beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Яким способом краще застрахувати вантаж - за допомогою страхування за умовами CMR або повного страхування?

Одна з актуальних тем сьогодення - страхування вантажів. Кожен клієнт, звернувшись до транспортної компанії, повинен подбати про страхування та убезпечити себе від ризиків. Часто виникають питання: що надійніше - повна страховка чи CMR? При повному страхуванні вантажі будуть захищені від будь-яких ризиків, тоді як при CMR - у випадках провини компанії-перевізника. Хоча обидва типи страхування доповнюють один одного, але їх не можна поставити в один ряд.

Поліс страхування CMR

Страхування захисту CMR призначено фінансового захисту перевізника у випадку, якщо вантаж був пошкоджений під час міжнародного транспортування не по вині перевізника. У житті можуть траплятися різні ситуації - від звичайної ДТП, де вантаж пошкоджений або було зіпсовано, до крадіжки автотранспорту разом із товарами що знаходились в кузові. У такому випадку, страхування транспортних компаній захистить ваші активи, якщо перевізник якимось чином є учасником цієї події.

Ситуація складається іншим чином, якщо інцидент з вантажем стався через некомпетентність компанії-перевізника. До прикладу, водій не дотримувався правил дорожнього руху, проігнорував інструкції поводження з вантажем, або ненадійно закріпив його. Якщо перевізник оформив страхування CMR, страхова компанія може повернути вантажовласнику повну оголошену вартість, але потрібно встановити ступінь провини перевізника. Конвенція міжнародних автомобільних перевезень дуже сувора стосовно таких ситуацій.

Компенсація за страховкою CMR може мати певні особливості. Наприклад, не завжди можна отримати повну відшкодування реальних втрат. Страхові компанії, зазвичай, встановлюють ліміт по виплатах, який становить близько 12 доларів за кілограм вантажу. Якщо при оформленні поліса забути вказати вартість товарів, то діє правило про ліміт відповідальності. Тому важливо дотримуватись правил заповнення документів та вказувати всі суми.

Однак, якщо в документах вказано "Особливо цінний вантаж", усі вимоги дотримані, постачальник вантажу підтверджений, тоді ви зможете отримати повну компенсацію збитків без будь-яких лімітів. Також договори з відсотками франшизи, які компенсують участь перевізника у виплаті відшкодувань. У такому випадку до 6% компенсації може бути покладено на транспортну компанію. Тому важливо враховувати умови страхування та зберігати всі правила при заповненні документів.

В чому різниця між страхуванням експедитора і перевізника

Як посередник між вантажовідправником та перевізником, експедитор має право захищати свої інтереси і може забезпечити страхування будь-якого виду автотранспорту, з яким він працює під час транспортування товарів, включаючи мультимодальні перевезення. Натомість страхування CMR вимагає автопарку, що належить перевізникові.

Експедитор несе відповідальність за вантажне перевезення, і в разі втрати або пошкодження, що трапилось по його вині, страхова компанія компенсує збитки.

Компанія Cargofy, яка має великий досвід у міжнародних перевезеннях, завжди розуміє, коли, як і чим організовувати транспортування, щоб це було якомога вигідніше клієнту. У цьому середовищі страхування - важлива умова. Компанія Cargofy прикладає багато зусиль для того, щоб організувати безпеку вантажу і мінімізувати ризики під час транспортування. Деякі з цих ризиків можуть бути покриті страхуванням CMR, проте повне страхування в цьому питанні більш ефективне.


Поділитися: