beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Чи потрібний вантажному автомобілю відеореєстратор: застосування вантажного відеореєстратора

Відеореєстратор у вантажному автомобілі – це основний прилад для забезпечення безпеки та комфорту роботи водія. Вантажівка або фура мають безліч сліпих зон через розмір та конструкцію транспортного засобу, що може призвести до ДТП. Дорожній відеореєстратор у вантажівці не лише веде запис, а й допомагає зробити правильну оцінку дорожньої ситуації. Тому кожен далекобійник встановлює такий прилад у свою вантажівку.

 Застосування вантажного відеореєстратора

Більшість відеореєстраторів для комерційного автотранспорту це багатоканальний прилад, до якого підключається не одна камера, а відразу кілька, і всі вони можуть здійснювати запис одночасно. Огляд із камер виводиться на монітор, щоб водій-далекобійник міг краще орієнтуватися на дорозі. Функція трансляції в реальному часі не заважає здійснювати запис на будь-який носій. Це відео може стати вагомим доказом у разі ДТП чи іншої спірної ситуації. Як правило, водій-далекобійник рідко буде винуватцем ДТП, найчастіше винен легковий автомобіль та його водій. Функція відеофіксації буде основним важливим доказом у суді, навіть якщо прилад немає спеціальної сертифікації.

Під час перевірки на дорозі досвідчений водій завжди веде запис цього процесу, навіть якщо зупинка була законною. Така функція відеореєстратора змушує дорожній контроль вести себе стримано та ввічливо.

Коли фура їде у тривалий рейс, то далекобійник може використовувати відеореєстратор як дорожній відеощоденник. Тому встановити такий прилад у вантажівку набагато важливіше, ніж у легковий транспорт.

Запис, який веде відеореєстратор, має кілька важливих завдань:

  • функція контролю за обстановкою на дорозі;

  • функція спостереження за діями, які здійснює водій-далекобійник, у тому числі пристрій фіксує швидкість руху;

  • функція спостереження за збереженням вантажу, що транспортує фура;

  • функція автономної роботи, коли сталася зупинка двигуна.

Тому більшість транспортних компаній встановлюють такий прилад на свій автопарк. Це дозволяє уникати неприємних ситуацій при ДТП та покращити якість наданих послуг не підвищуючи вартість вантажоперевезень.

Такий важливий і необхідний пристрій широко поширений і застосовується в усьому світі. В Україні майже кожна фура оснащена відеореєстратором на випадок ДТП, але в нашій країні немає чіткого законодавства, яке регламентувало б використання такого приладу в легкових автомобілях та вантажівках.

Більшість країн Європи не забороняють використовувати дорожній відеореєстратор. Але є низка держав, де режим використання цього пристрою обмежений або це взагалі не законно.

У Норвегії та Нідерландах можна встановлювати відеореєстратор тільки в легковий автомобіль за умови, що він не закриває огляд, а водій не відволікається на прилад.

Франція не забороняє встановлювати прилад у вантажівку за умови, що він встановлений правильно і для водія зберігається хороший огляд.

В Угорщині є три основні правила використання відеореєстратора:

  • дозволена зйомка лише зі слабкою роздільною здатністю;

  • запис повинен видалятися через 5 днів;

  • запис повинен бути захищений від доступу сторонніх.

Також досвідчений далекобійник знає, що відеореєстратор краще не використовувати у таких країнах як Німеччина, Бельгія, Люксембург, Португалія, Швеція та Швейцарія.

Проте цей важливий і потрібний спосіб вести запис допомагає в роботі не тільки приватному перевізнику, але й транспортній компанії, яка здійснює вантажоперевезення по Україні.

Критерії вибору приладу

Пристрій, який просто здійснює запис, найкраще підійде в легковий автомобіль. Для вантажівки потрібен багатоканальний функціональний пристрій, який одночасно записує і виводить на монітор дані, які видає не одна камера, а відразу кілька. Вибір записуючого пристрою для вантажівки – це важливий і складний процес.

  1. Перш ніж придбати прилад, далекобійнику потрібно проаналізувати, де і яким чином буде кріпитися камера. Визначте особливості вашого транспортного засобу, адже кожна фура має свої параметри. Перше, на що потрібно звернути увагу, це яку висоту кабіни має фура. Цей фактор впливає на те, де кріпиться камера, щоб далекобійник мав хороший огляд.

  2. Запис з камери повинен мати хорошу роздільну здатність, режим 640 * 480 не підійде, бо з такої відстані розглянути дрібні деталі, номерні знаки неможливо. Запис гарної якості може забезпечити камера з роздільною здатністю 1280х720 (HD формат), а найкраще 1920х1080 (Full HD формат).

  3. Оскільки фура досить габаритний транспорт, то і кут огляду з якого здійснюється запис повинен бути досить широким. Оптимально, коли функція огляду становить приблизно 120 градусів.

  4. Кожен водій далекобійник знає, що важливо мати великий обсяг пам'яті у відеореєстратора, щоб не переносити запис щоразу на комп'ютер чи ноутбук.

  5. Добре, якщо запис буде чітким і плавним. Функція зйомки повинна працювати зі швидкістю 25-30 кадрів за секунду. Найменша швидкість запису впливатиме на якість відео.

  6. Ну звичайно, жоден далекобійник не відмовиться від GPS-модуля для геопозиціонування, сигнатурного розпізнавання радарів і електромагнітних перешкод.

  7. Так як зупинка запису відбувається при завершенні роботи, немає сенсу приділяти увагу батареї.

Застосування відеореєстратора з усіма додатковими функціями дозволяє перевізнику заощадити на установці дорогого тахографа під час вантажних перевезень по Україні. Такий вибір допомагає здійснювати важливий дорожній контроль над перевезенням, уникати ДТП та неприємностей у дорозі.

Поділитися: