beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Що таке "Зелена карта" для автомобіля?

Щоб без проблем переміщатись на автомобілі за кордоном, кожен водій повинен мати спеціальне страхування - це так звана “Зелена карта”. А точніше, це страховий поліс автоцивільної відповідальності міжнародного формату. Його основна функція полягає у відшкодуванні потерпілій стороні збитків спричинених ДТП. Принцип дії аналогічний до української “Автоцивілки”.

“Зеленою картою” цей поліс називають тому, що раніше його друкували на зеленому папері. Не зважаючи на те, що зараз його друкують на звичайному папері, назва набула широкого вжитку та використовується до цього часу. Також часто можна почути вживання англомовного варіанту “грін карта” що походить від “green card”.

Отримання “Зеленої карти” та механізм її дії

Користуватись автомобілем за кордоном не маючи “зеленої карти” максимально невигідно. По-перше, при перевірці ви отримаєте значні штрафи, а по-друге, ремонт автомобіля за кордоном коштує дуже дорого.

Принцип дії цього полісу відповідає страховому полісу цивільної відповідальності автовласника.Тобто страхова компанія відшкодовує збитки нанесені українським автомобілем, який потрапив у ДТП за кордоном. Але при цьому винуватець ДТП не отримує ніяких відшкодувань. Якщо ви є винуватцем аварії, то страхові виплати покриють ремонт автомобіля постраждалої сторони, ваше авто прийдеться відновлювати власним коштом.

Дія “Зеленої карти” поширюється на території 48 країн. Кожна з цих країн має свою офіційну установу, що забезпечує регулювання та облік цих страхових полісів. Така установа називається “Національне моторне страхове бюро”. Законно придбати “Зелену карту” можна лише у страхових агентів, які є офіційними членами цієї організації. В Україні цю функцію виконує Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ).

До МТСБУ входить 42 члени, проте лише 11 з них можуть укладати договори міжнародного автострахування, список цих страховиків розміщено на офіційному сайті. Їх гарантійний внесок до фонду бюро становить близько 1 млн євро. Ці резервні кошти слугують гарантією оперативності виплат усім клієнтам.

Сума компенсацій може різнитись в залежності від країни в якій був оформлений страховий поліс. Кожна країна самостійно визначає певні ліміти по відшкодуваннях у межах свого законодавства.

Договір міжнародного страхування можна укласти на термін від 15 днів до одного року.

Зверніть увагу, що ціна страхового поліса у різних країнах також відрізняється. Звісно, вигідніше придбати “Зелену карту” в Україні. Ось приблизні ціни за якими ви можете укласти договір у різних країнах:

  • в Україні страхування на 1 місяць - 30 євро, на 12 місяців - 170 євро;

  • у Німеччині страхування на 1 місяць від 150 євро, на 12 місяців від 900 євро;

  • у Польщі на 1 місяць від 40 євро.

Придбати таку страховку можна як безпосередньо у страхового агента, так і онлайн. Проте, із собою завжди варто мати друкований варіант страхового поліса.

Як діє “Зелена карта”

Якщо ви перебуваєте за кордоном, та мали неприємність потрапити у дорожньо-транспортну пригоду, то варто пам'ятати про таку корисну річ, як “Європротокол”. Для того, щоб правильно скористатись цим інструментом, потрібно користуватись наступним алгоритмом:

  • за допомогою фото чи відео зафіксуйте деталі місця дорожньої пригоди;

  • за домовленістю з другим учасником самостійно заповнити “Європротокол” або викликати працівників поліції;

  • звернутись до поліції за довідкою, що описує обставини ДТП;

  • надати потерпілому учаснику ДТП копію своєї страховки;

  • будь-яким зручним способом повідомити свою страхову компанію про факт ДТП і зробити це не пізніше 15 днів з моменту пригоди.

Проте є випадки, коли винуватцем ДТП є водій без відповідного страхування, тоді варто звертатись до Національного Бюро у країні, на території якого розгортались дані події.

Варто зазначити, що при складанні “Європротоколу” між учасниками ДТП, повідомляти про пригоду поліцію не обов'язково. Умови відшкодувань по цьому протоколу регулюються за законодавством тієї країни, на території якої сталося ДТП.

Для комфортної і безпечної поїздки варто придбати “Зелену карту” безпосередньо в Україні, бо це дешевше і практичніше. Краще купувати страхування онлайн та роздрукувати його самостійно. Вирушаючи в дорогу переконайтесь, що контакти страхової компанії у вас будуть під рукою у потрібний момент.



Поділитися: