beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Інформаційне забезпечення міжнародної логістики

Основною метою інформаційного забезпечення в логістиці є створення можливості управляти, контролювати і комплексно планувати переміщення товарів, сировини, та інших матеріальних цінностей. Для цих цілей використовують інтегровані логістичні інформаційні системи, які працюють в режимі реального часу та допомагають оптимізувати бізнес-процеси.

Логістичні інформаційні системи

Логістичні інформаційні системи (ЛІС) побудовані на принципі руху інформаційних потоків всередині системи, та взаємодії логістичної системи з навколишнім середовищем.Тобто, це структурована сукупність пов'язаних між собою технічних засобів та програмного забезпечення, які пришвидшують, контролюють й оптимізують логістичні процеси.

Для ефективної побудови процесів логістична інформаційна система має базуватись на шести основних принципах:

  1. Актуальність інформації та її користь для користувача. Інформація в системі повинна подаватись таким чином, щоб користувач мав максимально повне уявлення про ситуацію на даний момент та міг прийняти правильне рішення.

  2. Точність і достовірність даних допомагає прогнозувати і планувати логістичні процеси.

  3. Своєчасне надходження даних до логістичної інформаційної системи впливає на всі комплексні логістичні функції. Прискорити обробку інформації допомагає сучасна технологія сканування, використання штрих-кодів та електронного обміну даними в режимі реального часу.

  4. Орієнтованість інформаційної системи на оптимізацію та покращення якості сервісу та скорочення фінансових витрат на логістику. Використання інформаційної системи повинно сприяти виявленню проблемних місць у логістичних процесах.

  5. Гнучкість інформації. Кожен користувач системи повинен отримувати інформацію у тому вигляді, яка зручна саме для цього користувача.

  6. Придатний формат даних. Інформація має подаватись у такому форматі, якій мінімально використовує ресурс технічних засобів.

Інформаційне забезпечення міжнародної логістики

Сучасна міжнародна логістика у своєму розвитку уже досягла того рівня, на якому фактично неможливо ефективно організовувати бізнес-процеси без застосування концепції обміну електронними даними.

Концепція “Electronic Data Interchange (EDI) - в перекладі на українську звучить як електронний обмін даними, це електронний документообіг для покращення ефективності управління діловими стосунками.

EDI працю за стандартами UN/EDIFACT та подібними до них електронними повідомленнями, що рівноцінні загальноприйнятим електронним документам.

Найближчим часом EDI стане глобальною формою міжнародної логістичної діяльності, оскільки вона дає цілий ряд переваг:

  • Система електронних платежів;

  • Підтримка своєчасності постачань;

  • Підтримка штрихкодування;

  • Підвищення продуктивності праці;

  • Підвищена точність інформації;

  • Підтримка кращого зв'язку між учасниками логістичного процесу;

  • Зменшення рівня запасів та часу на їх постачання;

  • Зниження витрат на логістику;

  • Професійність логістичних процесів;

  • Закупівля без використання документів.

INTERNET став одним із факторів, що спричинив розвиток міжнародних інформаційних логістичних систем. За допомогою нього легко дослідити попит і пропозицію в режимі реального часу та укладати угоди купівлі-продажу, що значно прискорює товарно-фінансові потоки.

На сьогодні, основним засобом зв'язку є супутникові системи для забезпечення миттєвого обміну інформацією між вантажовідправником, вантажоодержувачем, водієм транспортного засобу, та транспортно-експедиторською службою. Сучасні транспортні засоби обладнані бортовими комп'ютерами та модемами, що дозволяє не тільки відстежувати рух вантажу, а й контролювати стан товарів, що перевозяться та температурний режим в рефрижераторах.

Для забезпечення ефективності роботи міжнародних логістичних систем, потрібно мати чітку інформацію про переміщення кожної товарної одиниці. Для цього використовують відповідну техніку для зчитування штрих кодів. Такий підхід допомагає фіксувати в системі операції з товарами у момент їх здійснення. Найбільш поширеними є системи штрихового кодування EAN-13. У таких системах використовується 13-значні коди, які містять інформацію про країну походження, виробника та характеристики товару.


Поділитися: