beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Купувати вантажівку для роботи в кредит або використовувати лізинг: що вигідніше?

На сьогодні купівля вантажного автомобіля з метою здійснення комерційних перевезень по кишені далеко не кожному приватному підприємцю. Але зараз є можливість розпочати бізнес у сфері вантажних перевезень навіть без достатньої кількості грошей для покупки машин. Приватному підприємцю придбати вантажівку можна у кредит чи лізинг.

Автокредит та лізинг, у чому відмінність

Найоптимальнішим способом придбання вантажівки є покупка за власні кошти. Але якщо цього зробити не вдається, можна придбати автотранспорт у кредит чи лізинг.

Тому потрібно вивчити умови автокредиту та лізинговий договір, скласти всі переваги та недоліки, щоб отримати машину за найбільш вигідними умовами.

Автокредит

Автокредит - це позика коштів під відсотки в банку чи інших фінансових установ. У такому випадку, вантажівка буде власністю позичальника, але вважатиметься заставним майном до повного погашення кредитного договору. Існує кілька видів кредиту для придбання вантажівки:

  • Класичний. Найпоширеніший вид кредитного договору. У цьому разі перший внесок не потрібен, кредит оплачується щомісяця з урахуванням відсоткової ставки. Такий вид кредитного договору є популярним, оскільки може оформлятися на тривалий термін до 10 років. Для цього потрібно зібрати всі необхідні для банку документи, зокрема довідку про доходи. Після рішення кредитної комісії вам схвалять покупку, за такого кредиту автотранспорт виступає як застава.

  • Експрес-кредит. Для оформлення такого кредиту на придбання машини потрібно менше документів і протягом одного дня ви вже можете отримати кошти. Але такий автокредит, як правило, має велику відсоткову ставку та суттєвий перший внесок.

  • Трейд-ін. За такого кредитування початковим внеском буде старий автомобіль. Автодилери проводять діагностичний огляд і визначають вартість автомобіля, як правило, вона завжди значно нижча за ринкову. За такою схемою можна здати транспортний засіб, що знаходиться в кредиті.

  • Факторинг чи безвідсотковий кредит. Основна умова такого кредиту - це сплата понад 50% вартості вантажівки, а решту буде поділено на кілька платежів за розстрочкою. За такої схеми приватний підприємець заощаджує на відсотках за кредитом. Але за таким договором автосалоном зазвичай пропонується купівля непопулярних марок чи застарілих моделей.

Автолізинг

Автолізинг - це фактична довгострокова оренда вантажівки з правом її викупу за залишковою ціною. Приватний підприємець укладає договір з лізинговою компанією, щомісяця виплачує обумовлену суму коштів та займається вантажоперевезеннями по Україні.

Лізинговий платіж значно менший за кредитний, але автотранспорт залишається приватною власністю лізингової компанії.

Серед приватних осіб придбання машини у лізинг не популярне. Люди можуть придбати автотранспорт у такий спосіб у разі, коли не хочуть оформлювати права власності чи немає можливості для автокредиту.

Купівля вантажівки в лізинг є найбільш актуальною для великих транспортних компаній. У такий спосіб можна легко та без істотних вкладень коштів значно збільшити свій автопарк. Це дозволяє розширити можливості компанії у сфері послуг вантажоперевезення.

Існує два види лізингу:

  • Лізинг із переходом права власності. Такий лізинговий договір передбачає право викупити автомобіль за залишковою ціною після закінчення договору.

  • Лізинг без переходу права власності. Після закінчення терміну договору машина повертається до лізингової компанії. А позичальник може укласти новий договір на іншу машину.

Практичні поради щодо вибору автокредиту або лізингу

Для порівняння придбання в кредит і лізингу потрібно розглянути кілька критеріїв:

  • Кредит можна оформити на покупку нової або будь-якої вживаної вантажівки. У лізинг доступні тільки нові автомобілі та не завжди потрібна вам марка та модель буде доступна за лізинговим договором.

  • Тривалість дії договору з лізингу не більше трьох років. Кредит можна оформити на строк до 10 років.

  • Початковий внесок у банк за кредитним договором становить у середньому 25%, у лізингових компаній авансовий внесок приблизно 30%

  • Для оформлення лізингового договору потрібно значно менше документів, ніж для купівлі в кредит. Іноді машину в лізинг можна отримати надавши лише паспорт і посвідчення водія.

  • При автокредиті машина є власністю позичальника, але вважається заставою банку. При лізингу автотранспорт залишається власністю підприємства.

  • Єдине обмеження, яке може пред'явити банк, поки вантажівка в кредиті це заборона на продаж. Лізингова компанія значно пильніше стежитиме за автомобілем. Наприклад, вам знадобиться спеціальний дозвіл, щоб поїхати за кордон, або вам дозволено проїжджати за рік лише певну кількість кілометрів.

Лізинг і автокредит мають свої переваги й недоліки. Головне правильно розставити пріоритети та розрахувати свої можливості. Адже такий важливий крок як купівля вантажівки допоможе вам швидко організувати свій бізнес з вантажоперевезення або добре заробляти співпрацюючи з великою транспортною компанією.

Поділитися: