beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Що таке "авторизований експортер" і наскільки складно отримати цей статус?

Авторизований експортер - це компанія, яка зареєстрована в Україні та регулярно займається експортом товарів, маючи право самостійно декларувати преференційні товари. Цей статус є дуже бажаним для бізнесу, який займається зовнішньою торгівлею, оскільки надає вигідні умови. Ми маємо досвід отримання цього статусу не тільки теоретично, а й на практиці, і в цій статті розкажемо про наші успішні випадки, а також прощі труднощі, з якими ми зіткнулися на шляху отримання цього статусу для наших клієнтів.

Що дає статус уповноваженого експортера?

Вітчизняні компанії, що здійснюють експорт товарів мають ряд переваг:

  • ряд пільг при сплаті податків на території Європейського союзу;

  • при декларації своїх товарів можуть не надавати працівникам митниці сертифікат EUR.1;

  • прискорений процес проходження контролю на митниці і швидка авторизація походження продукції;

Підприємство, яке отримало статус уповноваженого експортера, отримує реєстраційний номер та його дані додаються до спеціального «Реєстру уповноважених експортерів». З цього моменту йому можна не оформляти сертифікат EUR. Крім того, він може мати преференції та не сплачувати мито при надходженні всіх товарів.

Як отримати статус “авторизований експортер”

Для отримання статусу авторизованого експортера потрібно керуватись наказом від 07.10.2014 р No 1013 від Мінфіну. У цьому документі покроково описана вся процедура та всі вимоги, які потрібно виконати, щоб вашу компанію внесли до реєстру. Почати треба з написання заяви та подання її до відділу митного контролю за місцем реєстрації вашого підприємства. Разом із заявою ви повинні надати наступні документи:

  • договори про зовнішньоекономічну діяльність;

  • інвойси;

  • спеціалізовану декларацію постачальника, яка необхідна для оформлення[BR]сертифіката EUR;

  • раніше отримані сертифікати сертифіката EUR.

Одне з основних завдань - документально підтвердити, що продукція була вироблена в Україні

Яка проблема найчастіше трапляється при отриманні цього статусу? Експортер виготовляє продукцію в Україні з закордонної сировини і вважає, що він автоматично має право на отримання сертифіката походження. Однак, відповідно до "Регіональної конвенції про пан-євро-міжземноморські преференційні правила походження", існують певні вимоги до ступеня обробки товару, який необхідно виконати для того, щоб товар міг бути визнаний як вироблений в Україні. Тобто, недостатньо однієї декларації виробника для підтвердження походження товару.

Наприклад, як успішно отримати статус уповноваженого експортера для підприємства, яке займається виготовленням меблів. Відповідно до вимог Регіональної конвенції, для отримання цього статусу необхідно, щоб половина складових частин продукції була виготовлена на території України. У цьому випадку продукція кандидата складалася з українських сировини на 65%, включаючи деревину та нематеріальні активи, такі як заробітна плата робітників, оренда приміщень та маркетингова складова. Після перевірки документів виробник отримує статус уповноваженого експортера.

Складнощі що можуть виникнути у процесі оформлення статусу

Митниця може звернутись до виробника у з вимогою надати документи, які підтверджували виготовлення товару від українського виробника. Крім того, їм знадобилася калькуляція від постачальників комплектуючих, щоб переконатися в їх походженні.

Для отримання необхідної інформації від постачальника може бути затребувана спеціальна декларація, яка містила такі дані, як:

  • сфера діяльності компанії;

  • місце;

  • наявність основних засобів, активів, площ (включаючи орендовані);

  • собівартість комплектуваня, що використовувалось.

Важливо! Якщо ваша продукція не є українською та використовує іноземну сировину, вона може бути зареєстрована як європейська продукція. Також ви можете отримати статус уповноваженого експортера, але для цього необхідно документи, такі як інвойси, сертифікати EUR.1 та митні декларації, що підтверджують походження товару. Якщо у вас є ці документи, то можна отримати статус.

Висновок

Можливість стати уповноваженим експортером є реальною. Важливо готуватися до процедури та співпрацювати з надійними постачальниками, які додатково мають необхідні документи на сировину.Потрібно підкреслити, що процес отримання преференцій складний та пов’язаний з бюрократичною тяганиною, а також вимагає дотримання митних правил та доброї репутації.


Поділитися: