beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Міжнародні перевезення в рефрижераторному транспорті

Рефрижераторні перевезення - це один із найбільш прогресивних напрямків у міжнародній логістиці. Сучасна глобалізація міжнародного ринку призвела до збільшення відстані на які перевозяться товари харчування та інші товари, що потребують зберігання за низьких температур. Інколи такі вантажі транспортуються навіть з континенту на континент.


З такими завданнями легко впораються технічні засоби рефрижераторного типу. Рефрижератори допомагають без особливих проблем імпортувати харчові продукти чи інші вантажі, що потребують соціального температурного режиму, дотримуючись відповідних норм зберігання.

Що таке рефрижератор

Рефрижераторний транспорт - це спеціалізований транспорт, основне призначення якого перевезення вантажів, що потребують підтримки певного температурного режиму. Автомобільний рефрижераторний транспорт оснащений герметичним кузовом в якому встановлено спеціальне холодильне обладнання для підтримки сталої температури. Стінки корпусу вантажного відсіку мають додаткову термоізоляцію, що забезпечує ізотермічний ефект в самому фургоні.
В залежності від способу та методу забезпечення сталості температурного режиму автомобільні холодильники поділяються на три типи.


Конструктивні особливості рефрижераторів різних типів


Основними видами рефрижераторного транспорту є напівпричеп, причеп, та вантажівка з ізотермічним кузовом. Конструктив може відрізнятись між собою, про те має забезпечуватись неухильне дотримання санітарних норм.
Зазвичай кузови таких автомобілів виготовляють з алюмінієвих панелей, поліефірно-склянної фольги (її часто називають ламінатом), в якості ізолятора використовують жорсткий пінополіуретан чи полістирол. Конструкція на жорсткій рамі має досить міцну структуру, що дає змогу не порушуючи температурного режиму замінити кузов чи шасі у випадку несправності. У великих напівпричепах часто встановлюють повітропровід таким чином, щоб забезпечити облаштування зон з різним температурним режимом. Також таке розташування повітропроводу дозволяє досягти рівномірно охолоджувати вантаж по всьому кузову, що дуже зручно при штабелюванні.


Класифікація рефрижераторів


Автомобільні рефрижератори поділяють на три типи в залежності від температурного режиму який вони здатні забезпечити:

  • клас “А” - від 0° С до +12° С;

  • клас “В” від -10° С до +12° С;

  • клас “С” від -20° С до +12° С.

Зазвичай при транспортуваннях вантажу на досить великі відстані вибирають товар з однотипними умовами зберігання. При потребі можуть використовуватись автопоїзди обладнані камерами з різними температурними режимами.

Що перевозять в рефрижераторних автомобілях

Такий тип автомобілів дає змогу здійснювати міжнародні автоперевезення товарів що потребують зберігання при низьких чи від'ємних температур:

  • продукти харчування, що потребують спеціалізованих умов зберігання

  • квіти, саджанці та інші рослини

  • різноманітні хімікати

  • деякі види косметики

  • ліки та інші медичні препарати

  • високотехнологічне обладнання та прилади що потребують спеціалізованого температурного режиму.

Охолодженні продукти

Товар

Максимальна температура

Готові м`ясні продукти

2° С

Субпродукти та продукти що з них виготовлені

3° С

Непастеризоване молоко

6° С

Сухі м`ясні вироби

6° С

Вершкове масло

6° C

М`ясо птиці

6° C

Риба

2° C

Ікра

4° C

Риба без обробки та ракоподібні

таючий лід

Продукти глибокого заморожування

Товар

Максимальна температура

Морозиво

-20° С

Заморожені молочні продукти

-20° С

Заморожена риба

-18° С

Заморожене масло та інші жири

-14° С

Забезпечення безпеки транспортування рефрижераторних перевезень

Перевезення рефрижератором вантажів які потребують спеціальних температурних умов справа досить відповідальна. Більшість рефрижераторів обладнані самописцями, які знаходяться безпосередньо у вантажному відсіку та постійно стежать за температурним режимом.


Також кожен такий автомобіль обладнаний GPS-мониторингом, за допомогою якого можна відстежувати переміщення вантажу та його температурні умови в режимі реального часу. З моменту завантаження товарів в автомобіль за процесом його переміщення стежать не тільки досвідчені водії та експедитори, а і кваліфіковані оператори, які в разі потреби надають допомогу в дорозі: наприклад надішлють інший транспорт у випадку різних неполадок чи дорожньо-транспортних пригод.

Основні правила вантажоперевезень у рефрижераторах

Транспортні засоби що відповідають усім вимогам вітчизняного та міжнародного законодавства, а саме - обладнані відповідними приладами та мають підтвердження цього, отримують “сертифікат транспортного засобу”.

Ось основні правила та вимоги для такої сертифікації:

  1. Автомобілі, що використовуються для такого транспортування повинні бути оснащені відповідним холодильним обладнанням та приладами, що забезпечують безперервний контроль температурних показників всередині рефрижератора.

  2. Холодильна установка повинна мати можливість знизити температуру при виникненні такої необхідності.

  3. Продукти що швидко псуються повинні перевозитись у спеціальних холодильних камерах чи льодових складах.

  4. Потужність льодяних камер має бути такою, щоб мати змогу знижувати температуру до потрібного рівня та утримувати її протягом 12 годин.

  5. У холодильній камері повинна бути механічна компресійна установка, що має здатність знижувати температуру навколишнього середовища та утримувати її сталою.

Також важливо перед кожним новим завантаженням проводити чистку та дезінфекцію рефрижератора, це убезпечить вас від псування товару.

Документальний супровід перевезень вантажів, що потребують спеціальних умов транспортування

Крім усіх загальних вимог до міжнародних автоперевезень, є певні специфічні документи. На сам перед, будь-який вантаж зі специфічними умовами зберігання і транспортування має бути застрахований в обов'язковому порядку. У випадку пошкодження товару одержувач, отримує відшкодування його вартості. Сам транспортний засіб має бути обладнаний термографом та відповідати всім стандартам міжнародної угоди АТР. У водія й експедитора при собі повинна бути медична книжка з актуальними відмітками.

Вантажоперевезення в рефрижераторах потребують високоефективної логістики і зв'язку, а саме:

  • ефективне прокладання маршруту

  • контроль руху товару

  • контроль температурного режиму

  • забезпечення своєчасної доставки вантажу без затримки

Раніше рефрижераторні перевезення застосовувались для транспортування заморожених продуктів та м'яса. В теперішній час значна кількість таких автомобілів залучена в транспортуванні товарів з “контрольованим температурним режимом”, наприклад лікарських препаратів.

Поділитися: