beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

5 дієвих порад водіям для спілкування з транспортною поліцією

Непорозуміння і конфліктні ситуації між водіями транспортних засобів і працівниками транспортної поліції на дорозі трапляються досить часто. Цих неприємних ситуацій було б значно менше, якби кожен водій знав свої права і розумівся у законодавстві. І найважливіше, правильно застосовував їх у спілкуванні з контролюючими органами. Тому варто пам'ятати про основні свої права, адже ви можете оскаржити дії поліції у разі їх неправомірності.

1 Які причини зупинки є законними?

В даний час безпричинна зупинка транспортного засобу є незаконною. Тому представник транспортної поліції повинен чітко вказати причину зупинки вашого автомобіля та аргументувати її.

Законною підставою для зупинки автомобіля є:

  • водій порушив Правила дорожнього руху;

  • працівники транспортної поліції помітили технічну несправність автомобіля;

  • водій або пасажири причетні до скоєння ДТП або вчинили кримінальний або адміністративний злочин;

  • сам автомобіль є засобом здійснення дорожньо-транспортної пригоди або є об'єктом кримінального чи адміністративного правопорушення;

  • даний транспортний засіб знаходиться у розшуку;

  • водій чи пасажири даного автомобіля є свідками будь-якого правопорушення чи ДТП та є необхідність їх допитати у якості свідків;

  • виникла необхідність у допомозі працівникам поліції чи іншим учасникам дорожнього руху;

  • виникла необхідність засвідчити складання протоколу чи інших матеріалів при оформленні дорожньо-транспортної пригоди;

  • рух на даній ділянці шляху обмежений уповноваженими органами державної влади;

  • вантаж, що знаходиться на транспортному засобі закріплений не належним чином та загрожує безпеці іншим учасникам руху;

  • неправильне використання світлових і звукових сигналів.

2 Як має діяти співробітник транспортної поліції?

На сам перед, працівник транспортної поліції чи іншого контролюючого органу повинен представитись і тільки після цього звертатись до водія та назвати причину зупинки.

Поліцейський повинен обов'язково:

  • назвати своє прізвище, спеціальне звання та посаду яку він займає;

  • на вимогу водія пред'явити своє службове посвідчення та надати змогу ознайомитись з вказаною в посвідченні інформацією, тримаючи його в своїх руках.

3 Які документи має право вимагати поліцейський?

Під час перевірки представник поліції має право вимагати лише ті документи, які передбачені законодавством:

  • Водійське посвідчення, в якому зазначена категорія відповідна транспортному засобу.

  • Документ, що засвідчує реєстрацію транспортного засобу. Для автомобілів що належать Збройним Силам, Національній гвардії, Державній прикордонній службі Оперативно-рятувальній службі та іншим подібним структурам достатньо технічного талону.

  • При наявності проблискових маячків, у водія має бути дозвіл від МВС на їх використання. Якщо на великоваговий чи великогабаритний транспортний засіб встановлено проблискові вогні помаранчевого кольору, то дозвіл на ї використання має надати Національна поліція.

  • Документ що підтверджує страхування даного автомобіля. Пред'явити страховий поліс можна в електронній формі чи на паперовому носії. Особи які звільнені від придбання страхових полісів, повинні мати при собі документи що підтверджують цей факт.

  • При наявності на автомобілі знака “Водій з інвалідністю” водій чи пасажир з інвалідністю повинні мати відповідні посвідчення чи інші подібні документи.

4 Чи можна здійснювати фото та відео фіксацію спілкування з представниками поліції?

Згідно з статтею 34 конституції України, водій має повне право за потреби здійснювати фото, аудіо, відео фіксацію свого спілкування зі співробітниками правоохоронних органів. Проте процес фіксації не повинен перешкоджати поліцейським виконувати свої службові обов'язки. Також процес фіксації не має порушувати права співробітників поліції та третіх осіб.

5 Чи має право поліція перевіряти номер кузова та агрегатів автомобіля?

Перевірка номера кузова та агрегатів працівниками поліції є цілком незаконною, тому водій має повне право відмовитись від цієї процедури. Проте, якщо причиною зупинки є проведення розшукових робіт і даний автомобіль за первинними ознаками схожий на авто яке в казане в орієнтуванні поліцейських, то перевірки не уникнути.

Якщо життю людей і цілісності майна загрожує небезпека та подібних невідкладних випадках працівники поліції можуть провести обшук чи огляд. У такій ситуації в обов'язковому порядку складається відповідний протокол і надсилається повідомлення в прокуратуру. Зазвичай у подібних ситуаціях правоохоронці посилаються на п. 2.4. Правил дорожнього руху. Але цей пункт передбачає, що водій має надати можливість оглянути авто і звірити номера кузова і агрегатів. Проте водій не зобов'язаний цього робити, та за відмову не несе жодної відповідальності.

Стаття 19 Конституції містить наступний текст “посадові особи зобов’язані діяти лише в межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України”, що не дозволяє працівникам поліції здійснювати перевірку номера кузова і агрегатів без згоди водія. Зробити це можливо це тільки за наявності рішення суду.

Важливо запам'ятати, що п. 2.4 Правил дорожнього руху не зобов'язує водія відкрити капот, а говорить про те що потрібно надати можливість здійснити огляд. Ви маєте повне право не виконувати незаконних вимог працівників поліції.


Поділитися: