beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Як вибрати правильний вид транспорту для вашого вантажоперевезення

При перевезенні вантажів між пунктами призначення зазвичай доступно кілька варіантів транспорту, які слід вибирати з урахуванням транспортних маршрутів і вимог до вантажу. Наприклад, якщо необхідно перевезти вантаж з Нью-Йорка в Амстердам, автомобільні та залізничні перевезення не можливі.

При виборі найбільш підходящого способу транспортування вантажу необхідно враховувати час доставки і бюджет на транспортування. Частіше, більш швидка доставка вимагає значних витрат на транспортування, але є і виключення.

Крім того, необхідно враховувати вартість вантажу і його розміри при виборі найбільш ефективного способу транспортування. В цілому знання про різницю між видами транспорту допоможе прийняти більш розумні рішення в області логістики та транспортування.

Популярні види транспорту, які використовують в міжнародних вантажних перевезеннях

Відповідно до останньої статистики, більшість вантажів у світі (70%) перевозяться морським транспортом, тоді як автомобільний транспорт та залізниця містять 18% та 9% відповідно. Внутрішній водний транспорт та повітряний транспорт становлять менше 2,25% від загального обсягу вантажоперевезень. Як свідчать дані з Європейського союзу, найбільш поширеним видом вантажних перевезень є автомобільний транспорт, який покриває 49,3% перевезень всередині ЄС, тоді як морський транспорт та залізниця становлять 32,3% та 11,2% відповідно. Внутрішні водні шляхи та нафтопроводи становлять лише 4,0% та 3,1% від загального обсягу вантажних перевезень в Європейському союзі.

Способи транспортування

У світових вантажоперевезеннях існує 4 основні категорії:

транспортних засобів: 

  • морський транспорт, 

  • авіаперевезення, 

  • залізничні,

  • автомобільні вантажоперевезення,

  • мультимодальні перевезення. 

Авіаперевезення є найдорожчим видом транспортування, тоді як морський транспорт має найнижчий рівень вартості, але потребує більше часу. Автоперевезення гнучкіші, а залізничні перевезення мають переваги для великих перевезень на далекі відстані.


Транспортування вантажів морем


Морський транспорт займає ключову позицію в глобальній логістиці, що заснована на масових перевезеннях великих обсягів вантажів. Він забезпечує оптимальний спосіб доставки великих контейнерних вантажів. Тому морські перевезення є важливою складовою світової економіки та торгівлі. Відповідно, найбільші контейнерні судна здатні перевезти понад 20 тисяч контейнерів, що робить їх необхідним і незамінним елементом у міжнародних логістичних ланцюгах. 

Морський транспорт має низьку вартість перевезення вантажу, але часто потребує довшого часу. Морський транспорт є єдиним варіантом для перевезення великих вантажів, які неможливо перевезти повітрям. Його також використовують для перевезення насипних вантажів, таких як корисні копалини та метали. Морський транспорт є найбільш екологічним способом перевезення в порівнянні з іншими видами транспорту. Вантажі перевозяться морем у контейнерах різних розмірів, зокрема стандартних, підвищеної місткості та рефрижераторних.

Авіаперевезення

Авіаперевезення - швидкий та ефективний спосіб доставки вантажів до місця призначення. Вантажі можуть бути перевезені на пасажирських літаках або вантажному авіатранспорті з обмеженнями за розміром і вагою. Хоча авіаперевезення є дорожчим видом транспортування, вони є невід’ємним елементом для багатьох галузей, де необхідне термінове транспортування вантажів, таких як технології, автомобілебудування та медицина. Недоліком авіатранспорту є його високий викид CO2, але процеси обробки та документації швидкі та більш структуровані.

Перевезення вантажів залізницею

Залізничний транспорт історично використовувався для міжнародних вантажоперевезень, і хоча його частка у світових вантажоперевезеннях скоротилася, з 2015 року перевезення вантажних контейнерів з Китаю до Європи залізницею зросло. З точки зору тонно-кілометрів на одиницю споживаної енергії залізничний транспорт може бути більш ефективним, ніж інші види транспорту. Залізничний транспорт економічніший, особливо для великих відстаней. Один товарний поїзд може складатися з понад 100 вагонів, а для його обслуговування потрібен лише один машиніст. У Південній Африці курсує найдовший у світі товарний поїзд на 861 км із 375 вагонів загальною довжиною 4,1 км. Залізничне перевезення є найбільш екологічно чистим видом транспорту для великих відстаней, і має дуже високу швидкість перевезення.

Вантажоперевезення автомобільним транспортом

Автомобільні перевезення є найпоширенішим видом транспортування вантажів на внутрішньоконтинентальних маршрутах. У межах Європи, наприклад, вони становлять близько половини загального обсягу вантажоперевезень. Також слід відзначити, що для міжнародних авіаційних, залізничних та морських перевезень використовується автомобільний транспорт для доставки вантажів із місць навантаження до міжнародного аеропорту або морського порту. Те ж саме йде й остаточної доставки вантажу до місця вантажоодержувача.

Стандартний причіп в Європі має довжину 13,6 метра та може вмістити до 33 європіддонів.

Хоча автомобільні перевезення є досить гнучким видом транспорту, їх ефективність може залежати від погодних та дорожніх умов, а також інтенсивності руху. Останнім часом автомобільний транспорт стикається з проблемами через недостатню кількість водіїв вантажівок.

Автотранспорт - це найекономічніший вид транспортування вантажів на невеликій відстані. Він є дуже гнучким і доступним у сільській місцевості. Перевагами автоперевезень є швидкість та можливість регулювання графіка, що дозволяє передавати час доставки вантажу. Автотранспорт використовує концепцію повного та часткового завантаження.

Повне завантаження вантажівки (FTL) - це автомобільне перевезення, при якому вантаж займає всю машину. Цей метод підходить для тих, хто хоче перевезти велику кількість вантажу з одного місця до іншого.

Неповне завантаження вантажівки (LTL) - це автомобільне перевезення, при якому вантаж займає не повну машину, і в машині можуть бути завантажені від різних відправників та одержувачів. Вантажі LTL можуть проходити через декілька терміналів та перевантажуватися різними машинами, що дозволяє економити вартість перевезення.

Є можливість сортувати та порівнювати доступні варіанти перевезення вантажів LTL, FTL та інших видів транспортування за загальною вартістю перевезення або часом у дорозі. Це дає змогу знайти найоптимальніший варіант для кожного завантаження.

Мультимодальне транспортування товарів

Мультимодальні перевезення комбінують мінімум два види транспорту, такі як залізничний, морський, авіаційний та автомобільний, і знижують час транзиту та вартість перевезення на деяких маршрутах. Вони є єдиним способом доставки вантажів до важкодоступних районів. Прикладом є транспортування вантажів із Китаю залізницею до Європи, а потім автомобілем до кінцевого пункту призначення. Мультимодальні морські та авіаперевезення також скорочують час транзиту та знижують вартість транспортування, але при цьому більш екологічні.

Як обрати правильний транспорт?

Є кілька варіантів для транспортування вашого вантажу від пункту відправлення до пункту призначення, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Перед прийняттям рішення вам необхідно врахувати кілька факторів, таких як доступні варіанти транспорту, терміновість доставки та бюджет. Сучасні логістичні платформи можуть допомогти вам прийняти більше обдуманих рішень, враховуючи вагу та габарити вашого вантажу, а також час у дорозі та ціну за доставку.





Поділитися: