beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Класифікація вантажів: вантажі та їх класифікація, транспортна класифікація вантажів

Вантаж - це товар, сировина або інший об'єкт, який переміщується за допомогою транспортного засобу. Кожен вантаж має свої транспортні характеристики:

  • розмір та форма;

  • маса та об`єм;

  • спосіб пакування;

  • засоби для навантаження;

  • фізико-хімічні властивості;

  • технологія транспортування.

Основні види та типи вантажів

Класифікація вантажів відбувається залежно від різних факторів. Вид класифікації залежить від ознак, які беруться до уваги та впливають на завантаження чи транспортування.

Характеристика вантажів залежить від призначення: сировина для переробки чи готова продукція. Іноді той самий вантаж може відноситись до різних видів, залежно від ознак, за яким класифікують.

Для перевезення вантажів важливими є їх фізико-хімічні властивості. Враховуючи фізичний стан, вантаж класифікується як:

  • наливний;

  • навалочний, насипний;

  • штучний.

Основна частина вантажу може стосуватися лише одного класу. Як правило, їх класифікують, виходячи з особливостей транспортування.

Доставка генеральних вантажів

Генеральний вантаж - це готова продукція, упакована для транспортування в коробки, мішки, бочки, контейнери або інші ємності. Як правило, маса такого вантажу не перевищує норми вантажоперевезення для конкретного транспортного засобу. До генерального вантажу відноситься будь-який вантаж, який не вимагає спеціальних умов транспортування. Це може бути як упаковані промислові товари, так і продукти харчування.

Транспортування збірних вантажів

Перевезення збірних вантажів дозволяє різним власникам вантажу відправляти свої товари одним транспортним засобом по одному маршруту. Це дає можливість клієнтам суттєво економити на доставці невеликої партії товарів, а транспортній компанії ефективно використати свій автопарк.

Збірний вантаж має бути сформований таким чином, щоб товари були консолідовані відповідно до своїх характеристик. Наприклад, не можна перевозити одяг поряд із рідинами. Також не рекомендується брати в збірний вантаж сильно пахучі речовини та фарби.

Не всі транспортні компанії перевозять збірні вантажі, адже ключовою ланкою тут є логістика. Без ретельного складання маршруту та інших логістичних нюансів зробити таку доставку дуже складно.

Негабаритні та великовагові вантажі

Кожен фізичний параметр вантажу при автоперевезення дуже важливий, так як у кожного автомобіля свої габарити вантажного відсіку. Але це не означає, що перевезти негабаритні та надважкі вантажі автотранспортом неможливо. Іноді для цього потрібно продумати спеціальний маршрут, а іноді навіть зробити спеціальний транспортний засіб. Прикладом такого вантажу може бути бурова установка, баштовий кран, важке нерозбірне обладнання або навіть житловий будинок.

Довгомірні вантажі

Для перевезення довгомірних вантажів найважливішим є складання відповідного маршруту. Адже маневреність автомобіля, що перевозить такий вантаж, знижується в рази. На різких поворотах або звивистих дорогах такий вантаж може застрягти і перекрити транспортний потік. Для більшості таких перевезень потрібні спеціальні дозволи.

Великовантажні автоперевезення неподільних вантажів

Для здійснення транспортування нестандартного та дуже важкого вантажу зазвичай використовують спеціалізований транспорт, адже це не під силу звичайним вантажівкам. Існують навіть окремі транспортні компанії, які займаються тільки такими перевезеннями. Адже крім техніки, яка перевозитиме цей вантаж, потрібна ще спецтехніка, яка може здійснити завантаження та розвантаження. Такі послуги зовсім не дешеві, адже потрібен штат професійних співробітників, щоб виконувати ці завдання.

Небезпечний вантаж

Під поняттям ”небезпечний вантаж” мається на увазі, що перевозитися будуть речовини або товари, які можуть завдати шкоди життю, здоров'ю людей і тварин, навколишньому середовищу чи інфраструктурним об'єктам та іншій приватній власності.

IATА Dangerous Goods Regulations – містить повний перелік небезпечних товарів. Усі небезпечні вантажі поділено на тринадцять класів небезпеки. Кожен клас небезпеки має свої характеристики та потребує окремих умов транспортування. 

Для переміщення таких вантажів потрібен спеціалізований транспортний засіб, водій якого повинен мати відповідний дозвіл на роботу з такими вантажами. Також потрібен відповідний пакет дозвільних документів.

Окремо потрібно відзначити перевезення мало небезпечного вантажу, такого як пилоподібний пісок або цемент, гарячий асфальт, або бітум.

Транспортування рефрижератором вантажів, що швидко псуються

Продукти, що швидко псуються, вимагають не тільки швидкого транспортування, а й спеціалізованих умов. Залежно від виду продукції визначається транспортний засіб для її доставки. Основні види вантажів, що швидко псуються:

  • продукти харчування рослинного та тваринного походження

  • ліки та косметичні засоби

  • живі квіти та саджанці.

Доставка наливних та насипних вантажів

Група сипких та наливних вантажів, як правило, транспортується спеціалізованими автоцистернами. Залежно від речовин, що перевозяться, існує кілька основних видів автоцистерн:

  • для непереробленої нафти,

  • для світлих та для темних нафтопродуктів,

  • для зрідженого газу,

  • для різних хімікатів,

  • для перевезення молочних та харчових продуктів,

  • для живої риби,

  • для рідких відходів,

  • для сипучих продуктів.

Враховуючи стан вантажу та вимоги щодо його транспортування, цистерни можуть бути обладнані термосом або підігрівом.

Автоцистерни для перевезення харчових продуктів перед кожним рейсом повинні піддаватися ретельній санітарній обробці.

Більшість сипких однорідних матеріалів, таких як зерно, пісок, грунт перевозиться самоскидами.

Складність перевезення сипучих та наливних вантажів у забезпеченні їх збереження та запобіганні протіканню.

Транспортування легкових автомобілів

Перевезення автомобілів належить до перевезення цінних грузов. Тому велика увага приділяється дотриманню техніки безпеки надійності кріплень та конструкцій. Автомобілі транспортують на спеціальних автовозах, це може бути звичайний автовоз або з причепом одно- або двоповерховий. До автовозів також належить і евакуатор.

Вартість такого перевезення відносно не дешева. Але це дозволяє зберегти цінний вантаж у початковому стані, тому що переганяючи автомобіль своїм ходом зношуються деталі та шини.

Перевезення живих вантажів

Одне з найскладніших в організації транспортування – це перевезення тварин.

У спеціально обладнаних автомобілях можна перевозити не лише сільськогосподарську худобу та птицю, а й хутрових звірів, рептилій та інші різновиди тварин. Умови перевезення залежить від мети транспортування. Наприклад:

  • Сільськогосподарська худоба для забою.

  • Птахів на птахофабрику.

  • Екзотичних тварин в зоопарку.

  • Лабораторні тварини в дослідницький центр.

Це лише кілька прикладів перевезення тварин. Важливо зазначити, що риба і ракоподібні перевозиться в спеціалізованих автоцистернах.

При транспортуванні живого вантажу велика увага приділяється дотриманню санітарних норм. Також при організації переміщення тварин на тривалі відстані слід враховувати погодні умови та температуру повітря.

Відправник такого вантажу має надати перевізнику повний пакет документів з усіма сертифікатами та санітарно-епідеміологічними дозволами.

Перевезення широкоформатного скла

Скло - це один із найтендітніших вантажів, який часто доводиться перевозити, наприклад доставляти на будівельні майданчики. Все ще більше ускладнюється зі збільшенням розміру скляного полотна чи вітрини. Тому важливо приділити належну увагу упаковці та обладнанню, яке використовується для транспортування широкоформатного скла.

Скло перевозиться спеціальними автомобілями – скловозами. Цей транспорт оснащений спеціальною системою, яка притискає та фіксує стійки з листовим склом. Такі конструкції називають пірамідами. Як правило, скло повинно транспортуватися у вертикальному положенні, інакше пошкодження при транспортуванні неминуче.

Транспортування рулонної сталі

Незважаючи на те, що сталь є досить міцним матеріалом, пошкодити її під час перевезення дуже легко. Якщо рулонна сталь відносно тонка, необхідно бути з нею дуже обережним.

Складність транспортування згорнутих в рулон сталевих листів полягає в їхній циліндричній формі та великій масі рулону. Хоча розмір рулону невеликий, але його вага становить від п'яти до восьми тонн. Це суттєво впливає на керованість автомобілем.

Висновок

Кожен вид вантажів має свої особливості транспортування. Для забезпечення цілісності вантажу та безпеки персоналу, який з ним працює, потрібно враховувати всі ці нюанси.

Наприклад, при транспортуванні небезпечних вантажів потрібно дотримуватися класового регламенту та заходів безпеки.

Для транспортування будівельних матеріалів не потрібно забезпечувати будь-які спеціальні умови, але потрібно дотримуватися основних правил перевезення.

Поділитися: