beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Що робити,якщо вантаж затримується на митниці?

Існує безліч причин, через які можуть виникати проблеми з доставкою вантажів. Наприклад, можуть відбуватися непередбачувані збої при завантаженні, або ж можуть виникати прорахунки в логістичному ланцюжку. Крім того, затримки на митниці - це вже добре відома проблема, яка може значно ускладнити процес доставки. Але, ймовірно, найбільшою проблемою є виникнення запитань при перевірці інспектора. У всіх вантажовласників виникають питання, що саме цікавить інспектора, та з яких причин товар може бути затриманий. На жаль, точної відповіді на це немає, але у таких випадках достатньо знайти шляхи для вирішення проблеми.

Чому саме ваш вантаж може потребувати додаткові перевірки при митному оформленні?

Згідно з досвідом, такі перевірки відзначаються лише в 6-8% випадків і частіше пов'язані з тим, що це відправлення не відповідає вимогам  законодавства України. Однак, йдеться про безмитний ввіз, ввезення товарів з низькою ставкою ПДВ, оголошена занижена митна вартість товарів або перевезення спеціального вантажу, такого як культурні цінності, технологічно складне обладнання, живий вантаж або дорогоцінні метали, то ймовірність додаткової перевірки збільшується.

Якщо ваш товар потрапив до списку на додаткову перевірку, підготуйтесь до цієї процедури та забезпечте митникам необхідну інформацію. Ви можете надати крім стандартного переліку документів, додаткові відомості, які можуть знадобитися митникам для підтвердження відомостей в декларації, то ви зможете значно скоротити час, необхідний для проходження митного контролю.

Перелік основних причин, що можуть призвести до додаткової перевірки

Зазвичай товари затримуються на митниці по причині, що пов'язана з недоліками, які спричинив вантажовідправник або одержувач:

  1. Затримка на митниці сталася через те, що ви передали неповний пакет документів, наприклад, відсутня інформація про фінансове гарантування або про компанію, яка транспортує товар. У такому випадку митники будуть перевіряти не лише відомості про декларанта, але й діяльність перевізника.

  2. У інспектора виникли підозри, що митна вартість товарів вказана неправильно.

  3. У перевіряючого є підозра, що до товару згідно з ТН ЗЕД визначений некоректно.

  4. Митна декларація заповнена з помилками.

  5. Оплата мита та інших платежів не була здійснена повною мірою.

  6. Заявлені технічні характеристики відрізняються від фактичних характеристик вантажу.

Чого чекати у разі затримки вантажу на митниці

Першочергове завдання працівників митниці полягає в перевірці правдивості відомостей, зазначених у вашій декларації, для забезпечення коректного розрахунку та сплати митних зборів. Якщо ви сумніваєтеся, інспектор може призначити огляд вашого вантажу.

Перед оглядом потрібно переконатись у відповідності маркування, етикетки та пакування, щоб уникнути неприємностей. Питання у митників можуть виникнути, якщо:

  • у вас відсутні документи або сертифікати, їх обов'язково потрібно оформити і подати.

  • код ТН ЗЕД визнали неправильним, то треба доводити перевіряючому, що він вірно вказаний.

  • занижена митна вартість товару, це може стати серйозною проблемою. 

Митники користуються таким поняттям, як "прохідна ціна", яке відображає середню вартість подібного вантажу, що проходить через митний контроль. Якщо ваша ціна менша за статистичну, ви маєте ретельно обґрунтувати цю вартість.

Наприклад, постачальники пропонують знижку через затримку при виготовлену продукцію. Якщо ви не можете довести свою позицію, то потрібно буде внести зміни в декларацію та сплатити більше мита, а також штрафні стягнення. Тому варто бути уважним, чесним та дотримуватись правил.

Часом затримки при митному оформленні спричиняють випадкові обставини, такі як оновлення програмного забезпечення, введення в дію правових актів, обмеження пов’язані з пандемією COVID-19.

Також може бути черга біля термінала. Деякі категорії товарів можуть проходити митне оформлення у спрощеному порядку. Наприклад, якщо була отримана партія товарів з дуже коротким терміном придатності, то очевидно, що для такого вантажу час є важливим фактором, тому митне очищення таких вантажів проходить першочергово.

Для уникнення труднощів на митниці потрібно дотримуватися основних трьох правил.

По-перше, варто уважно ставитись до документального супроводу та при потребі найняти досвідченого брокера.

По-друге, вчасно сплатити всі митні платежі.

По-третє, звернутись до надійного перевізника, який швидко та надійно перевезе ваш вантаж. 


Поділитися: