beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Як вибрати кращу малотоннажну вантажівку для автоперевезень по Україні

Яка малолітражна вантажівка краща, вам не скаже жоден експерт, але визначити основні критерії для правильного вибору можна зібрати різні думки досвідчених водіїв. Оскільки модель та конструкція повинні відповідати сфері діяльності та потреб вантажоперевізника або транспортної компанії.

Класифікація малотоннажних вантажівок та критерії вибору

Малотонажним автомобілем заведено вважати транспортний засіб вантажопідйомністю до 3,5 тонни, але на практиці така вантажівка використовується для транспортування не більше 2,5 тонни вантажу. Середнє вантажоперевезення містом, яку здійснює малолітражний фургон становить 1,5 - 2 тонни вантажу.

Це робить малолітражний фургон лідером серед транспортних засобів для доставки продовольчих товарів у межах міста. Але малолітражна вантажівка хороший помічник не тільки в міських вантажоперевезеннях, але й успішно використовується для міжміських транспортувань на відстані до 500 км.

Вибір водія насамперед залежить від фінансової складової та специфіки перевезень. Не менш важливим є критерій вартості ремонту та обслуговування. На основі цих умов можна оцінити основні якості машин цього класу. Ось на що потрібно звернути увагу, щоб зробити правильний вибір:

  • Тип кузова. Бортова або тентована вантажівка підійде для доставки будівельних матеріалів та сільськогосподарської продукції. На ринку міських вантажоперевезень найбільш популярні різні моделі металевих фургонів. А малолітражний фургон ізотермічного типу невигідний через невеликий обсяг транспортного відсіку.

  • Вид палива та його витрата. Є безліч прихильників дизеля, але і тих, хто віддає перевагу бензиновому двигуну, теж не мало. Тому думка більшості в цьому питанні розходиться. Вибір можна зробити й на користь газового обладнання. Потрібно добре проаналізувати співвідношення ціни палива, його витрати та вибрати оптимальний варіант. Також не варто забувати, що український ринок ПММ не дуже стабільний і ситуація з паливом може змінюватись. Тому оптимальним буде двигун, що працює на бензині та на газі.

  • Вторинні характеристики. Об'єм двигуна, підвіска, конструкція шасі та подібні критерії у багатьох моделей та автовиробників фактично ідентичні. Єдине, що не потрібно українським водіям – це повнопривідні малолітражні вантажівки та автоматична трансмісія.

  • Особливості експлуатації. Враховуючи стан українських доріг, кожен водій звертає увагу на надійність підвіски та хороший ресурс двигуна. Від цих конструкцій залежить довговічність машин. Тому більшість робить вибір на користь автовиробника, який приділяє належну увагу цим деталям.

  • Простота в обслуговуванні та ремонті. Модель фургона або бортової вантажівки може мати низку незаперечних переваг, але якщо для ремонту потрібні дорогі або дефіцитні деталі, краще зупинити свій вибір на іншій машині. Не менш важливою є простота та доступність конструкції, щоб при необхідності водій сам міг зробити невеликий ремонт у дорозі. Вторинним аспектом буде наявність сервісних мереж автовиробника.

  • Комфорт у кабіні. Обладнання кабіни кондиціонером, музичним центром, бортовим комп'ютером та кріслами з регуляцією є вторинною потребою. Майже кожен водій готовий відмовитись від цих опцій на користь зниження вартості вантажівки. Єдине, що необхідно – це обладнане спальне місце для тривалих рейсів.

Топ-п'ять найкращих малотонажників

Якщо розглядати основні популярні серед українських водіїв вантажівки, то в лідерах будуть такі автовиробники, як Volvo, MAN, Renault. Але коли змістити акцент і розглядати лише малотоннажні машини, де не потрібна суперміцна рама та великий двигун, то можна приділити належну увагу Volkswagen, BAW, Hyundai, Kia, які виробляють досить гарні вантажівки.

Проаналізувавши висновки автоекспертів та водіїв можна скласти невеликий рейтинг малолітражних вантажівок, який ґрунтуючись на витраті палива, вартості ремонту та обслуговування, надійності двигуна, підвіски та зручності кабіни.

1 місце. У ніші малолітражних вантажівок безперечним лідером є Volkswagen Crafter. Він має гарну маневреність і всі технічні характеристики на високому рівні. Єдиний недолік – це висока ціна, у тому числі й на вторинному ринку. Найбільшою популярністю користуються моделі азіатської збірки з найменшою кількістю модифікацій.

2 місце заслужено займає модель Kia Bongo 3 - це металевий фургон, який значно популярніший за бортову вантажівку і є базовою машиною автовиробника Kia. Цей фургон досить маневрений, оснащений гарною підвіскою та вакуумним сервопідсилювачем, а система гальм - двоконтурна. Таку машину практично неможливо знайти на вторинному ринку.

3 місце. Hyundai Porter знаходиться майже на рівні з Kia Bongo, український водій віддає перевагу вантажівці як у звичайній комплектації, так і з рефрижератором. Ця модель присутня на ринку близько 30 років і зарекомендувала себе як надійна хороша вантажівка. Найбільш популярні моделі з двигуном на бензині 2.4L і дизельному паливі 2.5L.

4 місце. Китайский малотоннажник BAW Fenix має гарну прохідність. Випускається тільки з двигуном на бензині та газовою установкою. Ця модель приваблює покупців своєю надійністю та невисокою ціною.

5-е місце незмінною актуальністю вже багато років серед водіїв, які заробляють вантажоперевезенням, користується ГАЗель. Основна перевага – це її ціна. На вторинному ринку бортову модель можна придбати менше ніж за $10 000. Купуючи таку машину, будьте готові до великої витрати палива.

Купуючи вантажний малотонажник, ви зробите гарну інвестицію. Навіть якщо ви не працюватимете на ньому самі, його можна здавати в оренду або співпрацювати з надійною транспортною компанією.

Зробити правильний вибір комерційного автомобіля допоможе чітке розуміння ваших цілей та сфери діяльності. Тільки за такого підходу ви отримаєте максимальну вигоду від свого придбання.

Поділитися: