beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Правила перевезення зерна в Україні: Основні правила перевезення зерна автотранспортом

Автомобільне вантажоперевезення зерна, особливо у сезон збору врожаю, є одним із найбільш затребуваних послуг у сфері доставки вантажів. Україна – це великий зерновий експортер у світових масштабах. Від постачання зерна з нашої країни залежить не тільки Європа, а й країни Африки та Азії, і якщо постачання зернових з України припиниться, то світова продовольча криза буде неминуча.

Основні правила при перевезенні зерна автотранспортом

Зерно може перевозитися автотранспортом двома способами:

  • тарним;

  • безтарним.

Тарний спосіб

В якості тари при транспортуванні використовуються сухі чисті мішки.

Згідно з правилами перевезення зерна, його вологість не повинна перевищувати 15%, а для кукурудзи не більше 13%. Також необхідно усунути чинники, які можуть спричинити самозігрівання або намокання зерна. Використання тари для зерна може спровокувати зараження шкідниками, які зіпсують вантаж.

При перевезеннях зерна у такий спосіб тара має бути промаркована відправником.

Безтарний спосіб

Для транспортування зерна безтарним способом використовується спеціальний автомобіль - зерновоз. Кузов такого автомобіля повинен мати ущільнення біля бортів та дна, а мінімальна висота борту – 1 метр. Вантажний відсік обов'язково має бути вкритий тентом.

Основні правила перевезення зерна

Для організації успішного транспортування зерна кожен відповідальний перевізник повинен дотримуватись ряду основних правил:

1. Контроль вологості та температури зерна.

2. Перевантаження під час транспортування зерна категорично заборонено.

3. Кузов має бути заповнений щільно.

4. Транспортний відсік має бути максимально герметичним.

5. Перед завантаженням зерна кузов транспортного засобу має пройти санітарну обробку.

6. Супровідні документи мають бути правильно та своєчасно оформлені.

Види зерновозів

Як зерновози можуть використовуватися автомобілі різного типу:

  • самоскиди;

  • бортові напівпричепи;

  • алюмінієвий причіп-цистерна.

Залежно від параметрів вантажівки кількість зерна, що перевозиться, може бути різною, максимальна кількість, яка може вмістити самоскид з причепом це приблизно 90 кубічних метрів.

Максимальна довжина транспортного засобу має перевищувати 12,2 м.

Перевезення зерна тарним способом може здійснюватися будь-яким іншим транспортом за умови дотримання всіх правил транспортування зерна.

Експорт зерна з України

Наша країна є одним із найбільших імпортерів зерна серед країн Європи. Наша зернова продукція йде на експорт до країн ближнього та далекого зарубіжжя.

Значна частина зерна експортується морським шляхом, тож у сезон на наших трасах, що ведуть до портів, можна спостерігати цілі каравани зерновозів.

Значно менша частина зерна вивозиться за кордон за допомогою автомобільного транспорту.

Незалежно від форми експорту, автомобільні вантажоперевезення відіграють значну роль у логістичному ланцюжку транспортування зернової продукції всередині країни та за її межі.

Багато перевізників спеціалізуються тільки на перевезенні зернової продукції і незважаючи на сезонність забезпечені роботою цілий рік. Для цього потрібно мати сучасні зерновози та дотримуватись правил перевезення зерна.


Поділитися: