beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Безпечне перевезення квітів: як перевезти рослини, не пошкодивши їх?

Квіти - це досить популярний товар незалежно від пори року, адже без них не обходиться жодне свято. Кожному хочеться порадувати своїх близьких та коханих оригінальним букетом. Тому доставка квітів з інших країн та перевезення їх у межах України є досить затребуваною послугою. Але перевозити квіти не так і просто, потрібно зберегти в цілості кожну рослину та забезпечити необхідні кліматичні умови для збереження свіжості.

Підготовка та упаковка рослин, а також все, що потрібно про неї знати

Найпростіше перевозити насіння та цибулини квітів, їх достатньо скласти у відповідну тару та забезпечити належний температурний режим.

Зі свіжими квітами все набагато складніше. Їх можна перевозити за допомогою коробок або ємностей з водою.

У коробки квіти поміщають вертикально, складаючи їхнє стебло до стебла досить щільно, але таким чином, щоб не пошкодити жоден лист.

У відрах або інших ємностях з водою перевозять квіти, які просто не можуть довго перебувати без води (орхідея, гербера та подібні рослини). Цей метод не підходить для авіаперевезення, оскільки вага вантажу значно збільшується.

Транспортування квітів автомобільним транспортом є одним із оптимальних способів. Для цього добре використовувати рефрижератор, який може швидко перевезти такий товар і забезпечити стабільний необхідний клімат усередині вантажного відсіку.

В окрему категорію слід виділити транспортування кімнатних рослин у горщиках. Для того, щоб такі рослини нормально перенесли переїзд, їх потрібно завантажити таким чином, щоб кожен горщик був надійно закріплений, а стебло і листя не пошкодилися і зберігали товарний вигляд.

Як транспортувати живі рослини взимку

Живі квіти користуються попитом цілий рік і найбільш проблематично забезпечити належні умови для перевезення, коли температура навколишнього середовища значно нижча від нуля.

Для того, щоб привести квіти в магазин або склад у зимовий період, потрібно правильно організувати доставку. І тому необхідно забезпечити такі умови.

Температура

Для тривалого зберігання та безпечного транспортування рослини потрібно охолодити завчасно, а зрізані квіти безпосередньо після збирання.

Оптимальна температура для різних видів рослин знаходиться в різному діапазоні:

  • для цибулин та насіння оптимальне навколишнє середовище від +4 до +14 градусів

  • для зрізаних кольорів потрібно забезпечити температуру від +1 до +8

  • для рослин у горщиках має підтримуватися температура від 0 до +2 градуси.

Важливо, щоб коробки з рослинами були закриті не герметично, оскільки рослини при респіраторних процесах виділяють тепло.

Рівень вологості

Не менш важливим фактором є вологість повітря. У зимовий час вона має становити 90-95%. Потрібно враховувати, що відділення квітів від коріння призводить до швидкої втрати вологи, тому так важливо зволожувати квіти після збирання та перед транспортуванням.

Інгібування етилену

Етилен – це прозорий газ без запаху. Він згубно впливає на квіти та прискорює процес їхнього руйнування. Тому потрібно уникати скупчення цього газу в упаковці.

Важливо дотримуватись товарного сусідства. У жодному разі не можна перевозити живі квіти в одному транспортному засобі з грушами, яблуками, бананами чи болгарським перцем. Ці фрукти та овочі виділяють велику кількість етилену, що може призвести до псування квітів.

Утримання вуглеводів

Для підтримки інтенсивного цвітіння рослині потрібно багато енергії, яку забезпечують вуглеводи. Відразу після зрізання рівень їх значно падає.

Кожен фахівець знає, як стабілізувати рівень вуглеводів. Для цього потрібно опустити квіти у розчин цукру приблизно на 24 години.

Як зберегти квіти при перевезенні на далекі відстані

Вантажоперевезення рослин - складний процес і лише досвідчені транспортні компанії можуть це виконати якісно і без втрат. Для таких цілей слід використовувати сучасний автотранспорт, який обладнаний високотехнологічними кліматичними установками. Таке обладнання дозволяє підтримувати необхідну вологість та температуру з точністю до 0,5 градуса.

При тривалих перевезеннях квітів, які знаходяться в ємностях з водою, роблять зупинки, щоб замінити воду. Такі зупинки роблять лише у спеціальних складах, де можна забезпечити терморегуляцію. Тільки при збереженні стабільної температури та вологості квіти можна доставити свіжими.

Завдяки такому підходу компанія-вантажоперевізник може безпечно, швидко та якісно доставити квіткову продукцію своїм клієнтам.


Поділитися: