beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Класифікація контейнерів для вантажоперевезень: види контейнерів та їх класифікація

Контейнер – багаторазова стандартна тара для транспортування товарів. Використання контейнерів можливе як у морському, залізничному, так і в автомобільному транспорті. Універсальний стандартизований контейнер дозволяє швидко перевозити та перевантажувати різний вантаж. Сьогодні завдяки стандартизації контейнерів можна здійснювати мультимодальні перевезення швидко та безпечно.

Перевезти контейнер морем – це найдешевший спосіб транспортувати товар. А при необхідності доставити вантаж із порту до одержувача найчастіше використовують автоперевезення. Вартість такої доставки можна розрахувати самостійно.

Види контейнерів

Використання контейнера залежить від його вантажопідйомності, виділяють три основні типи контейнера:

  • великотоннажний з кутовими фітингами, для перевезення понад 10 тонн;

  • середньої тоннажності з румними вузлами для вантажу 2,5 - 10 тонн;

  • малої тоннажності з румними вузлами, маса вантажу у якому має перевищувати 2,5 тонни.

Перевезення контейнера залежить від його довжини. По довжині поділяють такі види контейнерів:

  • 20 футовий;

  • 40 футовий;

  • 45 футовий.

Міжнародна класифікація контейнерів

Перевезення вантажу у металевих контейнерах дозволяє дуже добре зберегти товар. Адже в такій тарі товарам не страшна температура навколишнього середовища й погодні умови. А розмір контейнера дозволяє перевозити вантаж великими партіями. У контейнерах можна перевозити різні товари: від заморожених продуктів до автомобілів. Головне не дозволяти вантажу перевищувати допустиму масу та габарити контейнера. Сьогодні класифікація контейнерів є загальною для всього світу.

Виходячи з призначення та особливості вантажу виділяють такі види контейнерів:

  1. Standart (Dry Van, General Purpose). Універсальний стандартний контейнер може бути 20 та 40 футовий з вантажопідйомністю до 21,7 та 26,58 тонни відповідно. У таких контейнерах здійснюється перевезення генеральних та збірних вантажів.

  2. High Cube (HC). Висотою контейнер може сягати 2,9 метра. Зазвичай розмір такого високого контейнера складає 40 футів.

  3. Flat Rack (FR) та Platform (PL). Контейнер-платформа має тільки передню та задню стінку та відкритий з боків. Призначення таких контейнерів - перевезення великогабаритних вантажів, маса яких не перевищує 39 тонн.

  4. Open-Top (ОТ). Відкритий зверху контейнер, що накривається щільним брезентом. У таких контейнерах здійснюється перевезення вантажів, що вентилюються, висота яких не перевищує 2,4 м.

  5. Tank container (ТС). Цистерна для перевезення рідкого та сипучого вантажу чи сировини. Має кілька підвидів залежно від вмісту цистерни.

  6. Hard-Top (HT). 45 футовий контейнер, його призначення різнопланове, в основному таких перевозять габаритний і важкий вантаж.

  7. Refrigerator. Контейнер, в якому підтримується стабільно низька температура. Призначення такої тари це перевезення заморожених чи охолоджених продуктів.

Кожен вид контейнерів призначений для різних цілей. Габарити такої тари дозволяють перевозити товар великих розмірів. Застосовуючи контейнери для морських транспортувань, можна досягати мінімальної ціни перевезення одиниці товару.

Завдяки тому, що у всіх контейнерів однаковий розмір та висота їх можна штабелювати на морських контейнеровозах.

А потім перевантажити на спеціальну автомобільну платформу для доставки навіть у найвіддаленішу точку країни. Вартість перевезення контейнера можна визначити самостійно в кілька кліків.

Переваги та недоліки вантажних контейнерів

Спочатку контейнери були створені для транспортування морем, бо розміри та висота контейнера стандартизовані, їх легко штабелювати й перевантажувати.

Для того, щоб доставити до одержувача його вантаж морського транспорту недостатньо, дуже часто контейнери транспортують за допомогою вантажівок. Вартість перевезення контейнера по морю та суші відрізняється, але в сумі клієнт отримує прийнятну загальну вартість.

Основні плюси контейнерних перевезень:

  • низька вартість транспортування морем;

  • можливість відстежувати вантаж;

  • гарний захист товару;

  • автоматизоване розвантаження та завантаження.

Але є і ряд незручностей, основні з яких:

  • транспортування морем іноді займає тривалий час і залежить від погодних умов;

  • оренда контейнера оплачується в обидві сторони, але не завжди його можна заповнити по дорозі назад.

Підсумовуючи, слід сказати, що контейнерні перевезення це один з найбільш вигідних і зручних способів транспортувати вантажу, завдяки якому розвивається світова торгівля.

Поділитися: