beta
Сервис работает в бета-режиме
Некоторые функции могут работать некорректно, если вы заметили ошибку, пожалуйста сообщите нам в чате

Міжнародні вантажні перевезення збірних вантажів

Об'ємна частка збірних вантажів у міжнародних перевезеннях зростає з кожним роком. До цього призвів ріст популярності онлайн-покупок. Перевезення великої кількості дрібних вантажів призвела до високої конкуренції між службою експрес доставки й автотранспортними перевізниками.

Тепер багато експедиторських транспортних компаній переорієнтовуються на перевезення збірних вантажів. Також багато виробників почали скорочувати ланцюжок посередників та контактують з перевізниками самостійно.

Інтернет торгівля стимулює розвиток збірних перевезень вантажів та використання їх як альтернативи в порівнянні з поштовими сервісами.

Що таке збірний вантаж

При перевезенні на значну відстань збірні вантажі - це найбільш популярний спосіб транспортування товарів. Для такого роду перевезень характерне консолідування невеликих партій товарів від різних відправників на одному спеціалізованому складі.

Така схема дозволяє транспортувати максимальну кількість товарів за мінімальними цінами, при цьому від темпу формування партії та маршруту руху залежить час доставки. Таким чином, забезпечується перевезення вантажу одним транспортним засобом до кількох різних отримувачів. Цей процес досить простий і дуже ефективний. Завдяки цьому, збірні вантажі набувають популярності в міжнародній логістиці.

Перевезення збірних вантажів має ряд переваг як для перевізників, так і для отримувачів.

Розрахунок вартості перевезення збірних вантажів

Ряд різних факторів мають вплив на загальну вартість послуги, а саме:

  • довжина шляху до місця призначення

  • вид та габаритність автотранспорту

  • вага та об'єм який займає вантаж

Як правило, збірні вантажі найбільш вигідні для відправників малогабаритного вантажу і навпаки великогабаритні товари менш вигідно доставляти таким чином. Навіть якщо ви втрачаєте час на формування збірного вантажу, такий спосіб врази дешевше від авіаперевезень. Це дозволяє економити кошти не тільки відправникам, а і перевізникам, які максимально ефективно використовують свій транспорт.

За умов автоперевезення збірних вантажів, на практиці неможливо сформувати сталу тарифікацію, яка б регламентувала ставки даного виду перевезень. За основу формування тарифу можна брати основні показники: вагу, об'єм, місце завантаження і розвантаження. Враховуючи дані показники можна вирахувати приблизну вартість 1 кг чи 1 м³, тільки в тому випадку, якщо вантаж більш менш стандартний. Проте більшість вантажів не такі.

До об'ємних вантажів застосовують прирівнювання до стандартних палет. Наприклад, якщо вантаж займає місце більше ніж одна палета, його вартість прирівнюють до вартості транспортування двох палет. Тому ціна яку спочатку озвучують перевізники, може змінюватись при безпосередній оцінці вантажу по факту.

Особливості збірних перевезень

Перевезення консолідованих вантажів крім маси переваг має ще й певні недоліки.
Ось основні із них:

  • Несумісність певних товарів. Є певні категорії товарів які не можуть контактувати між собою, це стосується небезпечних вантажів в першу чергу.

  • Нестандартні пелети важко комбінувати з іншими, тому потрібно чекати більш відповідних вантажів для групування.

  • Важливо розміщувати крихкі вантажі якомога далі від важких чи металевих з гострими краями; одяг не розміщувати поряд з рідинами, а продукти довготривалого зберігання поряд з тими, що швидко псуються. При завантаженні варто враховувати не тільки товарне сусідство, а й почергове розміщення в кузові. Не менш важливо належно упаковувати всі товари.

  • Перевізник має встановлювати терміни доставлення для кожного відправника індивідуально, при цьому варто враховувати всі етапи формування рейсу та логістику.

  • Складна процедура формування документального супроводу вантажів - це одна із причин того, що мало хто із перевізників надає цю послугу.

Консолідовані вантажі також розподіляють в залежності від:

  • форми пакування: вантажі розподіляють на ті що не потребують пакування, запаковані, сипучі і рідку. При транспортуванні збірних вантажів якість пакування надзвичайно важлива, від неї безпосередньо залежить безпека вантажу;

  • умови транспортування: більшість товарів транспортуються при звичайних умовах, але є і ті, які потребують спеціальних (наприклад певного температурного режиму);

  • умов зберігання: це важливо, адже вантажі інколи довгий час проводять на складах перед безпосередньою відправкою, тому потрібно чітко знати, чи можна їх зберігати на відкритих майданчиках, чи обов'язково на складі;

  • клас небезпеки: для товарів, які можуть нести небезпеку життю, здоров'ю людей або навколишньому середовищу передбачені спеціалізовані умови зберігання та транспортування в залежності від класу їх небезпеки.

Правила консолідації вантажів (збірних вантажів)

Завантаження товарів для безпосереднього перевезення до пункту призначення схоже на гру в тетріс: має значення кожен параметр. Важливо враховувати максимально дозволене завантаження транспорту, щоб уникнути проблем в дорозі.

Товари мають бути розташовані згідно з послідовністю їх розвантаження, тобто в останню чергу вантажать ті товари, які будуть вивантажуватись в першу чергу.

Ось приклад вдалого завантаження з урахування ваги та об'єму. Розрахунок ведеться для автомобіля, максимальне допустиме завантаження якого становить 20 т і об'єм 120 м³. Основний вантаж важить 12 т й має об'єм 40 м³, тобто його потрібно комбінувати з 8 т вантажу який займатиме решту 80 м³ простору у кузові.

Поделиться: