beta
Сервис работает в бета-режиме
Некоторые функции могут работать некорректно, если вы заметили ошибку, пожалуйста сообщите нам в чате

Організація експорту вантажів з України

Експорт це один із найбільш вигідних сегментів ведення бізнесу. Така зовнішньоекономічна діяльність дозволяє отримати ряд переваг, особливо фінансових. Європейські споживачі більш платоспроможні, а прибутки отримані внаслідок добре організованого експорту допоможуть швидко та масштабно розширити свою справу. Але організація експорту з України це досить складний, тривалий і затратний процес.

Основні кроки до організації експорту з України

Для того, щоб ефективно організувати продажі за кордон, потрібно досконало вивчити митне законодавство України та країн з якими ведеться торгівля. У протилежному випадку, навіть після декількох успішних операцій можуть виникнути проблеми, які буде досить складно вирішити. Тому важливо максимально пропрацювати підготовчий етап, не шкодуючи сил часу і коштів.

Послідовність кроків для того, щоб організувати продажі за кордон:

  • Закордонні ринки мають свої нюанси і підводні камені. Тому потрібно вивчити закордонний попит і пропозицію, та знайти свою нішу.

  • Дослідити вимоги вибраного ринку та підготувати свій товар в залежності до цих вимог і стандартів. Також потрібно отримати всі дозволи і ліцензії відповідності.

  • Важливо добре орієнтуватись в культурі і звичаях місцевого населення. Це допоможе краще побудувати ланцюги збуту та отримати стабільні прибутки.

  • Інколи умови вашого контракту будуть вимагати певних змін чи перебудови виробничого процесу. Ви маєте передбачити резерв фінансів, персоналу, виробничих потужностей і сировини для вчасного виконання своїх зобов'язань.

  • Для успішного експорту потрібно ретельно підготувати документи для митного контролю з боку України, так і з боку іноземної митниці.

  • Організувати логістику таким чином, щоб не порушуючи умов контракту вчасно доставити вантаж, враховуючи відстань та час на розмитнення.

  • Потрібно вивчити особливості законодавства щодо обігу валюти, оскільки прибутки ви будете отримувати саме у валюті.

  • Комплексна оцінка ризиків і непередбачених втрат на різних етапах експортування.

Як організувати експорт товарів до Євросоюзу

Згідно з вимогами Європейського союзу всі товари і продукти, що виробляються на території ЄС чи постачаються з третіх країн, мають відповідати загальнодіючим стандартам. Для того, щоб експортувати товари до Європи потрібно щоб ваша продукція відповідала цим стандартам, мала відповідну документацію відповідності та маркування РЄ.


Товари, які підпадають під юрисдикцію директиви ЄС мають відповідати цим стандартам. При виявленні певних невідповідностей вони повинні бути усунуті.

Директива ЄС і єдині стандарти

Єдині вимоги, що здійснюють регламентування норм і стандартів для певних груп товарів називається Директивами ЄС. Про це свідчить відповідне маркування на пакуванні цих товарів. Маркування РЄ це підтвердження того, що при виготовленні даного продукту не порушувались норми безпеки, охорони здоров'я, природного середовища та енергоефективності.

В першій статті кожної директиви описані вимоги до характеристик виробничого обладнання.

Алгоритм проходження сертифікації для експорту в Європейський союз

  • Потрібно визначити ряд вимог до продукції, сформувати пакет технічної документації, експлуатаційних правил, провести детальну оцінку ризиків.

  • Для оцінки відповідності стандартам потрібно звернутись до відповідних нотифікованих органів.

  • Проведення тестувань продукції щодо відповідності стандартам ЄС. Таке тестування складається з безпосереднього обстеження виробничих потужностей, проведення досліджень та аналізів. Вся продукція, що реалізується на території Євросоюзу, повинна мати підтвердження якості. Основна проблема полягає в тім, що на українській території немає сертифікаційних установ такого рівня, тому зразки продукції потрібно надсилати до відповідних органів ЄС для проведення експертизи.

  • Формування файлу технічної документації з сертифікатом відповідності або декларацію ЄС

  • Безпосереднє міркування РЄ

Організація експорту в США

При наявності ділового партнера чи перевіреного клієнта на території США можливо ефективно і швидко організувати експорт з України. Але ваш партнер повинен добре розумітись у цьому питанні, проконсультувати щодо оформлення документів та правил пакування і маркування.

Для захисту свого бізнесу, важливо комплексно перевірити всіх потенційних клієнтів чи дистриб'юторів, сформувати проєкт контрактів, в яких чітко зафіксовано основні умови співробітництва. Для цього потрібно отримати консультацію у кваліфікованого юриста, що спеціалізується на законодавстві США, а саме того штату, в якому ви плануєте проводити свою діяльність. Через те, що умови ринку значно різняться у кожному штаті. Потрібно добре проаналізувати пропозиції прямих конкурентів та попит у даному регіоні.

Для швидкого митного оформлення варто подбати про ретельну підготовку супровідних документів, наприклад додати детальний опис товарів, що експортуються англійською мовою.

Особливості підготовки експорту з української території

Перша експортна операція - це один із критичних моментів для будь-якої компанії, яка починає зовнішньоекономічну діяльність. Для успішного початку потрібно приділити увагу навіть найдрібнішим деталям та проаналізувати кожен крок.

Початок зовнішньоекономічної діяльності

Розпочинати зовнішньоекономічну діяльність варто зі зміни установчих документів, а саме внести пункт про відповідну діяльність. Після цього потрібно звернутись до банку та відкрити рахунок у валюті, що відповідає вашому контракту. Також варто стати на облік митного контролюючого органу.

Перевірка надійності закордонного контрагента

Для зниження фінансових ризиків і втрат потрібно ретельно перевірити своїх майбутніх закордонних партнерів на предмет доброчесності. Оскільки не всі компанії готові працювати з повною чи частковою передоплатою, то потрібно звернути увагу на такі пункти:

  • відсутність проблемної кредитної заборгованості чи судових процесів

  • своєчасність сплати інших фінансових зобов'язань

  • відсутність ознак банкрутства

  • межі повноважень представників

Таку перевірку можна провести самостійно за допомогою відкрити даних у мережі інтернет. А можна звернутися до Торгово-промислової палати, тут ви можете отримати детальний звіт про діяльність усіх закордонних компаній. Також у кожній країні є реєстр компаній з описом їх діяльності. За допомогою VAT номеру у такому реєстрі можна отримати всю необхідну інформацію.

Підписання контракту

Ретельно підготовлений контракт, забезпечує захист вашого бізнесу у разі виникнення непередбачених ситуацій, та мінімізує фінансові ризики. Такий договір може бути складений у довільній формі, але містити обов'язкові пункти:

  • предмет договору

  • валюта, в якій здійснюватиметься оплата;

  • усі умови здійснення оплати;

  • усі умови постачання товарів чи сировини;

  • усі необхідні реквізити та банківські рахунки обох сторін.

Важливо вказати, що оплата замовником повинна бути здійснена не пізніше 180 днів з моменту здійснення експортної операції.

Мінімальний набір документів для експорту

Для здійснення митного оформлення експорту потрібно зібрати мінімальний пакет документів, а саме:

  • договір про здійснення зовнішньоекономічної діяльності та додатками до нього;

  • оригінал рахунок на оплату (інвойс), що надається покупцю;

  • за умови власного виробництва товару, довідку про балансову вартість (витяг);

  • документи для перевезення: копія закордонного паспорта водія і супроводжуючих осіб та копія технічного паспорта автомобіля;

  • товарно-транспортна накладна міжнародного зразка;

  • опис усіх вантажних даних у пакувальному листі.

Цей список може розширюватись в залежності від специфікації вантажу. Здійснити митне оформлення вантажу можна в будь-якій установі митного контролю на території України, не прив'язуючись до місця реєстрації підприємства чи розміщення виробничих потужностей.

Організація початку експорту

Незалежно від того, чи ваше підприємство має успіх в Україні і ви розширюєте свій бізнес, чи одразу починаєте з експорту, в обов'язковому порядку потрібно вивчити закордонний ринок та проаналізувати попит. Важливо врахувати правила ввезення товарів. Всі товари, що експортуються розподіляють на три категорії:

  • товари, що ввозяться без будь-яких обмежень;

  • товари, які мають певні кількісні обмеження"

  • товари, що заборонені до ввезення на територію певних країн.

Варто зазначити, що організувати експорт до Євросоюзу не просто через ретельну перевірку якості товарів та складну процедуру отримання сертифікатів. Але це один із найперспективніших напрямків, адже ви отримаєте доступ до ринків усіх країн Європи.

Як експортувати товари рослинного походження

Для підготовки до експорту рослинної сировини, потрібно дотримуватись правил органічного землеробства запроваджених в Євросоюзі. Безпосередньо на етапі пакування і маркування потрібно керуватись Кодексом Аліментаріус “Коди продовольчих товарів”. Наступним кроком митного оформлення має стати отримання карантинного сертифіката. Для цього потрібно звернутись до Державної фітосанітарної служби України. Карантинний сертифікат видається тільки для однієї конкретної партії товару, яка буде перевозитись одним транспортним засобом. Термін дії такого дозволу обмежується 14 днями.

Як експортувати товари тваринного походження

Першочергово потрібно з'ясувати всі детальні вимоги до таких товарів у країні отримувача, тримати контрольний зв'язок із замовником та затвердити повний пакет необхідних супроводжуючих документів. Далі потрібно звернутись до Державної ветеринарної служби України та отримати міжнародний ветеринарний сертифікат.

Особливості експорту ювелірних виробів

На цей момент пакет документів, який потрібен для швидкого і безпроблемного експорту ювелірних виробів, значно спростився. Але заборона на вивезення товарів, що становлять культурну цінність (медалі, старовинні монети, нагороди) діє і до цього часу.

Отримувач таких товарів має самостійно отримати відповідні дозвільні документи. Ювелірні вироби, що експортуються, повинні відповідати всім стандартам якості. При наявності у виробі вкраплень дорогоцінних каменів, потрібно отримати висновок гемологічного контролю.

Особливості експортування вантажів, що мають подвійне призначення

До вантажів з подвійним призначенням відносяться товари для цивільного використання, але можуть бути використані для військової промисловості, виготовлення озброєння та військової техніки. Такі товари проходять ретельний експортний контроль. Детальний список таких товарів визначено в Постанові Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 No1. Цей перелік достатньо великий. Оформлення на митниці таких вантажів потребуватиме додаткових документів. До контролюючого митного органу потрібно передати документ, що підтверджує використання даних товарів у мирних цілях. Також до пакета супроводжувальних документів потрібно додати технічну характеристику товару, дозвіл та супровідний лист від Державної служби експортного контролю. В листі має бути підтвердження того, що даний товар не підлягає експортному контролю.

При дотриманні всіх рекомендацій та детальній підготовці можливо досить швидко та успішно організувати експорт своєї продукції за кордон та розвивати свій бізнес.

Поделиться: