beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Внутрішній транзит чи каботаж

Для успішного ведення бізнесу, основою якого є міжнародні перевезення потрібно добре розумітися у правових аспектах та вибрати оптимальний спосіб перевезень. Для цього варто порівняти можливі варіанти та вибрати оптимальний. Для здійснення перевезень міжнародного сполучення варто розглянути такі варіанти як митний режим транзиту та каботаж.

Що таке каботаж

Спочатку термін “каботаж” застосовувався суто для морських перевезень та слугував визначенням перевезень між морськими портами однієї країни. Проте зараз активно застосовуються каботажні перевезення автомобільним транспортом.

Каботажні перевезення автомобільним транспортом - це транспортування вантажів всередині країни, які здійснюються закордонними міжнародними перевізниками. Для цього потрібна спеціальна ліцензія, проте в деяких країнах такий вид діяльності частково обмежений або заборонений. Такий підхід направлений на підтримку національних автомобільних перевізників.

Наприклад, у країнах де заборонені каботажні автомобільні перевезення, товар має вивантажуватися у найближчій до кордону точці та транспортуватись до кінцевої точки національним перевізником.

Особливості транзитного митного режиму

Митний режим “Транзит” - це переміщення товарів чи сировини під контролем митних органів без сплати митних зборів та без використання цих товарів на території країни, через яку здійснюється транзит.

Митний режим транзиту може застосовуватись до будь-яких товарів чи сировини, що не заборонені для ввезення або транзиту даною територією.

Розрізняють два види транзиту:

  1. прохідний;

  2. внутрішній транзит чи каботаж.

Прохідний транзит застосовується для товарів, які перевозяться країною від пункту ввезення до пункту вивезення, в тому числі в межах одного митного пункту.

Внутрішній транзит чи каботаж

Внутрішній транзит можна застосовувати до товарів, що переміщуються:

  • від пункту митного контролю, який розташований на кордоні до митного органу всередині країни;

  • від одно пункту пропуску до іншого пункту на території країни, при цьому переміщення може здійснюватись за межами митної території даної країни.

Внутрішній транзит автомобільним транспортом обмежений у часі та має тривати не більше 10 днів, а якщо вантаж рухається в межах одного митного пункту, то термін не має перевищувати 5 діб.

Для здійснення внутрішнього транзиту потрібно подати до митного органу відповідну декларацію та товарно-транспортну накладну, а також рахунок фактуру або інший документ, що підтверджує вартість товару. Обов'язково потрібно мати дозвільний документ для здійснення транзитного перевезення чи каботажу.

До закінчення дії режиму внутрішнього транзиту чи каботажу, потрібно дотримуватись наступних правил щодо вантажу:

  • вантаж не має зазнавати жодних змін, окрім природних за нормальних умов транспортування і зберігання;

  • товари мають використовуватись виключно з метою транзиту;

  • вантаж має прибути в пункт призначення не пізніше визначеного терміну.

Поділитися: