beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Чи потрібний дорожній лист для вантажного автомобіля у 2022 році: який бланк використовувати у 2022 році?

Дорожній лист - це один з основних документів, за допомогою якого ведеться первинний облік роботи водія та витрати палива. Форма подорожнього листа може бути довільною, але обов'язково цей документ має містити певні дані. Оформляти бланк подорожнього листа мають юридичні особи та приватні підприємці, які використовують свій транспортний засіб у комерційних цілях. Кожен водій вирушаючи в рейс отримує дорожній лист для контролю виконання роботи та витрати ПММ.

Який бланк використати у 2022 році

Кожен водій зацікавлений в оформленні дорожнього листа, оскільки цей документ є основою нарахування заробітної плати.

Попри зміни законодавства у 2011 році та виключення такого поняття як “шляховий лист” із норм закону, його наявність у документах, що супроводжують комерційне перевезення, залишилася обов'язковою. Форма бланка у 2022 році може бути довільною, але оформляти її обов'язково для вантажних автомобілів. В основному перевізниками використовується транспортний документ форми № 2-ТН, який був затверджений наказом Мінтрансу № 488/346 від 29.12.95р. Ця форма документа буде актуальною й у 2022 році. Електронний варіант бланка можна завантажити на сайті Міністерства транспорту.

Подорожній лист для вантажівок у 2022 році

Обробка подорожніх листів роботодавцем це засіб для обліку робочих годин водія та транспортного засобу. Відповідно до затвердженої форми бланк подорожнього листа має містити таку інформацію:

  • номер документа та його найменування;

  • число, місяць, рік та час складання;

  • термін дії цього документа (зазвичай це один день або один рейс, якщо велика відстань);

  • персональні дані власника транспортного засобу;

  • персональні дані водія;

  • відомості про транспортний засіб, тип, марка вантажівки;

  • відомості про реєстрацію автомобіля.

Також деякі перевізники вказують технічний стан транспортного засобу та стан здоров'я водія. Це дозволяє відповідально підходити до надання послуг вантажоперевезення.

На звороті бланка зазвичай вказують таку інформацію:

  • маршрут автомобіля;

  • номер рейсу, який фіксується у журналі обліку дорожніх листів;

  • адреси місця відправлення та прибуття вантажівки;

  • фактичний пройдений шлях;

  • підпис водія та відповідальних осіб.

Зміни у дорожніх листах

Особливих змін дорожніх листів у 2022 році не було і не передбачається. Основне, на що акцентується увага це більш конкретизовані дані про перевізника, водія та транспортний засіб. Це викликано тим, що держава посилила контроль за незаконними вантажоперевезеннями. Надійні транспортні компанії завжди оформляють супроводжуючі документи належним чином, що дозволяє швидко і без зайвих проблем транспортувати будь-які вантажі.

Також скасовано вимогу оформляти подорожній лист лише на один день після здачі попереднього. У 2022 році можна оформлювати такий документ на тиждень чи місяць, але за умови фіксації витрат ПММ та кілометражу за кожен день.

Компанії, що надають послуги автомобільних вантажних перевезень можуть використовувати стандартну форму бланка дорожнього листа, а також мають можливість самостійно розробити зручну для них форму, яка буде відповідати всім пунктам передбаченим у частині 2 ст. 9 Закону № 996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Що дозволяє модифікувати електронний стандартний бланк для зручності ведення своєї господарської діяльності.

Поділитися: