beta
Сервис работает в бета-режиме
Некоторые функции могут работать некорректно, если вы заметили ошибку, пожалуйста сообщите нам в чате

Митне оформлення вантажів та його особливості

Митний контроль - це обов'язкова процедура яку проходить вантаж незалежно від того, ввозиться він в Україну чи вивозиться за кордон. Імпорт і експорт це основна рушійна сила для розвитку бізнесу та розширення його до міжнародного рівня.

Основною ланкою у міжнародного логістичного ланцюга є митне оформлення вантажів. Це певний процес ретельної перевірки як самого вантажу, так і його документального супроводу.

Для швидкого і безпроблемного проходження митного контролю потрібно добре вивчити це питання та передбачити всі можливі труднощі, або найняти професійного митного брокера.

Що таке митне оформлення

Поняття “митне оформлення” охоплює весь спектр перевірок на митному контролі яким підлягає вантаж перед перетином кордону. Ця процедура передбачена для всіх видів міжнародних перевезень, незважаючи на вид транспорту: автомобільний, морський чи повітряний.

Митний контроль потрібен для перевірки фізичної відповідності вантажу заявленому в документах, та забезпечення дотримання правил ведення зовнішньоекономічної діяльності згідно з нормами і правил митної угоди між певними країнами. Ця процедура може стосуватись як всього вантажу, так і його частини.

Коли відбувається митне очищення

Митний кодекс України що набув чинності 13.03.2012 є основним чинним законодавчим актом, що регулює рух товарів через кордон. Усі товари, що перетинають кордон не залежно від напрямку руху (імпорт чи експорт) мають пройти процедуру митного очищення. Це є головною умовою законного перетину кордону для усіх вантажів.

Всі товари, які залучені у зовнішньоекономічній діяльності підлягають митному очищенню, а простіше кажучи вони мають пройти процедуру розмитнення. Коли і яким чином відбуватиметься розмитнення залежить від митного режиму їх переміщення через кордон:

  • імпортування

  • реімпортування

  • експортування

  • реекспортування

  • транзитне перевезення

  • тимчасове переміщення (ввезення і вивезення)

  • митний склад

  • переміщення в спеціальну митну зону

  • заклади безмитної торгівлі

  • переробка в українській митній зоні

  • переробка за межами української митної зони

  • утилізація чи руйнування

  • відмова від вантажу на користь держави

Імпортування

Імпорт - відповідно до цього режиму ввезення товарів до української митної території передбачає їх необмежений обіг, використання або перебування без обмежень та заборон. Цей митний порядок на території України передбачає:

  1. документи, які є підставою для ввезення вантажу на українську територію передаються до установи, що проводить митний контроль;

  2. згідно з всіма законодавчими вимогами і чинними норма сплачується мито та відповідні податки з урахуванням поза тарифного врегулювання та дотримання усіх цих обмежень.

Реімпортування

Цей режим передбачає експортування за кордон товарів чи вантажів, які через певний час знову повертаються на митну територію України і можуть використовуватись чи реалізуватись без будь-яких митних обмежень.

Порядок реімпорту може застосовуватися до вантажів які:

  • були виготовлені українськими виробниками

  • повертаються в межі України упродовж одного року після їх вивезення за кордон

  • не використовувались за межами країни для отримання прибутків

  • повертаються на українську територію в тому ж стані, в якому були експортовані, крім випадків коли відбулась природна амортизація товару при належних умовах використання та зберігання, а також у подібних випадках передбачених законодавством.

Експортування

Режим, при якому вантажі вивозяться за межі України без будь-яких обмежень їх обігу використання та реалізації за кордоном. Даний режим передбачає:

  • належне документальне оформлення для переміщення за кордон згідно з всіма вимогами законодавчих органів

  • оплата усіх податків для легального експорту

  • дотримання всіх вимог і норм для експортування вантажів

Митний режим, який передбачає вивезення за кордон товарів, що були ввезені в Україну та вивозяться за кордон упродовж одного року. Товари закордонних виробників можуть вивозитись в такому режимі якщо:

  • митниці надається дозвіл, який відповідає митному законодавству України та регулюється міжнародним договором, який передбачає реекспорт товарів

  • товари, що підлягають реекспорту знаходяться в тому ж вигляді, в якому були імпортовані, крім випадків коли відбулась природна амортизація товару при належних умовах використання та транспортування та у подібних випадках, що не суперечать законодавству

  • товари, що підлягають реекспортуванню не використовувались в Україні для отримання прибутків

  • реекспортування можливо протягом одного року після перетину кордону України

Транзитне транспортування

Переміщення автотранспорту чи вантажів під наглядом двох чи однієї митниці в межах їх дії без митного оподаткування та використання цих вантажів на українських територій називається транзитом.

Транзитне перевезення передбачає:

  • вантаж має перебувати в такому ж вигляді, що в якому перетнув кордон, крім випадків коли відбулась природна амортизація товару при належних умовах використання та зберігання, а також у подібних випадках передбачених законодавством;

  • митному органу надаються гарантійні зобов'язання, що тимчасово ввезений товар обов'язково залишити територію держави у визначений термін без порушень митного кодексу;

  • відповідною митною установою надаються дозвільні документи на законне перебування і переміщення вантажу чи автотранспортного засобу по території України.

Тимчасове ввезення

Цей режим передбачає ввезення чи вивезення вантажів на українську територію з подальшим їх поверненням у початковому вигляді, не враховуючи природне зношування чи втрати при дотриманні належних умов перевезення.

Товари можуть переміщатись в такому режимі за умов:

  • надання контролюючій митній установі відповідних дозвільних документів, що підтверджують легальне тимчасове розміщення на українській території;

  • контролюючій митній установі надаються гарантійні зобов'язання, що тимчасово ввезений товар мае обов'язково залишити територію держави у визначений термін без порушень митного кодексу України.

Митний склад і спеціальна митна зона

Правила митного складу передбачають зберігання вантажів в межах української території без збору митних податків та подібних нетарифних стягнень до вивезення за межі української території.

В такому режимі перетинати кордон можуть всі товари, крім заборонених до ввезення українським законодавством. Вантаж, який може становити небезпеку для інших товарів і вимагає спеціалізованих умов, має зберігатись в окремо обладнаних для цього місцях.

Митний склад - це митний порядок схожий з тимчасовим ввезенням. Передбачає зберігання під митним наглядом України певних вантажів чи автотранспортних засобів до фактичного їх вивезення за кордон.

Спеціалізована митна зона

На території України визначені певні зони спеціального митного призначення. В межах цих зон товар має такий самий правовий стан, як і той що знаходиться за кордоном. Ввезення цих товарів на українську територію в первинному стані, або після часткового чи повного перероблення в режимі імпортвання.

Спеціалізовані митні зони створені згідно з законодавством України про вільні економічні зони, мають певний визначений статус, межі та терміном дії. Також законодавством передбачено правила ввезення до таких зон, реєстр операцій, які проводяться з товарами в межах таких зон та особливості провадження митного контролю.

Заклади безмитної торгівлі

Такі магазини - реалізують товари у пунктах пропуску на кордоні чи інших зонах митного контролю без митного стягнення та нетарифного податкового і які не призначені для реалізації на митній території України регулювання. Термін перебування товарів у магазинах безмитної торгівлі не може перевищувати 3 роки. Після чого він передається до органу митного контролю:

  • для вільного обігу на українській території чи за її межами

  • для переміщення до митного складу

  • для утилізації під наглядом митниці

Створення та ліквідація магазинів безмитної торгівлі та перелік товарів, що реалізуються, регулюється українським законодавством. Товари для таких магазинів, навіть підакцизні зберігаються на митних складах.

Перероблення в межах та за межами митних зон

Відповідно до митного кодексу України товари іноземного походження ввозяться до вільних економічних зон та підлягають частковому чи повному переробленні. Скасувати дозвіл на переробку цих товарів можливо при умовах надання недостовірних даних чи підприємство, що здійснює цю обробку порушує законодавство. Об'єм перероблення сировини таким чином не обмежується.

Обробка сировини за таким режимом може здійснюватись:

  • як безпосереднє повне перероблення

  • як часткова обробка. налаштування чи переобладнання

  • як ремонтні роботи, відновлення чи покращення

  • окремі товари можуть використовуватись як витратні матеріали, які використовуються повністю і не переробляються в окремий продукт.

Товари, що залишають українську митну територію та піддаються переробці за кордоном, з умовою їх подальшого повернення, підлягають режиму перероблення за межами митної зони України.

Утилізація та відмова на користь держави

Режим що передбачає фізичне знищення чи виведення з ладу товарів після висновку митного контролюючого органу називається митним режимом утилізації. Утилізація відбувається після комплексного рішення митниці та інших компетентних органів. Небезпечні товари, які під час руйнування можуть завдати шкоди навколишньому середовищу або життю чи здоров'ю людей, утилізації не підлягають.

Відмова на користь держави може здійснитися власником вантажу. При цьому, власник звільняється від будь-якого митного оподаткування стосовно цього вантажу.

Процес митного оформлення

Порядок митного оформлення залежить від двох факторів, це - тип вантажу та митний режим. При імпортуванні, митне оформлення складається із заповнення декларації, підготовці супутньої документації та сплати всіх передбачених податків.

Електронна митна декларація

Все частіше при розмитненні використовують електронні декларації на заміну паперовим. Формат електронної декларації відповідає всім стандартам електронного документообігу за міжнародними нормами.

Після перевірки усіма митними інстанціями така декларація передається на e-mail власника вантажу чи його законного представника. Основними пунктами такої декларації є:

  • унікальний номер

  • інформація про подання декларації: час і дата

  • електронний підпис

Електронне декларування - сучасний і ефективний інструмент для ведення зовнішньоекономічної діяльності.

Оплата митного оподаткування при імпорті

На підставі митної декларації формується розрахунок митного збору, після сплати якого, товар може переходити у вільний оббіг на українській території. Варто враховувати, що при митному оформленні товари, які імпортуються підлягають ПДВ, сума якого дорівнює 20%. Розмір митного збору залежить від митної ставки, вартості, митного тарифу відповідно до коду товару і валютного курсу.

Послуги митних брокерів

Митний брокер - це організація чи особа, яка є посередником між власником вантажу та митницею. Брокер надає комплексну послугу з розмитнення вантажу:

  • готує документальне оформлення

  • заповнює декларацію

  • розраховує суму платежів

Деякі брокерські компанії надають послугу супроводження вантажу, контролюють перевантаження і логістику. Для ведення успішної зовнішньоекономічної діяльності потрібно враховувати всі ці нюанси та знати всі тонкощі законодавства або довіряти цю справу професіоналам.

Поделиться: