beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Спільний транзит та система NCTS

Нещодавно урядом України було прийнято ряд постанов, що передбачають зміни у митному законодавстві та запускають роботу Конвенції про спільний транзит. Ця конвенція запрацювала з 1 жовтня 2022 року. Такі зміни у митному законодавстві передбачають низку спрощень у  міжнародній торгівлі товарами та визначають нормативи для спільного транзиту по країнах-учасницях та території нашої держави.

Режим спільного транзиту

Цієї осені Верховна рада України прийняла закон №78-ІХ «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи». Даний документ адаптує українське законодавство до Конвенції про процедуру спільного транзиту, умови якої Україна зобов'язана виконувати в рамках асоціації з Європейським союзом.

Дана конвенція діє на території 35 країн-підписантів, та забезпечує єдині правила контролю та декларування транзиту товарів. Конвенція діє на території 27 країн ЄС, а також Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейну, Швейцарії, Великобританії, Туреччини, Північної Македонії і Сербії.

Для забезпечення функціонування умов Конвенції була створена єдина електронна система - NCTS.

NCTS - це спільний ІТ продукт який забезпечує миттєвий обмін даними про проходження митного оформлення товарів, та допомагає проаналізувати всі можливі ризики.

Які можливості дає системи NCTS для українського бізнесу

Після приєднання України до Конвенції про спільний транзит ми отримали багато додаткових можливостей та спрощень у митному оформленні, а саме:

  1. Миттєвий обмін інформацією про статус митного оформлення транзитних товарів між 35 країнами.

  2. Єдина спільна митна декларація та фінансова гарантія для руху товарів з країни відправника до місця отримання по територіях країн-підписантів.

  3. Доступ до інформації про транзитне переміщення вантажу, що рухається до України територією країн-учасниць.

  4. Доступ до спеціальних транзитних спрощень.

  5. Запровадження загальної фінансової гарантії.

Приєднання до системи для отримання спрощень є безкоштовним. Для цього потрібно достеменно розібратись у законодавчих нормах, заповнити заяву та анкету самооцінювання.

Відповідно до умов Конвенції, усі декларації повинні містити спеціальний код, використовуючи який можна отримувати інформацію з систему у реальному часі.

На даний час почалась модернізація і самої української митниці. Зараз пункти митного контролю обладнують спеціальними сучасними баркод-рідерами, які інтегровані в систему NCTS. Тепер працівнику митниці варто лише просканувати код декларації і відомості про неї автоматично потрапляють в систему. Це значно спрощує процедуру митного очищення та прискорює її.


Поділитися: