beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Виїзд водіїв призовного віку за кордон: порядок виїзду водіїв призовного віку за кордон

З першого дня повномасштабного військового вторгнення росії, Україна оголосила про запровадження воєнного стану. Військовий режим у країні передбачає низку обмежень прав та свобод українських громадян. Одним із таких обмежень є заборона на виїзд за кордон чоловіків вікової категорії 18 – 60 років.

Кожен військовозобов'язаний чоловік повинен мати законну підставу для того, щоб залишити країну. Ось перелік можливих підстав для виїзду за кордон чоловіків призовного віку:

  • наявність документів, що підтверджують непридатність до військової служби;

  • чоловік є опікуном людини з інвалідністю І та II групи;

  • наявність документів про постійне проживання в іншій країні;

  • чоловік, у якого є бронювання від роботодавця;

  • чоловік є батьком трьох неповнолітніх дітей;

  • чоловік самотужки виховує неповнолітню дитину;

  • чоловік є батьком тяжкохворої дитини;

  • чоловік є усиновлювачем чи опікуном дітей сиріт;

  • студент іноземного навчального закладу.

Для таких чоловіків кордон відкритий, і вони можуть без проблем залишити країну за наявності відповідних документів.

Студенти українських навчальних закладів, попри призовний вік, можуть уникнути мобілізації, але залишати країну вони не можуть.

Окремою категорією слід виділити водіїв, які доставляють вантаж для Збройних Сил України, вантажі гуманітарного призначення та інші необхідні товари.

Порядок виїзду водіїв призовного віку за кордон

Відповідно до Постанови КМУ від 03 березня 2022 року №194: дозволи водіям для виїзду з території України видає обласна чи міська військова адміністрація, а також можна звернутись до Міністерства інфраструктури України.

Для зручності громадян такий дозвіл можна отримати не відвідуючи обласний чи міський офіс адміністрації. Вантажоперевізник має можливість завантажити бланк, роздрукувати заяву та заповнити її. Потім надіслати підписану заяву на електронну адресу однієї з державних установ. Файл повинен мати формат Word та pdf.

У разі виникнення питань або труднощів можна звернутися на гарячу лінію підтримки. Крім того, при зверненні на гарячу лінію можна дізнатися про статус вашої броні або дізнатися чи схвалена ваша заявка на перетин кордону.

Важливо розуміти, що така процедура отримання дозволу для виїзду з країни є актуальною лише для водіїв, які займаються міжнародними вантажними перевезеннями товарів військового призначення, вантажів гуманітарного призначення, ліків та обладнання для медицини, а також товарів першої необхідності. Окрім водіїв такі дозволи можуть отримувати працівники залізничної інфраструктури, які є відповідальними за безперебійну роботу залізниці. Крім того, залишати територію України можуть водії компаній, які мають дозвіл на міжнародні автоперевезення вантажів і людей. За умови, що автомобіль, який використовується для міжнародних рейсів, має повну вагу від 3,5 тонн. Важливо, що в одній вантажівці можна виїжджати за кордон лише одному водієві. Екіпаж із двох водіїв дозволено лише для пасажирських перевезень.

Поділитися: