beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Чи можуть товари вітчизняного виробництва розміщуватися в режимі магазину безмитної торгівлі?

Магазин безмитної торгівлі відноситься до спеціального митного режиму, при якому товари не ввозяться на територію країни, а реалізуються у прикордонній зоні поблизу пунктів пропуску під контролем митних органів. Продаж цих товарів здійснюється без сплати митних зборів та податків встановлених для імпорту та експорту. В Україні порядок роботи цих магазинів керується постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 No 1089.


Організація роботи магазину безмитної торгівлі

Для того, щоб розпочати роботу магазину безмитної торгівлі у пункті пропуску чи на кордоні України, суб'єкт підприємницької діяльності повинен звернутись до Держмитслужби чи Держкомкордону та отримати відповідний дозвіл. Для цього потрібно зібрати відповідний пакет документів:

  • копії свідоцтва про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності та установчих документів;

  • довідка з банківської установи про наявність розрахункового та валютного рахуноків заявника;

  • план пункту пропуску через митний кордон України де позначено місце, в якому планується облаштувати заклад безмитної торгівлі;

  • згоду власника приміщення, розташованого в зоні митного контролю у письмовій формі;

  • схему планування магазину безмитної торгівлі.

Після отримання попереднього рішення про можливість облаштування магазину безмитної торгівлі, потрібно звернутись до органу митної служби, на території якого планується відкриття даного закладу та надати документи що підтверджують право власності або користування приміщення. Також потрібно отримати дозвіл від керівника цього митного органу і підтвердити відсутність заборгованості з податків та інших державних зборів.

Ви можете отримати відмову у відкритті магазину, якщо приміщення не відповідає нормам, або ви надали неправдиві відомості у поданих документах.

Також дозвіл можуть анулювати або призупинити, якщо в магазині були порушені норми реалізації товарів передбачені митним законодавством.

Функціонування магазину безмитної торгівлі повинно бути організоване таким чином, щоб товарообіг здійснювався відповідно до Митного кодексу України, законодавства з питань оподаткування та митного оформлення і подібних нормативно-правових актів.

Особливості реалізації товарів в магазинах безмитної торгівлі

У закладі безмитної торгівлі можуть реалізовуватись всі продовольчі й непродовольчі товари (крім заборонених) як іноземного, так і вітчизняного походження.

Товари вітчизняного виробництва реалізуються на тих самих умовах, що і товари іноземного виробництва. Такі товари повинні мати відповідне маркування, що забезпечує легку ідентифікацію цієї продукції. Вигляд та спосіб маркування узгоджується з керівництвом митного органу на території якого розташовується цей об'єкт безмитної торгівлі.

Вітчизняні товари, що реалізуються у зоні безмитної торгівлі можуть бути перепаковані чи розфасовані безпосередньо в закладі торгівлі, проте на маркуванні має зазначатись походження даного продукту.

Товари, що вивозяться з території України та реалізуються у магазинах безмитної торгівлі не можуть перебувати у вільному товарообігу поза межами пункту пропуску.


Поділитися: