beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Моделювання та оптимізація логістичних систем в умовах невизначеності та ризиків

Світова криза та європейська криза в умовах глобалізації економіки породжують нові проблеми, зокрема у сфері товарно-грошового обігу. Одна з таких проблем - управління ризиками в ланцюгах поставок в системі логістики, яка потребує більшого дослідження та систематизації. Ризик-менеджмент є важливою складовою економічної діяльності, але вітчизняний логістичний ризик-менеджмент ще потребує покращень у своїй ефективності, комплексності та системності.

Українські логісти запропонували сертифікувати логістичну діяльність в Україні. Це виникло через такі проблеми як нестача кваліфікованих кадрів і демпінг цін, що призводить до збільшення ризикових ситуацій. Ефективне управління логістикою є ключовим фактором для успіху в сучасному бізнесі. Однак, управління ризиками в логістиці ще не має єдиної класифікації та методик оцінки, що ускладнює роботу з ідентифікації, аналізу та управління ризиками. Вирішення цих питань є важливим аспектом сталого розвитку логістичної системи підприємства.


Управління ризиками

На практиці логістики виникає багато аспектів, пов'язаних з рухом вантажів та переміщенням замовлень на ринку, які мають свої ризики. Надійність є одним з ключових принципів логістики, оскільки некеровані ризики можуть призвести до втрат ресурсів, часу та конкурентоспроможності. Управління ризиками у логістиці на підприємстві включає витрати, пов'язані зі збитками від ризиків та витрати на управління ризиками. Метою є мінімізація ризиків та раціональність витрат на їх управління. Об'єктом дослідження є логістична система підприємства, яка є економічною системою, що виконує логістичні функції та реалізує корпоративну стратегію. Важливим показником є тривалість повного логістичного циклу. Управління ризиками в логістичній системі підприємства досліджує процеси, пов'язані з ризиками, які можуть виникнути. Прогнозування ризиків має свої обмеження, оскільки існують непрогнозовані ризики, які практично не можуть бути контрольовані. Ризики в логістиці - це відхилення від очікуваних результатів, що порушують стійкість системи логістики підприємства для досягнення оптимального економічного ефекту.

Управління ризиками виправдано, якщо сприяє досягненню цілей підприємства. Логістична діяльність вважається успішною, якщо виконуються шість умов: доставка потрібного товару в потрібний час, місце та кількість з мінімальними витратами. Ризики в логістиці поєднують різні види ризиків у всіх елементах ланцюга поставок та управління. Вони можуть призвести до втрати вигоди, збитків, відсутності результату або недоотримання доходу. Логістичні ризики включають митні ризики, ризики зриву поставок та збитки при виконанні операцій. Виникнення ризиків у логістиці пов'язане з невизначеністю, випадковістю та протидією. Їх можна класифікувати як зовнішні (пов'язані з факторами, що впливають ззовні) та внутрішні (пов'язані з самою логістичною системою підприємства). Ефективне управління ризиками допомагає запобігти негативним наслідкам.

Основні групи ризиків


Основні групи ризиків у системі логістики:

  1. Комерційні ризики:

    • Невиконання фінансових зобов'язань партнерів.

    • Нераціональні закупівлі.

    • Зрив поставок.

    • Недоотримання продукції.

    • Порушення термінів поставки тощо.

  2. Господарсько-правові ризики:

    • Громадянська відповідальність внаслідок завданої шкоди юридичним або фізичним особам під час логістичної діяльності.

  3. Технічні ризики та ризики, пов'язані з експлуатацією технічних засобів.

  4. Форс-мажорні ризики:

    • Ризики, що проявляються повністю непередбачувано.

Управління ризиками логістичної системи включає такі етапи:

  • Планування.

  • Прогнозування факторів ризику.

  • Організація управління ризиком.

  • Координація.

  • Регулювання.

  • Контроль ризику.

Ризик-менеджмент

Управління ризиками в логістичній системі підприємства включає методи виявлення, оцінки та зниження ризиків. Стандарт ISO 31000:2009 надає керівництво для управління ризиками, а мета ризик-менеджменту в логістиці полягає у захисті від ризиків для підвищення конкурентоспроможності.

У логістичній системі всі учасники ланок логістичного ланцюга прагнуть до збільшення прибутку та скорочення витрат. Для оцінки ризиків логістичні менеджери вибирають такі методи: статистичний, аналіз витрат, експертні оцінки, аналітичний та використання аналогів. Управління ризиками в логістиці є багатоступінчастим процесом, нарахування якого є зниженням шкоди внаслідок небажаних подій. Для цього використовують інформаційні потоки та спеціальне програмне забезпечення. Є п’ять етапів впровадження системи управління ризиками: аналіз ризиків, виявлення найбільш значущих ризиків, встановлення рейтингів ризиків, вибір зниження засобів та впровадження та коригування системи.

Алгоритм впровадження системи управління ризиками в логістиці на підприємствах повинен мати ієрархічну структуру, з можливістю коригування після реалізації програмних заходів. Використання цього алгоритму допоможе оптимізувати управління логістичними процесами.

У ризик-менеджменті застосовуються чотири основні методи: усунення ризику, запобігання, передача та перерозподіл ризику. При перерозподілі ризиків можна залучити участь топ-логістів у бізнесі, залучення партнерів у форматі чистих ризиків, диверсифікацію та страхування.

Спеціалізовані страхові компанії є незалежними суб'єктами ринку, але вони також входять до складу інституційної логістичної інфраструктури. Відповідно до договору страхування, страхувальник сплачує страхові премії, а страховик відшкодовує збитки у разі страхового випадку. Важливо відзначити, що страхове відшкодування не може повністю покрити всі збитки, після чого вони можуть бути як прямими, так і непрямими. Тому завдання логістів полягають у запобіганні страховим випадкам. У системі страхування, спрямованої на забезпечення надійного функціонування логістичної системи, управління виконує центральну роль.

Ризик-інструментарій включає політичні, організаційні, правові, економічні та соціальні інструменти, а ризик-менеджмент як система допускає застосування кількох методів та інструментів.

Управління ризиками в логістиці є складним завданням. Оптимізація організаційної структури служби логістики, розвиток електронної логістики як стратегічного фактора, побудова інформаційної логістичної системи підприємства для взаємодії з учасниками ланцюга товароруху в реальному часі та впровадження системи управління ризиками в логістиці є практичними кроками.

Висновки

Ризик-менеджмент є необхідним для всіх підрозділів підприємства, розроблений алгоритм впровадження системи управління ризиками в логістиці, загальний алгоритм роботи з ризиками включає ідентифікацію, аналіз, оцінку та управління ризиками.


Поділитися: