beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Оформление заявки на перевозку груза

Основою успішного бізнесу з вантажоперевезень є правильне ведення документації. З одного боку цього вимагає законодавство, а з іншого це допоможе вам уникнути проблем з контролюючими органами та економить час водія в дорозі під час перевірки документів працівниками поліції. Некоректно заповнені документи також можуть зашкодити вантажоодержувачу, адже він не зможе підтвердити отримання товару.

Першим документом який укладається між відправником вантажу та транспортною компанією є договір на здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом.

Згідно з наказом №413 від 03.06.2019 договір про перевезення вантажів - це угода між перевізником і вантажовідправником (у деяких випадках одержувачем вантажу), та є юридичним документом, який регулює ці двосторонні відносини. У договорі прописуються права, обов'язки та відповідальність усіх учасників процесу, умови транспортування вантажу, обсяг товару що транспортується, а також терміни виконання перевезення.

Договір про організацію перевезень вантажів автомобільним транспортом

Згідно ст. 50 Закону № 2344 договір про надання послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом має бути накладено в письмовій формі згідно з цивільним законодавством. Дана угода підтверджується складанням товарно-транспортною накладною.

Важливо врахувати те що ТТН не може бути повноцінною заміною угоди про надання послуги по транспортуванню вантажу, а є лише підтвердження даного договору. Тому задля уникнення зайвих запитань від працівників поліції чи інших контролюючих органів, варти додати договір до супроводжуючого пакету документів.

Договори на здійснення автомобільних вантажоперевезень по Україні можуть бути двох типів:

  • примірні;

  • довгострокові.

Примірний договір про здійснення транспортування вантажів, це фактично типовий договір, як укладається для міських і міжміських перевезень, зазвичай він є разовим. У такій угоді міститься наступна інформація:

  • повні реквізити замовника та виконавця;

  • обсяг та специфіка перевезення;

  • вартість послуги та порядок розрахунку;

  • маршрут транспортування та умови його коригування;

  • відповідальність та обов'язки учасників угоди.

За бажанням сторін у договорі можна зафіксувати усі додаткові домовленості.

Довгостроковий договір заключається на певний довготривалий термін, також до такої угоди додаються заявки на перевезення вантажу у форматі установленому в додатку №4 до примірного договору.

Заявки на перевезення вантажу

До кожного довгострокового договору по здійсненню вантажоперевезень замовник має подати заявку у визначеному форматі, у строки зазначені цією угодою. Така заявка може бути надана у письмовій чи електронній формі. Всі заявки мають бути подані в домовлений термін від декількох днів до декількох місяців.

При здійсненні транспортування вантажу у великій кількості замовник узгоджує графік перевезень та передає його виконавцю. В такому графіку визначається середня кількість перевезень за добу і тривалість зміни. такі заявки актуальні для великих будівництв, де є потреба в перевезенні великої кількості матеріалів, чи у сільському господарстві в сезон збору врожаю,коли потрібно транспортувати зерно до місць зберігання.

Для здійснення законних перевезень вантажу по Україні потрібно ретельно готувати пакет документів та правильно заповняти їх. А договір на здійснення вантажоперевезення та заявка до нього є першими документами які знадобляться для супровідної документації.

Поділитися: