beta
Сервіс працює в бета-режимі
Деякі функції можуть працювати некоректно, якщо ви помітили помилку, будь ласка, повідомте нам у чаті

Дешифрування символів тахографа: кому треба вміти читати роздруківки тахографа

Роздрукування даних тахографа, що це таке і навіщо воно потрібно? Це питання цікавить усіх, хто вперше зіштовхнувся з роботою тахографа. За допомогою друку можна переглянути всю записану інформацію про роботу транспортного засобу за конкретний період часу. Ця інформація зберігається безпосередньо в приладі та у картці водія. На роздруківці вся інформація про зміни та події, що відбуваються з автомобілем, фіксується в хронологічному порядку.

Тому, використовуючи цей документ, можна легко відтворити послідовність дій водія протягом усього рейсу. Пам'ять приладу зберігає абсолютно всі події, але для зручності водія, власника або контролюючого органу можна сформувати звіт за конкретний час та на конкретну тему.

Кому треба вміти читати роздруківки тахографа

Управління друком даних дозволяє акцентувати увагу на тих чи інших необхідних даних, залежно від формату звіту. Більшість великих транспортних компаній перевіряють порушення режиму праці та відпочинку, швидкісного режиму, а також інших вимог своїми співробітниками використовуючи роздруківку тахографа.

Користуватися та запитувати роздрук даних приладу можуть:

  • співробітники патрульної поліції;

  • інспектори Укравтодору;

  • судовий виконавець за наявності відповідного дозволу;

  • власник транспортного засобу;

  • співробітник компанії, який контролює стан транспортного засобу;

  • співробітник компанії, відповідальний за дотримання РПіВ;

Для зручності кожного користувача можна сформувати декілька видів звітів.

Звіт про технічні дані транспортного засобу

За допомогою цього звіту можна переглянути всю інформацію, починаючи з установки тахографа в автомобіль, таким чином можна визначити законність використання конкретного приладу. У цій роздруківці можна прочитати дані про всі характеристики приладу, які майстерні та які фахівці обслуговували прилад і вносили до нього якісь зміни. Пам'ять тахографа зберігає відомості, який ремонт і калібрування проводилися з приладом.

Звіт з картки водія за день

Карта водія містить інформацію про його режим праці та відпочинку. Як правило, звіт з картки друкується щодня, оскільки водій може за поточну зміну використовувати кілька автомобілів. За допомогою цієї роздруківки можна дізнатися:

  • початок робочого дня;

  • скільки часу безперервно водій перебував за кермом;

  • тривалість відпочинку;

  • скільки часу займався іншими роботами, окрім водіння;

  • у якому слоті та скільки часу була карта водія протягом доби;

  • список останніх подій;

  • список транспортних засобів, якими керував водій у цей день;

  • відомості про ручне введення даних.

Усі ці дані зберігає картка водія, а не сам тахограф. Тож треба бути уважним до всіх деталей.

Щоденний звіт тахографа

Вся інформація про роботу транспортного засобу описується в роздруківці з пам'яті тахографа. У звіті обов'язково вказується дата та всі відомості, як проводилася експлуатація цього автомобіля. Крім стандартної інформації, що міститься на карті водія з цього звіту, можна дізнатися:

  • скільки водіїв керувало даною вантажівкою;

  • чи проводилася їзда без картки;

  • які порушення та помилки були зафіксовані.

Звіт про перевищення швидкісного режиму

Залежно від типу використовуваного тахографа такий звіт може роздруковуватися у вигляді списку або графіка.

Навіть якщо на роздруківці є порушення, ця інформація швидше за все буде цікава лише керівнику, оскільки відповідальні транспортні компанії стежать за збереженням свого автопарку та безпекою водія.

А співробітники поліції не можуть використовувати дані тахографа як пыдставу для нарахування штрафу.

Помилки та дії водія збережені на карті водія

Цей звіт не містить інформації коли проходила робота водія і скільки він відпочивав. Цей список містить всі помилки, які здійснив водій протягом користування цією карткою, а також відомості про те, свідком яких порушень він був. Кожне порушення, зафіксоване різними тахографами, можна знайти в цій роздруківці. Крім того, цей звіт містить інформацію про спроби втрутитися в роботу тахографа. Ось приклад такого порушення:

  • спроби розкрити корпус;

  • пристрій отримувало живлення з перебоями;

  • і тому подібне.

Звіт з помилок у пам'яті тахографа

Зазвичай перелік помилок говорить про те, що пристрій працює некоректно і потрібна перевірка всього функціоналу, а також калібрування.

Які порушення експлуатації можна виявити і за допомогою якихось роздруківок?

Для максимальної інформативності та мінімального тексту стрічка роздруківки шифрується спеціальними символами. Кожен символ має своє позначення. Всі символи мають однаковий вигляд і позначення незалежно від типу та марки пристрою. Кожен прилад друкує на стрічці звіт, використовуючи знаки, які ідентичні для всіх тахографів. Такий знак називається піктограма, піктограми становлять основу мови тахографа. Це важливо для водіїв міжнародників, оскільки розшифровка буде зрозумілою у всіх країнах світу, незважаючи на основну мову.

Основні порушення, які можна виявити за допомогою роздруківки з тахографа та карти водія:

  • порушення режиму праці та відпочинку;

  • некоректне користування тахографом із метою обману;

  • порушення швидкісного режиму;

  • неправильне чи несвоєчасне обслуговування приладу.

Майже всі ці пункти можна отримати величезний штраф,як для водія так і для власника транспортного засобу.

Як скоротити час на пошук порушень

Щоб добре та швидко аналізувати роздруківку, потрібно тренуватися щодня. Роздрукувавши щоденний звіт водія з карти, уважно вивчіть матеріал, який там міститься, за наявності помилок та порушень фіксуйте їх та продумуйте рішення, щоб їх уникнути в майбутньому. Виконуючи такі маніпуляції кожен день ви швидко навчитеся візуально розуміти всі піктограми та знаходити порушення.

Завдяки такому досвіду ви підвищете свій рівень професіоналізму та зможете успішно працювати у великих транспортних компаніях.

Поділитися: