beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Основні відмінності між довантаженням, пулінгом і збірною доставкою

Як і в приватного перевізника, що веде власний транспортний бізнес так і у великих транспортних компаній часто трапляється недобір вантажу. Тобто, вантажний відсік заповнений не повністю. Звісно це не приносить бажаного прибутку, адже автомобіль не використовується ефективно. Інколи об'єм вантажу може займати лише половину кузова, а якщо враховувати витрати на пальне, амортизацію автомобіля, заробітну плату, то відсоток доходу залишиться близький до нуля. Тому для розв'язання цієї проблеми як великі транспортні компанії, так і дрібні перевізники намагаються максимально заповнювати свої транспортні засоби. Для цього застосовують довантаження, пулінг або збірну доставку.

По суті всі ці три поняття мають одне і теж значення, та є способами ефективно використовувати транспортний засіб для доставки вантажу на далекі відстані. Проте кожен із цих способів має суттєві відмінності у процесі організації такого перевезення.

Збірна доставка

Такий формат доставки вантажів досить не простий в організації та може реалізовуватись лише потужними транспортними компаніями, які можуть забезпечити усі умови необхідні для реалізації таких перевезень.

Адже збірна доставка це - відправлення, яке здійснює логістична компанія, для більш як одного клієнта, яке складається із декількох вантажів, які потрібно транспортувати у межах одного регіону. Для такої транспортування використовується один автомобіль, тому процес доставки складається з таких основних етапів:

  • Консолідація вантажів. Усі відправники мають вчасно доставити свої вантажі до складу логістичної компанії. Це може зайняти певний час, поки не накопичиться необхідна кількість вантажу.

  • Як тільки кількість вантажів буде достатньою для повного завантаження передбаченого транспортного засобу, збірні вантажі будуть переміщені на склад у потрібному регіоні.

  • На регіональному складі всі вантажі які приїхали туди у складі збірної доставки, будуть сортувати по відповідним розподільчим центрам.

Такий формат доставки досить ефективний і логістичним компаніям набагато вигідніше використовувати збірний вантаж ніж відправляти невеликі об'єми товарів окремим транспортом.

Окрім того, що відправник суттєво економить свої фінанси на такому способі доставки, є і ряд певних недоліків. Основною проблемою збірної доставки є розтягнутість у часі. Враховуючи формування партії на складі консолідації, саме транспортування та розподілення вантажу у регіональному складі, від моменту відправлення до моменту доставки вантажу кінцевому отримувачу може пройти певний час. Тому такий спосіб зовсім не підходить для термінових відправлень та вантажів що швидко псуються.

Довантаження

На перший погляд, довантаження за своєю суттю дуже схоже до збірної доставки, але має ряд ключових відмінностей. При організації довантаження не використовується консолідаційний склад. Тобто, при перевезенні декількох вантажів від різних відправників, перевізник повинен об'їхати склади відправників та завантажити товар який буде транспортуватись.

Щодо документального супроводу, то такий вантаж оформляється як єдиний договір для всіх відправників. У цьому договорі будуть прописані характеристики і об'єми усіх товарів та реквізити усіх відправників і одержувачів.

Такий спосіб доставки вигідний як перевізнику, адже транспортний засіб використовується максимально ефективно, а й відправнику, бо ціна на таке транспортування буде нижчою ніж звичайний тариф.

Пулінг

Це найбільш сучасний та технологічний спосіб формування замовлення для логістичних компаній. Для реалізації такого способу використовуються спеціальні онлайн платформи. За допомогою такого сервісу кожен відправник може забронювати місце для певного об'єму вантажу у кузові певного транспортного засобу, який буде відправлятись у потрібному напрямку.

Основні переваги для відправників у цьому способі відправлення вантажу:

  • всі відправники вантажу який входить у цю доставку, мають єдиний тариф, який не залежить від об'єму вантажу.

  • завдяки онлайн платформі можна легко відстежувати переміщення свого вантажу в реальному часі;

  • зручне планування своїх перевезень завдяки завчасно передбаченому графіку транспортувань у конкретному напрямку.

Всі ці способи розраховані на покращення сервісу та оптимізацію роботи перевізників, завдяки чому вони максимально ефективно використовують свої транспортні засоби.

Завдяки збірній доставці, довантаженню і пулінгу приватні особи і організації отримали можливість відправляти невеликі об'єми вантажів і не переплачувати при цьому.


Поділитися: