beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Правила прийому передачі вантажу до перевезення: перелік документів під час передачі вантажу

Водій вантажного транспортного засобу, по суті, є відповідальним за безпеку та цілісність вантажу. І ця відповідальність залежить від цінності вантажу, адже крадіжка чи пошкодження у ДТП такого товару веде за собою фінансову відповідальність, оскільки замовнику доведеться компенсувати вартість пошкодженого чи втраченого вантажу.

Досвідчений водій точно знає, як повинен бути обладнаний транспорт для перевезення дорогих меблів або техніки, і ніколи не буде легковажно ставитися до пакувальних матеріалів та інших речей, які убезпечують вантаж під час автомобільного вантажоперевезення.

Перелік документів під час передачі вантажу

Товарно-транспортна накладна це головний документ, який підтверджує, що вантажоперевезення товару проводиться законним способом. Відповідно до українського законодавства у ТТН має бути така інформація:

  • час та дата складання документа;

  • місце складання документа;

  • опис вантажу, його вага, об'єм та форма;

  • маршрут транспортування;

  • відомості про транспортний засіб;

  • відомості про відправника та одержувача;

  • дані водія;

  • підпис всіх відповідальних осіб.

Товарно-транспортна накладна на території України є тим документом, згідно з яким відбувається приймання товару одержувачем. Одержувач або його законний представник ставлять підпис у ТТН тільки після того, як переконалися в правильній кількості та збереженні вантажу, що отримується. Вантажоперевезення консолідованих чи попутних вантажів супроводжується окремою накладною для кожної партії товару, і якщо перевізник доставляє вантаж за межі країни, то накладна оформляється у міжнародному форматі CMR.

При міжнародному перевезенні водій або експедитор повинен уважно поставитися до заповнення накладною одержувачем. Після отримання товару клієнт повинен залишити позначку в 24 графі, що товар було прийнято без претензій. Важливо перевірити, щоб інформація на відбитку печатки одержувача та його реквізити повинні точно збігатися з тими, що вказані в накладній. Як правило, у європейських країнах не складають акт прийому-передачі під час вантажних перевезень автомобільним транспортом.

Акт прийому передачі під час автомобільних перевезень товарів.

Акт прийому передачі матеріальних цінностей не є обов'язковим документом для супроводження вантажоперевезення, за своїм змістом він схожий з накладною і по суті дублює інформацію, що міститься в ТТН. Такий додатковий документ може бути складений у довільній формі за бажанням клієнта. Транспортна компанія, яка дбає про своїх клієнтів, може надати перелік необхідних документів та бланки для їх складання, зокрема бланк акту прийому передачі вантажу.

Крім стандартних реквізитів в акті прийому передачі докладніше описується кількість і якість вантажу, чи немає псування, ударів, чи інших пошкоджень коробок, які міг виявити клієнт під час приймання товару. Також можуть бути описані можливі причини пошкоджень або псування товару, думка експерта та представника страхової компанії.

Процедура приймання вантажу починається із розпломбування транспортного відсіку. Якщо одержувач виявив пошкодження пломби, він повинен звернутися до страхової та повідомити про цю ситуацію відправнику. Далі ведеться підрахунок транспортних місць, огляд упаковки щодо цілісності, за необхідності товар зважують. Якщо товар був оснащений датчиками удару чи пломбами контролю температурного режиму, їх теж оглядають і фіксують інформацію про порушення, якщо вони були.

Що повинен підписувати водій під час приймання товару

Перевізник здійснює приймання вантажу та підписує відповідні документи у таких випадках:

  • якщо водій перебирає функцію експедитора;

  • представляє інтереси відправника чи виготовлювача.

У ситуації, коли замовником вантажоперевезення є одержувач, склад, з якого здійснюється відвантаження, повинен надати водієві акт прийому передачі вантажу.

Якщо водій виконує роль експедитора, це має підтверджуватись спеціальною довіреністю, яка дає йому повноваження законно підписувати всі супровідні документи.

За такої відповідальності водій повинен не лише проконтролювати кількість товару, а й якість упаковки. Товар повинен бути ретельно упакований належним чином у відповідний матеріал. Якщо упаковка пошкоджена, водій-експедитор може відмовитись від завантаження такого товару та вимагати його заміну.

До стану товару, що завантажується, потрібно ставитися вкрай уважно і критично оцінювати його стан. Підписувати накладні або акт приймання можна лише після того, як весь товар буде завантажено належним чином.

Як діяти у спірних ситуаціях

Більшість спірних ситуацій виникає при отриманні вантажу. Основною причиною неприємностей є розбіжності у кількості, вазі чи найменуванні товару.

У такому разі складається комерційний акт, у якому описуються всі претензії одержувача до наявності і якості товару. Також у цьому документі водій-експедитор має професійно викласти свої аргументи та заперечення.

Якщо конфлікт здається не вирішуваним, то краще скористатися послугами експерта із торгово-промислової палати.

Коли вантаж та пломби на ньому були пошкоджені, розкривати його краще у присутності представника страхової компанії.

У випадку, коли одержувач таки відмовився приймати товар, він повинен скласти відповідну відмову у письмовій формі і завірити його підписом і печаткою. А водієві-експедитору потрібно організувати склад для зберігання цього вантажу.

Подальша реалізація цих товарів не входить до обов'язків водія-експедитора.

Для успішного співробітництва з транспортною компанією краще застрахувати свій вантаж під час транспортування. При страхуванні вантажу замовник отримує повну компенсацію вартості товару, якщо його було пошкоджено або втрачено з вини перевізника.

Поділитися: