіля, пробіг та систему безпеки.

3. Маршрут

Страховий тариф також залежить від довжини та складності маршруту. Адже складний маршрут передбачає, що настання страхового випадку значно збільшиться. Також тарифи на страхування вантажоперевезень Україною значно відрізняються від міжнародних рейсів. Адже фура може затриматися на митниці, також це багатоденне затяжне транспортування сповнене інших ризиків.

4. Страхове покриття

В Україні найбільш поширені три види страхових тарифів:

  • Страхування вантажу та відповідальності з урахуванням усіх можливих ризиків: крадіжка або втрата, а також пошкодження у разі дорожньо-транспортних пригод, катастроф та природних катаклізмів.

  • Страхування вантажу від різного роду часткових пошкоджень та втрати товарного вигляду продукції.

  • Страхування лише від надзвичайних ситуацій, катастроф та стихійних лих, без відповідальності за пошкодження: знищення вогнем або вибухом; затоплення внаслідок природного катаклізму.

5. Частота перевезень та безпосередньо обсяг вантажу

Страховка для окремих невеликих партій обійдеться вам значно дорожче ніж страхування великої кількості товару або сировини, а також при регулярних транспортуваннях. Для таких регулярних автоперевезень підписують загальний генеральний договір страхування на один рік.

6. Франшиза

Франшиза це мінімальний ліміт відповідальності, тому частина збитку не відшкодовується страховою, а перекладається страхувальника. Деякі клієнти вибирають максимальну франшизу, щоб уникнути фінансових втрат. Для низького тарифу зі страхування необхідно мати максимальну франшизу.

7. Інші умови

Щоб розрахувати тариф на страхування, потрібно врахувати інші особливості транспортування. Наприклад, необхідність супроводу автотранспорту, який здійснює перевезення, додатковою охороною чи експедиторами.

Висновок

Страхування вантажів, транспортування яких здійснюється автомобільним транспортом, в Україні регламентується Законом про страхування та ЦКУ (стаття 67)

У цих документах передбачено, що страхування вантажів не є обов'язковим, а рішення про страховку приймає безпосередньо власник вантажів або його уповноважений представник. Часто такий вид страхування називають "страхування Карго".

Важливо скласти чітку картину та оцінити всі ризики, яких може зазнати ваш вантаж. Після чого придбати саме той поліс, який убезпечить ваші вантажоперевезення і вбереже від непередбачених збитків.

Поділитися: