beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Собівартість перевезення вантажів: Які фактори на неї впливають

Ціна вантажоперевезень автомобільним транспортом, точніше вартість одиниці транспортної роботи визначається відповідно до встановленого тарифу. Скільки коштує перевезення залежить не тільки від відстані, яку проїхав автомобіль, а й від ваги товарів, що перевозяться, і витраченого часу.

Крім цього є ряд факторів, які включає формула розрахунку транспортування вантажів:

  • фіксована ставка на замовлення;

  • час простою під час проведення завантажувально-розвантажувальних робіт;

  • початковий пробіг (відстань від автопарку до місця завантаження);

  • холостий пробіг (зворотний шлях від місця розвантаження).

Важливо враховувати, що ціни на транспортування вантажів автотранспортом не контролюються державою, а диктуються конкуренцією на ринку транспортних послуг. Вантажоперевезення в нашій країні, зазвичай, здійснюється транспортними компаніями чи приватними перевізниками. Тому формула розрахунку транспортних витрат не може бути універсальною і кожен випадок слід розглядати індивідуально.

Метод визначення вартості послуг, який використовують перевізники

Найчастіше використовується кілька способів формування тарифу. Ось основні з можливих варіантів:

  1. Найбільш простий варіант це орієнтуватися на середньоринкову ціну і дотримуватися її, не проводячи додаткових розрахунків. Такий підхід зазвичай застосовують приватні перевізники та дрібні фірми, що надають послуги вантажоперевезення. Тому так часто на біржах вантажоперевезень можна зустріти неіснуючий вантаж, мета якого зібрати цінові пропозиції і зрозуміти, скільки коштуватиме така послуга.

  1. Розрахунок ціни, орієнтований на платоспроможність клієнта. Послуга такого перевізника для різних клієнтів може мати різний цінник. Це найвигідніший метод ціноутворення. Тому що не просто покриває собівартість перевезення, а й приносить великий прибуток. Але цей спосіб занадто затратний за часом і ресурсами, адже крім контролю ситуації на ринку транспортних послуг, потрібно аналізувати кожного клієнта і кожну ситуацію індивідуально.

  1. Для визначення тарифу з урахуванням витрат на автомобільний транспорт, персонал, податки та інші витрати, потрібно з самого початку закладати той прибуток, який ви хочете отримати. Розрахувати правильно можна лише з урахуванням усіх ризиків та можливих втрат. Також потрібно враховувати рівень завантаженості роботою за нижчої вартості вантажоперевезень, та порівняти її з завантаженістю, коли ваша послуга має вищу ціну. Зазвичай такий метод застосовують перевізники, які тільки починають свою діяльність або пробують у себе новому виді вантажних перевезеннь.

  1. Тарифна політика яка визначається сукупністю лише двох факторів: заробіток та собівартість. Цей спосіб досить поширений, але на практиці кожному перевізнику все одно доводиться зважати на умови ринку автовантажоперевезень.

Розрахунок собівартості вантажоперевезення

При перерахунку всіх витрат необхідно враховувати максимум всіляких супутніх затрат. Ось основні з них:

  • Основний витратний матеріал – це паливо. Його кількість залежить не лише від стандартних показників витрати на 100 кілометрів, вказаних виробником конкретного автомобіля. Важливо враховувати обсяг виконуваної роботи, яка залежить від співвідношення ваги вантажу та довжини шляху.

  • Мастильні та інші витратні рідини та речовини, їх витрата також залежить від витрати палива.

  • Автомобільні шини їх заміна та ремонт. Частота таких робіт залежить від якості дорожнього покриття та пройденого шляху.

  • Технічне обслуговування та капітальні ремонти автопарку.

  • Амортизація рухомого складу. Враховуючи автомобільне зношування за рік. Можна розрахувати суму амортизації навіть одного рейсу.

  • Витрати на заробітну плату не лише водія, а й диспетчерів, різноробочих та керівників.

  • Податкові, кредитні чи платежі з лізингу.

  • Відрядження для водіїв та експедиторів.

  • Оплата стоянки чи дорожнього збору.

  • Витрати на пусті пробіги.

Прорахувавши всі ці витрати і додавши відсоток запланованого прибутку, ви отримаєте вартість якогось гіпотетичного перевезення. За підсумками цих обчислень формується тариф. Тариф можна складати:

  • за кілометр;

  • за тонну вантажу, що перевозиться на один км;

  • за одиницю ваги;

  • за робочі години;

  • за робочий день.

Вибір тарифів залежить від специфіки вантажів.

Якщо автоперевезення проводиться на довгу відстань, то краще брати за розрахунок тонно-кілометр.

Розрахунок вартості комплектного вантажоперевезення

Комплектний вантаж - це партія товарів, що займає весь транспортний вантажний відсік в автомобілі або навіть у кількох вантажівках. Такий вантаж може надсилатися різними відправниками для одного одержувача. У більшості випадків вартість вантажоперевезення рахують виходячи з кілометражу. При цьому беруть до уваги вантажомісткість конкретного автомобіля та клас вантажу. Відповідно до кожного класу вантажу у розрахунках тарифу береться відповідний коефіцієнт.

Розрахунок вартості перевезення збірних вантажів

Збірний вантаж – це хороший спосіб відправити невелику партію товарів або якусь габаритну одиницю за низькою вартістю. Перевезення консолідованих вантажів дозволяє перевізнику максимально ефективно використовувати свій автопарк.

Під час розрахунку вартості перевезення консолідованих вантажів основним чинником буде розрахункова вага. В основному розрахункова вага більша за фактичну, тому що тут враховуються обсяг і габарити вантажу, що відправляється.

Визначаючи вартість перевезення консолідованих партій по Україні використовують такі одиниці:

  • вантажний метр,

  • щільність вантажу.

Щільність вантажу визначається співвідношенням реальної ваги та об'єму. Еталоном вважається 1м3 вагою 250 кг. Якщо маса одного куба перевищує 250 кг, вартість автоперевезення визначається, виходячи з реальної ваги.

Використання в розрахунках вантажних метрів

Навантажувальний метр – це погонний метр довжини кузова автомобіля. Найчастіше вантажний метр розраховується з урахуванням стандартної ширини фури 1м*2,4м. Визначити кількість вантажних метрів можна поділивши площу, яку займає вантаж на 2,4.

Таку одиницю вимірювання вантажу найчастіше застосовують під час перевезення нестандартних, негабаритних або довгих вантажів. Зазвичай такі вантажі не можна штабелювати.

Іноді замість вантажного метра місце обчислюють у європалетах. У звичайну фуру вміщується 33 європалети. Тому так легко визначити вартість одного вантажного місця, відштовхуючись від розміру палети.

факторы которые учитываются при формировании стоимости перевозки

Інші фактори, які враховуються при формуванні вартості перевезення

Безумовно, на вартість доставки впливає характеристика самого вантажу. Вартість транспортування збільшується, якщо для вантажу потрібні спеціальні умови. Платити більше доведеться якщо ви хочете перевезти небезпечні або товари, що швидко псуються.

Ціна зростає також для крихких товарів та особливо цінних, навіть якщо вони не вимагають будь-яких додаткових умов транспортування, крім надійної упаковки. Перевозячи такий вантаж водієві доводиться бути уважнішим та обережнішим. Враховуючи високий ризик пошкодження крихкого товару або велику компенсацію при псуванні дорогого, вартість вантажоперевезення може збільшитись у рази.

Ще одна складова вартості послуг вантажоперевезення - це терміновість, якщо ви готові почекати та взяти попутне довантаження за необхідності, то можете заощадити на доставці. А якщо перевезти товар потрібно терміново, то доведеться трохи переплатити.

Часто машина тривалий час простоює через те, що завантаження або вивантаження проходить повільно або затримується з певних причин. Такий простій треба буде компенсувати.

Ще можна виділити сукупність додаткових послуг, які надає транспортна компанія: завантажувально-розвантажувальні роботи тощо.

Вартість перевезення в компанії Сargofy

Основний принцип у роботі компанії Сargofy це детальне планування та ефективна підготовка кожної окремої доставки. Тому при формуванні ціни враховуються всі можливі фактори та ризики, а не тільки розраховується відстань транспортування.

Наші професійні логісти максимально швидко та ефективно прорахують для вас вартість доставки вантажу з огляду на всі його особливості.

На сайті Каргофай ви можете самостійно визначити ціну вантажоперевезення. Для цього потрібно ввести всі дані про майбутню доставку в онлайн калькулятор і дізнатися про приблизну вартість перевезення в кілька кліків.

Поділитися: